21.6 C
Cegléd
2024. május 9. csütörtök
spot_img

„Isten hozott, emberke!”

A bibliai Ige – „Ímé a szűz … szül fiat” Mt 1,23 – a regösénekben visszhangzik: „Betlehem városában kis Jézus született”. A születés sorsnyitánya annak a mélyből fölszakadó, égre fölszálló örömódának, amelyet HARKÁLY SZILVIA, a ceglédi kórház vezető szülésznője közel ötszázszor hallott már. Jézusi hitében, többgyermekes anyaként és nagymamaként újra és újra megkönnyezi ezt a csodát, s így köszönti: Isten hozott, emberke!

Szavait is nyugodt tudatossággal és megérintő kedvességgel „hozza világra”.

– Karácsony és újév: születés és kezdet.

– Nekem ezek a napok többletérzést adnak. Meghatódottan éltem át azt is, amikor szenteste foghattam kezembe az újszülöttet. Két érzelemteli időszak közt nagy a hasonlóság: a várandóság kilenc hónapja és az advent egy hónapja is várakozással telik és gyermekszületéssel végződik.

– Tehát az anyaság „istenség” is, mert megteremti az embert.

– Nem nevezem a szülést teremtésnek, mert a teremtés a Teremtő dolga – mutat fölfelé. – Az anya életet ad, de ehhez kell az apa is. Az anyaság nem a fogantatással, nem a szüléssel kezdődik, hanem a gyermekvállalási gondolat megjelenésével. Az úgynevezett aranyórában teljesedik ki, amikor egy órára együtt hagyjuk az anyát, az apát és a gyermeküket – ez a bőrkontaktus – , s az újszülött megtalálja az édes anyai, az édesanyai éltető tejecskét. A meztelen testi érintkezést megteheti az apa is, – ha jelen van.

– Jelen van?

– Korábban ki voltak rekesztve, mert valóban nagyon intim helyzet a nő teljes kitárulkozása. A szüléssel, születéssel kapcsolatos nézetek és igények változásának hatására ma már tudatosabbak a férfiak, értik és érzik ennek a meghatározó voltát: létrejön vagy kiegészül a család. Én szakmailag és emberileg is helyeslem az apás szülést. Közeledtek ugyanis egymáshoz a női és a férfiszerepek, de ez által nem válik nőiessé a férfi. (K.Á.: Ó, mit is írt versében Kisfaludy Sándor 1807-ben?! „Gyűlöllek én, asszonyférfi. / S téged, férfiasszony…!” A boldog szerelem)

– Szép ez a gondolat: A nő a szülés után „picinyét ölelve csókolja a férjét”. (F.Jammes francia költő)

– Eleinte kevesebb ölelést kap a férj, mert többirányú a szeretet. Ennek nyilván vannak hormonális és fizikai okai is. De ezt a férfi/apa megkönnyítheti, ha megértéssel, sőt dicsérő szavakkal fogadja a változást.

– Otthon szülés?

– Egyre több, – de csak a születésházakban helyeselhető.  Ezekben szakszerű a gondoskodás, olyan körülmények között és úgy szülhet a nő, ahogyan szeretné.

– A legemlékezetesebb, mert a legörömtelibb szülésznői élménye?

– Az első szülés, amelyet egyedül vezettem le. S persze unokáim születése.

– Erre a hivatásra született?

– Igen. Apukám ellenzésére már nyolcévesen eldöntöttem, hogy kórházban fogok dolgozni. A késztetést az adta, amikor műtötték az anyukámat a sebészeti osztályon, s nagyon tetszettek a nővérek: milyen szorgalmasak, milyen csinosak a fehér köpenyben! Apukám közgazdásznak szánt, de nem kedveltem a számokat, inkább emberközelségbe vágytam. Az egészségügyi szakközépiskola után bábaképzőbe jártam, és 1990-ben kaptam meg az oklevelet.

– A szerelem is születik…

– Igaz, de… Csalódások követték két kapcsolatomban: egy válás és egy szakítás. 2021 novemberében viszont rám, ránk talált az igazi. A párom, Morvai Gábor is elvált, ő a kórház műszaki vezetője. Több közös munkában ismertük meg egymást, munkakapcsolatból barátság, majd csalódott lelkünk gyógyítására, örök optimistaként szerelemmé érett. Tehát boldog újrakezdők vagyunk. (Gábor is jelen volt a beszélgetésünk alatt – „mindenhova együtt megyünk” – ,csendben figyelt, néha egy-egy igenlő szó, mosoly kísérte Szilvia szavait.) Hét gyermekünk van, négy és három, – de nem használjuk az enyém és az övé szavakat, mert mindegyik a mienk; egy kedves ismerősünk szavaival: apanya és anyapa vagyunk. Mozaikcsalád ez, ám egésszé és teljessé teszi a kölcsönös, felszabadult szeretet. S már három unoka is mosolyog ránk.

– Átvitt értelmű a következő néhány kérdésem.  Átélt nehéz szülést is életében?

– A magánéletemben előfordultak krízishelyzetek, de életképes maradt a reményem és a jövőm.

– Újjászületés?

– A mostani kapcsolatom.

– Véletlen szülte esemény?

– Nem hiszek a véletlenben. Életutunkat elrendelés irányítja, az isteni akarat. Én Mindenhatónak nevezem, aki vezet engem. Az egyik fontos esetet is idézőjeles véletlennek mondom. Életem nagy vágya volt, hogy az évek alatt megszerzett tudásomat átadjam a jövő egészségügyi dolgozóinak. Egy váratlan/véletlen, a lehetőségek együttállása segített ebben. 2021-ben Egészségügyi Tanár mesterdiplomát szereztem a Semmelweis Egyetemen. Jelenleg részállásban tanítok is a Debreceni Egyetem szolnoki campusán.

– Nagyon tudatos, felkészült. Így is élt eddig?

– A férjemmel, majd a párommal a kapcsolatom csalódással, válással, szakítással végződött. Talán éppen a szerepek (nő-férfi) eltolódása, egyensúlytalansága miatt. Tanulságos, önismereti út: egyedül maradtam, s az anya csak anya lehet, nem pótolhatja az apát. Felnőtt lányaim csodás várandósságot, anyaságot éltek és élnek meg. Teljes, boldog családban. Ez megnyugtatja a lelkem.

– A felfokozott, gazdag lelkületű anyaságérzése nem „kárpótlás”?

– Lehet. Anyukám kiváló anya, szeretetének teljességét adja a mai napig, már dédmamaként is. Apukámat (ő már sajnos nincs köztünk) viszont nem szerette az ő édesanyja, emiatt minket, az unokákat (a bátyámmal) sem kedvelte.  De én úgy gondolom, hogy az a legfőbb ok, hogy engem ilyennek teremtett a Mindenható.

– „Az én imádságom: Lelkem Istene, őrizd meg bennem mindhalálig a gyermeket, akinek születtem.” (Juhász Gyula)

– A visszavágyódás ihletője az ellentét a gyermekkor és a felnőttkor között. A gyermek gondtalan és szeretett lény, a felnőtt gondterhelt és szeretethiányos lehet. De ez talán az újrakezdés vágya is. Én nem kezdenék új életet, mert akkor nem lennének az enyémek, akik most azok. Hálás vagyok, hogy most és itt élhetek.

– Hogyan töltik a karácsonyt?

– Mivel ez az első közös szent ünnepünk, még nincsenek hagyományaink. A gyerekekkel, az biztos. Később majd elvonulunk kettesben. De a legszebb időszak a gyerekekkel töltött idő! Három felnőtt gyermekem van és egy 10 éves, tehát tudom, hogy az együtt töltött idő mennyire fontos.

– Mit szüljön az új év?

– Újszülött hitet és akaratot, hogy béke és békesség legyen a világon és minden emberi lélekben.

Koltói Ádám

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Czeróczki Pál képviseli hazánkat

A legjobbak képviselik hazánkat a ŠKODA Challenge nemzetközi döntőjében A...

Megszólalt a 100 éves iskola csengője

Egy régi családtörténet folytatódott a Ceglédi Evangélikus Gyülekezeti házban....

A cserecsapat tagjait is elfogták

Két évvel ezelőtt 7 gyanúsítottal szemben fejezték be vádemelési...

Csodálatos Erdély

A "Határtalanul!" program célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyarországi...

Baleset a 4-es úton

Két gyermek életveszélyesen megsérült egy közlekedési balesetben Ceglédnél vasárnap...