28.2 C
Cegléd
2024. június 25. kedd
spot_img

Városvédő tábor

Július 11-15. között került megrendezésre a Városvédő és Szépítő Egyesület nyári tábora. Az ifjak részt vettek városszépítő munkában, kirándultak, tanultak, de a játék és szórakozás sem maradt el. A táborban tizenöt 9-16 év közötti fiatal vett részt.
Hétfő délelőtt a tábor megnyitását követően az Ipartestület székházának kertjét szépítették meg. Délután dr. Ecseri Károly vezetésével zöld sétára mentek, amely során érdekes információkat hallhattak a város növényvilágáról. A fiatalok ezt követően Kovács Zoltán történelemtanár által összeállított városismereti kvízen mérettették meg magukat háromfős csapatokban.
Az egyesület céljai között szerepel, hogy a fiatalok megismerjék Cegléd, valamint a térség településeit és azok nevezetességeit. Ennek fényében a keddi napon Nagykőrösre utaztak. Elsőként az Arany János Múzeumba látogattak el, ahol egy interaktív tárlatvezetésen vettek részt, a múzeumlátogatás után a Cifra-Kertben barangoltak. Délután Oszlánczi Ferenc és felesége vendégelték meg a társaságot. Az ízletes ebéd után Palásti Ferenc tartott fegyverbemutatót, amelynek keretében hatástalanított vagy replika puskákat, pisztolyokat és kardokat foghattak kezükbe.
Szerdán a táborozók a Kossuth Múzeumban töltötték a napot. A lányok a múzeum könyvtárában a könyveket és a polcokat tisztították meg a portól, a fiúk két csoportra osztva fémpolcokat csavaroztak szét, amiket a közelben lévő raktárba cipeltek át. Ám nem csak munkában volt részük a fiataloknak, mivel Zakar József, a múzeum újdonsült igazgatója tartott kézműves foglalkozást, amelynek keretében a linómetszés technikáját sajátíthatták el a résztvevők. Utána Reznák Erzsébet, nyugalmazott igazgató tartott rövid előadást a múzeumban őrzött legrégebbi kötetről. A napot Zakar József belvárosban tartott művészettörténeti idegenvezetése zárta.
Csütörtökön az ifjak a Budai úti fürdőben 50 darab babérmeggy cserjét ültettek el. A munka végeztével a gyerekek átadhatták magukat a strandolás örömeinek. A nap végén Kocsis István, az egyesület elnöke és Kissné Ibolya látta vendégül a táborozókat az Öregszőlőben. A jó hangulatról Hernádi Péter, az Ifjúsági Tagozat vezetője gondoskodott.
A kitartó és szorgos munka, a kánikula, valamint az egész napos programok következtében kissé megfáradt városvédők a tábor utolsó napját Kovács József levendulásában töltötték, ahol délelőtt kertészkedtek és festettek. A nap második felében már a játéké volt a főszerep. Ennek csúcspontját egy kvíz jelentette, amelynek kérdései a héten elhangzottakból lettek kiválogatva. A kvíz eredményhirdetését követően, késő délután került sor a tábor zárására. Kocsis István elnök, illetve Bíró Beáta táborvezető köszönte meg a fiatalok állhatatos és példamutató tevékenységét. A vacsoráról Szabó Béla és felesége gondoskodott, öreglebbenccsel kedveskedtek a részvevőknek. Bármekkora hőség is volt a napokban, bármennyire is égetett a nap, a gyerekek keze alatt még jobban égett a munka.

Ifj. Plangár Sándor

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Testépítés felsőfokon

Európa bajnok és Abszolút Európa bajnok lett május végén...

Nyáresti melódiák

Ezen a címen ad otthont egy különleges hangversenynek a...

Kullancsveszély

Nyári időszak lévén sokkal többet vagyunk a szabadban: kirándulások,...

Visszatért Peller Károly zaklatója: a feleségének adja ki magát

Peller Károlyt közel 10 éve üldözi zaklatója, K. Hajnalka....

Kick-boksz sikersorozat

Június 14-én Bogdán Vencel a 29. Budapesti kick-box világkupán...