20.9 C
Cegléd
2024. június 20. csütörtök
spot_img

Közlekedj okosan az iskolák környékén

Iskolánként speciális közlekedési tanácsokkal látta el az intézményekbe járók szüleit közleményeiben a Cegléd Városi Baleset-megelőzési Bizottság. Az iskolakezdéssel Cegléd belvárosában reggelente nagyon megnövekszik a forgalom, amely miatt balesetveszélyes helyzetek alakulhatnak ki.

A Várkonyi István Általános Iskolába járó gyerekek szülei az alábbi szabályok betartásával közlekedjenek az iskola környezetében:
– A Jászberényi út, valamint a Széchenyi út kereszteződésében található kanyarodó sávban „Megállni tilos” jelzőtábla van kihelyezve, melyet önmagában a sáv és a tábla is tilt. A kanyarodó sávon történő megállás nem csak szabálysértés elkövetése miatt problémás, hanem azért is mert a Széchenyi út és ezzel együtt a Jászberényi út ( nagy forgalomú, tehergépjármű forgalom) forgalmát akadályozza és ezzel balesetveszélyes helyzetet idéznek elő a szabálytalanul parkolók. Az út ezen szakaszán nem lehet megállni, még annyi időre sem, hogy a gyermek a járműből ki- illetve beszálljon!

A Táncsics Mihály Általános Iskola Piac utcai épületébe igyekvőknek azt tanácsolják:
– A Piac utcában kérjük, hogy a forgalomtól elzárt területen ne várakozzanak!
– Kérjük, használja az iskola környezetében kialakított „puszi és menj” megállási helyeket, melyeket csak annyi időre vegye igénybe, míg gyermeke az autóból kiszáll!
A Selyem utcai intézmény környezetében:
– A Selyem utcában a Pesti út kereszteződése előtt az úttest bal oldalán „VÁRAKOZNI TILOS” tábla van kihelyezve. Ezen az útszakaszon a járművel megállhat, azonban nem várakozhat (parkolhat), a járműnél kell maradnia, de maximum 5 percig.
– Ugyanezen útkereszteződés előtt a Selyem utcában az úttest bal oldalán és jobb oldalán egyaránt az útkereszteződésben, valamint a kereszteződés metszéspontjától számított 5 méteren belül nem állhat meg!
A Népkör utcai intézmény környezetében:
– A Népkör utcában az úttest bal oldalán „VÁRAKOZNI TILOS” tábla van kihelyezve. Ezen az útszakaszon a járművel megállhat, azonban nem várakozhat (parkolhat), a járműnél kell maradnia, de maximum 5 percig. Az úttest jobb oldalán parkolóhelyek vannak kialakítva, kérjük, ezeket használják!
Kérjük, hogy kerékpárral ne közlekedjenek a járdán, valamint ne hajtsanak be a behajtani tilos tábla ellenére.


A Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola környékén az alábbi szabályok betartásával lehet közlekedni:
– A Pesti úton a „pötty” körforgalomtól kezdődően „MEGÁLLNI TILOS” jelzőtábla van kihelyezve, amely egészen a Selyem utcáig van érvényben. Az út ezen szakaszán nem szabad megállni, még annyi időre sem, hogy a gyermek a járműből ki- illetve
beszálljon.
– Az iskola előtt az úttest túloldalán található buszmegállóban, valamint e tábla előtt 15 méter és utána 5 méter távolságon belül megállni nem szabad.
– A Selyem utcában a Pesti út kereszteződése előtt az úttest bal oldalán „VÁRAKOZNI TILOS” tábla van kihelyezve. Ezen az útszakaszon a járművel megállhat, azonban nem várakozhat (parkolhat), a járműnél kell maradnia, maximum 5 percig. Ugyanezen útkereszteződés előtt a Selyem utcában az úttest bal oldalán és jobb oldalán egyaránt az útkereszteződésben, valamint a kereszteződés metszéspontjától számított 5 méteren belül nem állhat meg.
– Kérjük, hogy a Pesti út mellett kialakított leállósávot a parkolóhely jelző tábláig (puszi és menj megállási helyek) ne használják tartós várakozásra (parkolásra), azt csupán csak annyi időre vegyék igénybe, míg gyermeke az autóból ki- illetve beszáll.

A fent említett szabályok megszegése szabálysértésnek minősül, melyek az iskola környezetében forgalmi torlódáshoz és balesetekhez vezethetnek. Amennyiben a gyermeket reggel az iskolába bekíséri, illetve délután megvárja, a balesetek megelőzése és a szabályszegések elkerülésének érdekében kérjük, hogy inkább időben induljanak el otthonról és az iskola környezetében lévő utcákban található parkolót használják. – tájékoztatott a Cegléd Városi Baleset-megelőzési Bizottság közleménye.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Hogyan válasszunk áramláskapcsolót a szivattyúhoz?

    Az áramláskapcsolók meghatározó szerepet játszanak a szivattyúk hatékony működésében,...

A nyelvi nehézségek leküzdése társasjátékkal

    A társasjátékok önmagukban izgalmas élményt adnak a közös játékon...

Asztalkultúra – milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

  Az asztalkultúra jelentőségét nem kell a vendéglátásban dolgozók részére...

Betörőt keresnek!

A Ceglédi nyomozók a lakosság segítségét kérik az azonosításához....

Etédi Zoltán az év tesitanára

A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére először került sor az...