12.7 C
Cegléd
2024. február 22. csütörtök
spot_img

Miért olyan izgalmas a Kubernetes?

 

A Kubernetes immáron idehaza is egyre nagyobb érdeklődésre tesz szert. A technológia már 2015-ben elérhetővé vált, azóta pedig népszerűsége töretlenül fejlődik. Jelentős könnyítéseket tud nyújtani a fejlesztőknek, ami a rohamtempójú digitalizáció idején rendkívüli előnyt jelenthet a vállalatok számára.

 

Mi az a Kubernetes?

 

Olykor csak K8s-ként emlegetik azt a technológiát, amely egy hatékony, nyílt forráskódú, orkesztrációs eszköz. Annak céljából tervezték, hogy konténeres alkalmazásokat, valamint mikroszolgáltatásokat lehessen vele kezelni.

 

Előnyei között mindenképpen meg kell említeni, hogy az infrastruktúra a RackForest által is kínált Kubernetesnek hála kóddal leírhatóvá válik. Ugyancsak vonzóvá teszi azt, hogy segítségével a konténerek méretét egyszerűen lehet skálázni, de mellette szól még az automatizáció és a mobilitás is.

 

A használatát el kell sajátítani

A rendszerek üzemeltetését nagymértékben megkönnyíti, hogy a teljes infrastruktúra láthatóvá válik a Kubernetessel. A fejlesztők munkája így jelentős mértékben egyszerűsödik, érthető, hogy a kereslet egyre nagyobb a K8s iránt. Ugyanakkor tény, hogy nyitottság és alkalmazkodóképesség kell a technológia elsajátításához.

 

A Kubernetes rendkívül sokoldalúan felhasználható. A technológia előnyeit élvezik hírportálok tulajdonosai, de videómegosztó portálok felületei és egészségügyi alkalmazások is kezelhetők a Kubernetesen keresztül. Egy azonban közös e szerteágazó projektekben, mégpedig az, hogy jellemzően nagyobb projektekről van szó. A RackForest azon dolgozik, hogy kisebb projektek gazdái belevághassanak a K8s alkalmazásába.

 

Jelenleg náluk Self Hosted formában lehet elérni a Kubernetest dedikált környezet kiépítésével. Mindez annyit tesz, hogy a K8s-t a RackForestnél bérelt szerverekre tudják telepíteni a szakemberek, a hálózat, valamint a környezet beállításának megtörténte után az ügyfelek informatikai csapatai tudják kezelni az alkalmazásaikat.

 

Jelenleg is zajlik a fejlesztés

 

Ahogyan az már említésre került, az osztott Kubernetes szolgáltatás termékfejlesztés alatt áll a RackForestnél. A cél az, hogy az egyes ügyfeleknek ne kelljen feltétlenül egy önálló szervert bérelni ahhoz, hogy élvezhessék és kihasználhassák a technológia előnyeit.

 

Ha a jövőben elérhetővé válik az osztott környezetre épülő szolgáltatás, akkor az a technológia, ami most egy hatszámjegyű összegbe kerül, elérhető lesz kisebb vállalatoknak is, mivel jóval olcsóbb lesz, a mostani ár töredékét kell majd fizetni. Így egy kisebb informatikai projekt esetén sem kell majd lemondani a K8s-ről.

 

Várhatóan idehaza is egyre inkább megélénkül a kereslet a Kubernetes iránt. Lassan kinövi magát az a fejlesztői korosztály, amely nyitott az efféle újdonságokra, új rendszerekre.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...

A játékosok szerint nincsenek tartozások

A Sportal.hu szerint a Ceglédi Kézilabda Klub SE „károsultjai”...

Ki lesz 2023 legnépszerűbb ceglédi sportolója?

Idén is a cegledisport.hu facebook oldalán lehet szavazni, hogy...

Milyen egy jó biztonsági őr?

    Egy intézmény, szervezet vagy telephely biztonságának fenntartásában nem elegendő...