20.3 C
Cegléd
2024. július 20. szombat
spot_img

Testületi ülésen a helyi adók kérdése

A jégpálya körüli vita és az energiaperpatvar miatt háttérbe szorult, de holnap dönt a képviselőtestület soros ülésén a helyi adópolitikáról is. Kiderül, lesz-e adóemelés.
Mint ismert, helyi adót fizetnek az ingatlantulajdonosok (építményadó és kommunális adó), a vállalkozások (iparűzési adó) és a turisták (idegenforgalmi adó). Nagyon résen kellett lenni, hogy a keddi gazdasági bizottság elhúzódó ülésén kiderüljön, hogy ki hogyan áll az adóemelés kérdéséhez. Mindenesetre egyetlen adónemben hangzott el olyan javaslat, ami a „nem emelünk” jelszón változtatni szeretne. Ez az adótípus pedig az építményadó.
Kis emlékeztető az olvasónak:
• Adóköteles az üzleti célra szolgáló épület, épületrész (iroda, üzlet, jogi személy tulajdonában levő lakás, raktár, műhely, pihenés céljára berendezett nyaraló stb.)
• Az adó alanya az, aki a naptári év első napján az ingatlan tulajdonosa, illetve a vagyoni értékű jog jogosultja.
• Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.
Az adó mértéke elég hosszú ideje 600 Ft/m2, amit most Fehér István (Czigle Frakció) javaslatára lehet, hogy megemelnek. Javaslatának lényege, hogy a 300 m2-ig 800Ft/m2-re emelkedjen az adó mértéke, 300 m2 ingatlanméret felett pedig 1000 Ft-ra.
Az MSZP-s politikus indítványával összecseng László Ágnes jégpályás kommentje: „Én arra kérem és ösztönzöm a ceglédi cégvezetőket, cégtulajdonosokat, hogy inkább munkatársaik megsegítésére, terheik könnyítésére használják fel a pénzeszközeiket. Talán most nem a néhány óra örömnek van itt az ideje. Jégpályát építhetünk jövőre is, de most a jelent kell úgy megjátsztani, hogy legyen jövő.”
Úgy tűnik a baloldal az adóemelés mellé fog állni. A városházáról egyébként alternatív javaslat kerül a testület elé. Az egyik verzió nem tartalmaz adóemelést, a másik két verzió pedig az építményadó mellett kommunális adót is jelentős mértékben emelné.
A döntés a többségi Fidesz-KDNP frakcióra marad. A polgármester csak ennyit mondott a gazdasági bizottság ülésén: „Meghajlok a többség akarata előtt”.
Holnap megtudjuk a részleteket. Úgy tudjuk, a Fidesz elutasító az adóemelések kapcsán, de beszoríthatja őket a polgármester azzal, hogy jelentős energiaracionalizációs beruházásokra van szükség.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...