2.8 C
Cegléd
2023. december 2. szombat
spot_img

3 arany- és egy ezüstérem

Csak a házigazda Egyesült Királyság előzte meg a magyar csapatot az éremtáblán a Szervátültetettek és Művesekezeltek XI. Európa-bajnokságán. A tizenkét sportág különböző korosztályokban megrendezett viadalán összesen 41 arany-, 40 ezüst- és 42 bronzérmet harcoltak ki a mieink. A sikeres magyar versenyzők között egy ceglédi sportoló is szerepelt: Velkey-Guth Ádám 2007-ben történt vesetranszplantációja után már csatlakozott a szervátültetett sportolókhoz és a Trappancs Egyesület csapatához: már többször volt a nemzetközi versenyek – Szervátültetettek Világjátéka, Szervültetettek Európa Bajnoksága – atlétika számaiban világ- és Európa-bajnok, utoljára 2018-ban Cagliary-ban a 2018-ban Olaszországban rendezett Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán.


A beültetett veséje az utolsó Európa Bajnokság után néhány hónappal elfáradt, így Ádám heti 3×4 óra művesekezelésre jár és veseátültetésre vár több mint 3 éve.
Ennek ellenére a sport fontos szerepet játszik az életében. Korábban vesetranszplantált sportolóként, az idei évben dializált sportolóként mérethette meg magát a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán Oxfordban. Ádám az atlétika pályán érzi otthon magát. A versenyek során az utolsó két napig kellett várnia, hogy ő is rajthoz állhasson. Már az első nap 3-szor is felállhatott a dobogóra: az Európa bajnoki címeit nem adta senkinek: két aranyérmet és egy ezüstérmet akasztottak a nyakába. Ádám a 100 méteres síkfutásban volt korosztályában a legjobb, valamint gerelyhajításban senki nem tudott nála nagyobbat hajítani. Sülylökésben a második helyet szerezte meg. A második nap kislabda dobásban állt rajthoz, ebben a versenyszámban sem talált legyőzőre, így aranyéremmel zárta a versenyeket. Az egyik legsikeresebb versenyzőnk így összesen 3 aranyérmet és egy ezüstérmet nyert.
(Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége/Richard Hall)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Dobogós helyen a Szelektív Bemesek csapata

A Ceglédi Szakképzési Centrum Bem József Műszaki Technikum és...

Év főtere díj

A nagykőrösi Hősök tere lett a 𝗟egvirágosabb főtér. A...

Rémálom az irodai nyomtatás? Nem kell, hogy az legyen!

    A nyomtatók sajnos gyakran lehetnek az irodában a stressz...

Újra Kult Up-oztunk

Cegléden újra a Patkós Irma művészeti iskola látta vendégül...

Év tanára díjak

Átadták november 24-én az "Év tanára" elismeréseket. Matematika, irodalom...