16.8 C
Cegléd
2024. június 16. vasárnap
spot_img

A mikrobusz vezetője a gyanúsított

Minden szükséges nyomozási cselekményt elvégezve a Pest megyei közlekedési vizsgálók befejezték egy 2020 szeptemberében történt halálos közlekedési baleset ügyét, aminek során egy huszonötéves nyársapáti nő és kilencéves kisfia hunytak el. – írta meg a police.hu. A lap információi szerint a buszmegállóba hajtó mikrobusz vezetőjét gyanúsítják a baleset okozásával.

A 2020. szeptember 4-én reggel befutott segélyhívás szerint buszmegállóba hajtott egy jármű és több embert – köztük gyerekeket is – elsodort. A mentőegységek – rohamkocsik, mentőhelikopterek, rendőr-, és tűzoltóautók – egymás után érkeztek a 441-es út Hetedik dűlő közelében lévő szakaszához.

A helyszíni szemle adatai szerint egy balra kanyarodó jármű szándékát vehette észre későn a Cegléd felől Nagykőrös irányába mögötte közlekedő kisteherautó sofőrje. Az ütközés elkerülése érdekében tett hirtelen kormánymozdulat után letért az útról, az ott lévő buszmegállóba hajtott, elsodorta a főként iskolába tartó várakozókat, majd egy fának csapódva megállt.

A baleset következtében ketten – egy 25 éves, nyársapáti nő és 9 éves kisfia – meghaltak, egy 9 éves kislányt életveszélyes, egy 7 éves kisfiút, egy 16 éves fiút, valamint a buszmegállóba hajtó, 32 éves sofőrt – súlyos sérüléssel vittek kórházba.

A kisteherautó sofőrje 2020 novemberében részletesen vallott azokról a körülményekről, amelyekre emlékezett. E szerint az előtte fékező autó miatt lassított, kocsija szitálni kezdett és fának ütközött – a közte történtekkel akkor szembesült, amikor kitápászkodott az összetört járműből. Állítása szerint nem volt fáradt, nem volt rosszul. A gépkocsi fékberendezése ugyan nem működött tökéletesen, de mivel kisebb sebességnél nem volt problémája, nem gondolta, hogy ekkora baj lehet belőle.

A kirendelt igazságügyi orvosszakértők az elhunytak és a sérültek vonatkozásában is elkészítették szakvéleményüket. A 25 éves anya az elütéskor bordatörést, tüdősérülést, mellüregi vérzést szenvedett, 9 éves kisfiának létfontosságú belső szervei roncsolódtak menthetetlenül. A kórházba került gyerekekkel kapcsolatban a szakértő megállapította: a 9 éves kislány agyi sérülései, illetve a 16 éves fiú koponyaűri sérülése, valamint tüdőzúzódása maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást okozott – írja a police.hu.

A baleset idején biztonsági övét az ülés mögött szabálytalanul rögzítő sofőr nem ivott, nem lépte túl a megengedett sebességet, a buszmegállóba 54-58 km/h-val sodródott be. A szakértő szerint megfelelően működő fékrendszert használva vész-, és intenzív fékezéssel az előtte kanyarodni szándékozó gépkocsi hátsó része előtt megállhatott volna. Az előírásszerű műszaki állapot és a figyelmes vezetés kombinációjával elkerülhető lett volna a tragédia.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya a halálos közúti baleset okozása vétségének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az iratokat átadta az ügyészségnek.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

274 milliót ad a kormány a kórház vizesblokkjaira

A kormány 274,5 millió forint támogatást ad a ceglédi...

Kamerával vadásztak

Többek között Cegléden tartotta akcióját a rendőrség – a...

Életmű díj

Nagy megtiszteltetés érte a ceglédi fotóséletet: a Magyar Fotóművészek...

Egy ceglédi vagon életútja

Az élet néha érdekes meglepetéseket produkál, olykor olyan helyeken...

Jakab István Csáky Andrásról

Sajtótájékoztatót tartott a Városházán Jakab István, a Ceglédi Roma...