23.1 C
Cegléd
2023. szeptember 23. szombat
spot_img

Áramütött gólyák

Erős indulatokat váltott ki a közösségi médiában, hogy kedden elpusztult egy fehér gólya Farmoson: a négyfelé szakadt állat tetemét egy középfeszültségű elektromos oszlop alatt találták meg. Két héttel korábban gyakorlatilag ugyanott találták meg egy másik gólya tetemét. Az állatokat agyonüthette az áram. A szétszakadt gólya halálának napján egy egész gólyacsalád veszett oda Tökölön. A madárgyilkosnak is nevezett középfeszültségű vezetékek évente körülbelül 260 ezer madár életét követelik Magyarországon, a probléma pedig globális.

Az rtl.hu megkereste az üggyel kapcsolatban az áramszolgáltatót, levelükben sajnálatukat fejezték ki. Mint írják: „A Farmoson történt esettel kapcsolatban munkatársunk már egyeztetett a Duna-Ipoly Nemzeti Park Dél- és Kelet-Pest megyei tájegység osztályvezető helyettesével. Közös helyszíni szemle után vizsgálják meg a lehetséges műszaki megoldásokat. Sok ezer madárvédelmi beavatkozást végeztünk el áramhálózati társaságaink működési területén – az új hálózataink már egytől-egyig madárbarátok –, az eredményeink mellett ugyanakkor a még előttünk álló feladatokra is megvalósítási tervet dolgozunk ki” – írták. Azokon a helyszíneken, ahol madársérülésről vagy elhullásról van tudomásuk, beavatkozásokat végeznek, jellemzően 300 méter sugarú körben ellenőrizve a hálózatot madárvédelmi szempontból.
„Mivel a gólyafészkek zöme a lakossági elektromos hálózat tartóoszlopain található, ezért természetes, hogy vállalatainknál évről évre visszatérő feladat a fehér gólyák érdekében szükséges madárvédelmi munkálatok megszervezése és elvégzése” – írták. Villanyoszlopaikra fészekemelő eszközt szerelnek, átalakításokat végeznek az oszlopfejeken, valamint repülési környezetükbe burkolt szabadvezeték alkalmazását tervezik. Ezeken kívül minden évben részt vesznek a Gólya Roadshow-n, támogatva a kis gólyák gyűrűzését, a programhoz pedig kosaras autókat biztosítanak.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kávézás Ceglédért

Nagykövete lett Swimathon  adománygyűjtő kampánynak Kottes Anikó a FECSKE...

Ceglédi férfit keres a rendőrség

"Rendkívül szimpatikus arcú" ceglédi férfit keres lopás miatt a...

Mindennapi fényvédelmünk

  Tudtad, hogy a nap ultraviola, más néven UV-sugárzása igen...

Az épületek hőszigetelése elengedhetetlen

    A növekvő energiaárak és rezsiköltségek, illetve az otthonok komfortja...

Napi hírek egy helyen: ezt az oldalt elég követned a maximális tájékozottsághoz

    Bár már lecsengőben a klasszikus nyaralós szezon, de még...