15.5 C
Cegléd
2024. március 4. hétfő
spot_img

Nagy László Lázárra emlékeztek

Nagy László Lázár grafikusművészre emlékeztek, az alkotó születésének évfordulója alkalmából szeptember 9-én, a Városháza udvarán található Pantheonban.
A megjelenteket Hegedűs Ágota alpolgármester köszöntötte. Beszédében úgy fogalmazott: Nagy László Lázár a csendes, szerény művészember abszolút megtestesítője. Nemcsak ő vallotta magát ceglédinek, de Cegléd is magáénak vallotta őt. Megbecsült, elismert alkotó, számos díj tulajdonosa volt ő – amelyet azonban sohasem hangoztatott. Csendes, szemlélődő ember volt, aki a hivatásának, művészetének élt, s aki haláláig szolgálatként tekintett alkotói tevékenységére.


Megemlékező beszédet Kocsis István, a Ceglédi Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke, nyugalmazott ezredes mondott. Nagy László Lázár életútját felelevenítve elhangzott: tehetségét valószínűleg édesapjától örökölte, aki szabadidejében, otthon szívesen festegetett. Később a polgári iskolában Veér László rajztanár segítette fejlődését. Címfestő szakmát tanult és mestervizsgát tett. Későbbiekben, tehetségének kibontakozását nagyban segítette Chiovini Ferenc szolnoki művész, Varga Nándor Lajos, a Képzőművészeti Főiskola tanára, valamint Kopasz Márta, a Szegedi Tanárképző Főiskola grafikus tanszékének vezetője. Nagy László Lázár a címfestő mestervizsga után a ceglédi Vendéglátó Ipari Vállalatnál helyezkedett el – 34 év után innen is ment nyugdíjba.
Az első kisgrafikát 1966-ban, 31 évesen készítette, egy afrikai maszkot ábrázoló ex librist, a saját nevére. 4 év múlva nemzetközi kiállításon már 6 darab ex libris alkotását mutatták be. A grafikusművész „örök szerelme” az ex libris volt – hangzott el a megemlékezésen. Több, mint 700 darabot készített. Kedvelt hősei voltak Till Eulenspiegel, Pinocció, Don Quijote. Utóbbit bemutató alkotásaival 2000 művész között hetedik helyezést ért el. Beválasztották a világ száz legjobb fametszői közé. Emellett több, mint 300 egyéni- és csoportos kiállításon vett részt bel- és külföldön egyaránt.
Azt vallotta ars poetica-jának, hogy „gondolkodva élni és alkotni, a mások és magam örömére.” Egyik megalkotója, szervezője, titkára volt a Ceglédi Kisgrafikai Baráti Körnek. Cegléd városától megkapta a Gubody- és a Czigle lánc-díjat, valamint megválasztották a város díszpolgárának is. Emellett birtokolta a Podmaniczky- és a regionális Prima Primissima- díjakat.
Az eseményen Cegléd Város Önkormányzata, a Tetz Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Ceglédi Városvédő és Szépítő Egyesület képviseletében helyezték el a megemlékezés koszorúit. Ugyancsak a megemlékezésen megtekinthették az érdeklődők a Tetz Iskola növendékeinek alkotásait is.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...