22.5 C
Cegléd
2024. június 16. vasárnap
spot_img

Védett madár lelövése miatt perel az ügyészség

Egy külföldi férfi védett madarat lőtt le, amely miatt félmillió forint kár megtérítése érdekében indított pert vele szemben a Pest Megyei Főügyészség.
A környezeti és természeti értékeket a magyar jogrendszer alapjogi szinten védi. A természetben, élő egyedekben okozott pusztítás – gyakori – visszafordíthatatlansága miatt, aki kárt okoz, azt nemcsak büntetőjogi felelősség terhelheti, hanem a természet védelméről szóló törvény szerint a kárt is köteles megtéríteni.
Jelen esetben egy férfi munkavállalás céljából érkezett Magyarországra 2021-ben. Akkoriban vásárolt egy légpuskát és légpuska lövedékeket, továbbá egy csúzlit acélgolyókkal együtt, abból a célból, hogy madarakra vadásszon. Tavasszal szintén külföldi ismerőseivel elhatározták, hogy Nagykőrös környékén autóznak egyet. A férfi magával vitte a légpuskáját is. Menet közben meglátott egy villanyvezetéken ülő színes madarat, ezért a hátsó ülésen ülve az ablaküveget leengedte, és a járműből kihajolva célzott lövést adott le. A madár a lövéstől elpusztult és leesett a földre. A férfi felvette, a jármű csomagterébe tette, majd elindultak hazafelé, amikor a területi vadásztársaság tagjai megállították és rendőri intézkedést kértek.

A férfivel szemben természetkárosítás bűntette miatt nyomozás indult, amely során megállapításra került, hogy az általa lelőtt madár szalakóta (coracias garrulus) volt, amely fokozottan védett madárfajnak minősül. A madár természetvédelmi értéke 500 000 forint.
A férfi cselekménye következtében fokozottan védett természeti érték pusztult el, ezért a Pest Megyei Főügyészség közérdekvédelmi jogkörében a természeti kár megtérítése érdekében pert indított vele szemben a Nagykőrösi Járásbíróságon.

Pest Megyei Főügyészség sajtóközleménye

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

274 milliót ad a kormány a kórház vizesblokkjaira

A kormány 274,5 millió forint támogatást ad a ceglédi...

Kamerával vadásztak

Többek között Cegléden tartotta akcióját a rendőrség – a...

Életmű díj

Nagy megtiszteltetés érte a ceglédi fotóséletet: a Magyar Fotóművészek...

Egy ceglédi vagon életútja

Az élet néha érdekes meglepetéseket produkál, olykor olyan helyeken...

Jakab István Csáky Andrásról

Sajtótájékoztatót tartott a Városházán Jakab István, a Ceglédi Roma...