22.5 C
Cegléd
2024. június 16. vasárnap
spot_img

Városvédők az Országházban

Az egyesület az év második felében is számos programot szervezett és több rendezvény megtartásába is bekapcsolódott. Ezek közül is említést érdemelnek a városi Kossuth Napokon, a kosztümös felvonulás, az un. Kossuth séta megszervezése csapatok részére, valamint a gödöllői kirándulás.

Legutóbb Földi László országgyűlési képviselő segítségével a Parlamentbe tettek látogatást. A csoportot idegenvezető kalauzolta, akitől több érdekességet megtudtak az épülettel kapcsolatosan. Többek között, hogy a modern államokban a Parlament, magát a törvényhozó testületet jelenti. Az elnevezés a francia parler (beszélni) szóból származik.

Az 1882-ben kiírt pályázaton a kor minden neves építésze elindult. Az elbíráló bizottság végül Steidl Imre műegyetemi tanár tervét fogadta el. A megvalósítás egyik fontos feltétele volt, hogy csak hazai alapanyagokból és magyar mesterek által építkezhettek, ami 1885-től 1904-ig tartott. A párját ritkító szép épületben 691 helyiség található. A belső díszítésre 40 kg aranyat használtak fel. Jelenleg a világ harmadik legnagyobb parlamentje a mienk.

Az ülésteremben Földi László részletesen ismertette a képviselő testület munkarendjét. A látogatásról csoportos fénykép készült, megörökítve az egyesület újabb, jól sikerült, közös programját. KI

Hasonló hírek

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

274 milliót ad a kormány a kórház vizesblokkjaira

A kormány 274,5 millió forint támogatást ad a ceglédi...

Kamerával vadásztak

Többek között Cegléden tartotta akcióját a rendőrség – a...

Életmű díj

Nagy megtiszteltetés érte a ceglédi fotóséletet: a Magyar Fotóművészek...

Egy ceglédi vagon életútja

Az élet néha érdekes meglepetéseket produkál, olykor olyan helyeken...

Jakab István Csáky Andrásról

Sajtótájékoztatót tartott a Városházán Jakab István, a Ceglédi Roma...