20.9 C
Cegléd
2024. június 20. csütörtök
spot_img

3 arany- és egy ezüstérem

Csak a házigazda Egyesült Királyság előzte meg a magyar csapatot az éremtáblán a Szervátültetettek és Művesekezeltek XI. Európa-bajnokságán. A tizenkét sportág különböző korosztályokban megrendezett viadalán összesen 41 arany-, 40 ezüst- és 42 bronzérmet harcoltak ki a mieink. A sikeres magyar versenyzők között egy ceglédi sportoló is szerepelt: Velkey-Guth Ádám 2007-ben történt vesetranszplantációja után már csatlakozott a szervátültetett sportolókhoz és a Trappancs Egyesület csapatához: már többször volt a nemzetközi versenyek – Szervátültetettek Világjátéka, Szervültetettek Európa Bajnoksága – atlétika számaiban világ- és Európa-bajnok, utoljára 2018-ban Cagliary-ban a 2018-ban Olaszországban rendezett Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán.


A beültetett veséje az utolsó Európa Bajnokság után néhány hónappal elfáradt, így Ádám heti 3×4 óra művesekezelésre jár és veseátültetésre vár több mint 3 éve.
Ennek ellenére a sport fontos szerepet játszik az életében. Korábban vesetranszplantált sportolóként, az idei évben dializált sportolóként mérethette meg magát a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán Oxfordban. Ádám az atlétika pályán érzi otthon magát. A versenyek során az utolsó két napig kellett várnia, hogy ő is rajthoz állhasson. Már az első nap 3-szor is felállhatott a dobogóra: az Európa bajnoki címeit nem adta senkinek: két aranyérmet és egy ezüstérmet akasztottak a nyakába. Ádám a 100 méteres síkfutásban volt korosztályában a legjobb, valamint gerelyhajításban senki nem tudott nála nagyobbat hajítani. Sülylökésben a második helyet szerezte meg. A második nap kislabda dobásban állt rajthoz, ebben a versenyszámban sem talált legyőzőre, így aranyéremmel zárta a versenyeket. Az egyik legsikeresebb versenyzőnk így összesen 3 aranyérmet és egy ezüstérmet nyert.
(Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége/Richard Hall)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Hogyan válasszunk áramláskapcsolót a szivattyúhoz?

    Az áramláskapcsolók meghatározó szerepet játszanak a szivattyúk hatékony működésében,...

A nyelvi nehézségek leküzdése társasjátékkal

    A társasjátékok önmagukban izgalmas élményt adnak a közös játékon...

Asztalkultúra – milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

  Az asztalkultúra jelentőségét nem kell a vendéglátásban dolgozók részére...

Betörőt keresnek!

A Ceglédi nyomozók a lakosság segítségét kérik az azonosításához....

Etédi Zoltán az év tesitanára

A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére először került sor az...