20.3 C
Cegléd
2024. július 20. szombat
spot_img

Tele van a gyerekszoba játékokkal, mégis unatkozik? Eláruljuk, mit tegyél ellene

 

 

Sok szülő tapasztalja és panaszkodik arra, hogy már azt sem tudják, hogy hol tárolják a gyerek rengeteg játékát, a sok drága holmi parlagon hever, mégsem tudja magát lefoglalni a csemete. Mi ennek az egyre gyakoribb jelenségnek az oka, és mit tehetsz ellene, ha nálatok is épp ez a helyzet?

 

A kevesebb néha több

 

A probléma forrása csak részben vezethető vissza arra, hogy az egy főre jutó játékok száma meghaladja a több mint elég kategóriát. Nézd meg, hogy a Játékliget milyen készségfejlesztő játékokat ajánl a különböző korosztályok számára, amik biztosan nem csak pillanatnyi örömet fognak okozni az apróságnak.

 

Ausztrál kutatók azt mondják, hogy jellemzően a játék minőségével van probléma. Nem olyan szempontból, hogy silány lenne az adott termék, hanem maga a játék funkciója a gond. Kifejezetten a cél nélküli, csupán cukiságból hangot adó, felhúzós, izgő-mozgó játékok jutnak először a sarokba. Miért? Mert unalmasak. A gyermek játék közben próbálgat, kísérletezik, kitalál stb., amikre ezek a termékek alkalmatlanok. 

 

A lábos meg a fedő

 

Biztosan te is láttad már akár a saját gyerkőcödnél, akár a barátaidnál, hogy a kicsi a konyhaszekrény kipakolásával foglalja el magát a legjobban. Ez teljesen természetes, hiszen a környezet felfedezése is egyfajta játék, ráadásul ékes bizonyíték arra, hogy nem kell feltétlenül a legújabb hiperszuper holmikat megvásárolnod, mert nem az a boldog gyermekkor garanciája. 

 

Remek csörgőt lehet készíteni wc papír gurigába helyezett morzsolt kukoricából, népszerűek a matatófalak, amiken csupa hétköznapi tárgy van elhelyezve egy nagyobb felületen. Így a lurkó vég nélkül nyitogathatja a reteszt, tépőzárazhat, alakíthatsz ki rajta golyópályát, vagy bármi olyan tevékenységet, amit a kicsi szívesen csinál. 

 

Milyen játékok legyenek otthon?

 

Olyan játékok legyenek otthon, amikkel több területen is tudod a gyermeked fejleszteni. A legjobb, ha nem egy kész valamit adsz a kezébe, hanem olyan tárgyat, ami gondolkodásra sarkallja, kíváncsivá teszi. Emellett persze szülőként az is fontos szempont, hogy strapabíró, tartós, de mindenekelőtt biztonságos legyen. 

 

Javasolt, hogy legyenek olyan darabok a készletben, amik a kézügyességet fejlesztik: gyurma, gyöngy, csipesz, fakockák. Nyáron homokozzatok sokat, és a medencébe, fürdőkádba is kerülhetnek játékok. A nagymozgások kiemelten meghatározó szerepet töltenek be az idegrendszer fejlődésében, ezért szabadtéren vegyétek elő a futókát, hintázzon, csúszdázzon minél többet, másszon fára, labdázzatok közösen. A plüssök, babák szerepjáték során jó szolgálatot tehetnek, ha betegre van szükség az orvosos játéknál, vagy vendégre a kitalált zsúrhoz. Egy jó kis ujjfestéshez, pacsmagoláshoz nincs rossz időpont az apróságok szerint, ezért ezeket szinte bármikor bevetheted.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...