20.3 C
Cegléd
2024. július 20. szombat
spot_img

Kiszámítható-e a keringető szivattyú emelőmagassága?

 

 

Ebben a blogcikkben megnézzük, hogy kiszámítható-e a keringető szivattyú emelőmagassága. Továbbá megnézzük, hogy mi az a munkapont. És azt is, hogy szükséges-e szakembert bevonni a fúvóka és a szivattyú kiválasztásához.

 

Sokféle szivattyútípus létezik

 

Nézzük csak meg a Monojet szivattyúkínálatát, és rögtön láthatjuk, hogy mekkora választék van ezekből a szerkezetekből. Vannak műanyag házas (PP, PVDF), vegyszer szállítását lehetővé tevő, úgynevezett centrifugál szivattyúk. És vannak az öntvényházas vagy saválló házas, úgynevezett centrifugál fajták.

 

Számos ipari alkalmazás szóba jöhet ezeknél a típusoknál. Például a galvanizáló üzemekben és a felület előkészítő (festő) üzemekben is előszeretettel alkalmazzák a vegyi centrifugál szivattyúkat. De minden olyan helyre igaz ez, ahol tömény, nagyobb koncentrációjú vegyszer szállítását kell megoldani.

 

A centrifugál szivattyúk pedig számos olyan helyen kerülnek alkalmazásra, ahol vízbázisú közeg mozgatásáról van szó. Legyen szó akár keringetésről, akár például a fúvókákhoz (végpontokhoz) való eljuttatásáról.

 

Üzemi paraméterek, munkapont

 

A különböző szivattyútípusoknál mindig üzemi paraméterekről beszélünk. Például: üzemi nyomás, üzemi szállítási teljesítmény. Ezt nevezzük munkapontnak.

 

Centrifugál szivattyúk esetén csak egymás rovására változtatható a nyomás és a szállítási teljesítmény. Ha a szállítási teljesítmény nő, akkor a nyomás csökkenni fog, de ez fordítva is igaz. Ez pedig egy negatív meredekségű jelleggörbét eredményez. Itt az Y tengelyen lesz az emelőmagasság méterben (ez lesz a nyomás). Míg az X tengelyen lesz a szállítási teljesítmény köbméter vagy liter per órában.

 

A legtöbb ilyen szivattyú ráfolyásos elven működik. Ez azt jelenti, hogy a szívócsonk előtt egy pozitív előnyomás kell legyen, azaz a szívócsonknak mindig a közegben kell állnia. Ezt úgy lehet biztosítani, hogy a tartályból a szívócsonkra ráfolyik a közeg.

 

A végponthoz érő közegnél különböző okok miatt csökken a nyomás. Ezt a csökkenést okozhatja például a súrlódás, az ívek és kanyarok vagy az olyan szerelvények, mint a pillangószelep.

 

Ezek miatt mindenképp számolnunk kell nyomáscsökkenéssel. Épp ezért a szivattyúkat is ennek megfelelően kell méretezni. Hátulról kezdjük tehát a tervezést: megadjuk a végpont kívánt nyomását, amihez hozzáadjuk a különböző (a csőrendszerben keletkező) nyomásveszteségeket.

 

A keringető szivattyú emelőmagassága

 

Igen, a megfelelő képlettel kiszámítható a keringető szivattyú emelőmagassága. Ehhez tudnunk kell, hogy a szivattyúnak hány méteren kell a végponthoz felemelni a közeget. Szükségünk lesz hozzá a (méterekben számolt) nyomásveszteségre is, mely szintén fontos információ lesz a megfelelő szivattyú kiválasztásakor. De nem mindegy az átáramló közeg sűrűsége sem.

 

Ha szakember segítségét kérjük, biztosak lehetünk benne, hogy a megfelelő fúvókák és szivattyúk lesznek kiválasztva, melyek maximálisan kiszolgálják az igényeinket.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...