18.6 C
Cegléd
2024. június 14. péntek
spot_img

Egy istálló, 60 fészek

A Budai úti hobbin, a nagy melegben a mogyorófa alá kiteszem a nyugágyat, rá a matracot és nézem az eget. Sokszor átsuhannak különböző madarak, csend van. Olykor az ember alkotta „vasmadarak” zavarják meg a csendet. Főként a helikopterek vannak nagy zajjal.
Időnként cikázó fecskéket is látok, akik bogarakat halásznak az égbolton, hol lentebb, hol fentebb, úgy a légnyomás is más magasságba kényszeríti a rovarokat. Úgy eltűnődtem, ugyan merre lehet a fészkük.
Egyik nap egy személyt akartam megtudni, hogy merre lakik. A Budai út végén befordultam balra egy tanyába, két árnyékos fasor között haladtam, dudáltam, elsőnek egy világos barna gombócfejű kutya érkezett. Csaholva jelezte a gazdának: idegenek járnak. Oldal Lajos gazda megnyugtatott, nem harap, csak jelez. Beszélgettünk, közben arra lettem figyelmes, az épületek és a fák között rengeteg kis fecske cikázik. A gazda elmondta, hogy az istállókban vannak a fecskék fészkei. Pontosan 60 fészek, mindegyikben fiókák várják a szorgos szülők által összekapkodott bogarakat. Kb. 240 fecske. Mondom a gazdának: most már tudom honnan jönnek felénk portyázni a fecskék. A laikus úgy gondolná, fecske-fecske, de a felesége kihozott egy könyvet, s mondja, az istállóban csak a füsti fecske fészkel. Az eresz alá pedig a molnárfecske fészkel, a folyók és a homokbánya oldalába pedig a parti fecske.
– Az udvarban szép kakasok, csirkék, gyöngytyúkok vannak, szeretjük a frissen vágott húst a családdal. – meséli a gazda. – Van egy szép hársfa az udvar közepén, mely virágzáskor pompás illatot ad és menedéket a gyöngytyúkoknak, az éjszakát ott töltik a róka elől, de nem mindig sikerül. Mert a róka igen ravasz, a fa alá megy és körbe-körbe jár, mindaddig míg a gyöngytyúk elszédül és leesik. Kérdem: van-e malac, hát hogyne lenne, én nem megyek a boltba hús termékért. – vallja Lajos és hozzáteszi: már csak egy tehenem volt, eladtam, így csak a fecskék birtokolják az egész istállót. Az istálló ajtaja éjjel-nappal tárva-nyitva van, a fecskék hadd közlekedjenek kedvükre.

Köszönöm, hogy megmutattad, nem mindenkinek van ilyen szabad kalitkája, ahol jó érzik magukat a madarak. De meg is hálálják, kevesebb légy van a tanya körül. Igazán jószágbarát vagy Lajos!

Józsi bá’

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

274 milliót ad a kormány a kórház vizesblokkjaira

A kormány 274,5 millió forint támogatást ad a ceglédi...

Kamerával vadásztak

Többek között Cegléden tartotta akcióját a rendőrség – a...

Életmű díj

Nagy megtiszteltetés érte a ceglédi fotóséletet: a Magyar Fotóművészek...

Egy ceglédi vagon életútja

Az élet néha érdekes meglepetéseket produkál, olykor olyan helyeken...

Jakab István Csáky Andrásról

Sajtótájékoztatót tartott a Városházán Jakab István, a Ceglédi Roma...