36 C
Cegléd
2024. július 17. szerda
spot_img

Áramütött gólyák

Erős indulatokat váltott ki a közösségi médiában, hogy kedden elpusztult egy fehér gólya Farmoson: a négyfelé szakadt állat tetemét egy középfeszültségű elektromos oszlop alatt találták meg. Két héttel korábban gyakorlatilag ugyanott találták meg egy másik gólya tetemét. Az állatokat agyonüthette az áram. A szétszakadt gólya halálának napján egy egész gólyacsalád veszett oda Tökölön. A madárgyilkosnak is nevezett középfeszültségű vezetékek évente körülbelül 260 ezer madár életét követelik Magyarországon, a probléma pedig globális.

Az rtl.hu megkereste az üggyel kapcsolatban az áramszolgáltatót, levelükben sajnálatukat fejezték ki. Mint írják: „A Farmoson történt esettel kapcsolatban munkatársunk már egyeztetett a Duna-Ipoly Nemzeti Park Dél- és Kelet-Pest megyei tájegység osztályvezető helyettesével. Közös helyszíni szemle után vizsgálják meg a lehetséges műszaki megoldásokat. Sok ezer madárvédelmi beavatkozást végeztünk el áramhálózati társaságaink működési területén – az új hálózataink már egytől-egyig madárbarátok –, az eredményeink mellett ugyanakkor a még előttünk álló feladatokra is megvalósítási tervet dolgozunk ki” – írták. Azokon a helyszíneken, ahol madársérülésről vagy elhullásról van tudomásuk, beavatkozásokat végeznek, jellemzően 300 méter sugarú körben ellenőrizve a hálózatot madárvédelmi szempontból.
„Mivel a gólyafészkek zöme a lakossági elektromos hálózat tartóoszlopain található, ezért természetes, hogy vállalatainknál évről évre visszatérő feladat a fehér gólyák érdekében szükséges madárvédelmi munkálatok megszervezése és elvégzése” – írták. Villanyoszlopaikra fészekemelő eszközt szerelnek, átalakításokat végeznek az oszlopfejeken, valamint repülési környezetükbe burkolt szabadvezeték alkalmazását tervezik. Ezeken kívül minden évben részt vesznek a Gólya Roadshow-n, támogatva a kis gólyák gyűrűzését, a programhoz pedig kosaras autókat biztosítanak.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...