22.9 C
Cegléd
2024. július 15. hétfő
spot_img

Kalandra fel, Na-Túrázzunk!

A Török János Iskola 2022-ben, mint a leendő Örökös Ökoiskola címre pályázó iskola szervezett kirándulást október 6-án.

Célunk Cserépfalu, ami a Bükk-vidéken, a Bükki Nemzeti Park területén található.

A 6 kilométeres túránkat Kalandra fel! címszóval kezdtük meg közel 40 diák és 5 kísérő tanár részvételével. A kora reggeli iskolabuszos indulás fejtágítással kezdődött. Az Ökoiskolás feladatlap kitöltését egy nagy tábla csoki reményében kezdtük meg. Sikerrel! J

Az út során látványos volt, ahogy a táj megváltozott és az alföldi síkság után a dimbes-dombos táj következett. Dél körül érkeztünk meg a célállomáshoz, a Hór-patak melletti Látogatóközpont parkolójába. Rövid pihenő után indultunk a túránkra. Természetesen a lépésszámlálók üzembe helyezésével.

Fantasztikus időnk volt. Sütött a nap és a táj csodálatos színekben pompázott. Első utunk a Suba-lyuk barlanghoz vezetett, amit a felhagyott kőfejtőnél elköltött ebéd után értünk el. A küzdelmes felfelé vezető sziklás meredek után a megérkezés fantasztikus volt. Kétszázhetvenkilenc méter magasból csodálhattuk a mesés Bükkalját és érezhettük át a neandervölgyi embertől származó csontmaradványok alapján a korabeli emberek nehéz életét. A barlang előterében csoportképet készítettünk.

Ezután az Ördögtorony tanösvényen folytattuk utunkat, amely út során Bükkalja legismertebb természeti és kultúrtörténeti értékeit, a kaptárköveket vettük szemügyre. Ezek a kövek a völgylejtőket felszabdaló kis vízmosások közötti keskeny gerincek maradványai. Ezekből Bükkalján hetvenkét darab található.

Az erdész csendélet elől induló út során találkoztunk egy szintén különleges képződménnyel, a hűs mikroklímájú Kőporos-szurdokkal.

A túra végén egy hegymenet, majd hosszas séta után jutottunk el a különleges Nóta Arénába vagy Kőporlyukba, ahol énekkaros tanárnőnk népdalra is fakadt. Ezután a kétszáznegyven méteres tengerszint feletti magasságban fekvő Millenniumi kilátót vettük célba. A kaptárkőre emlékeztető építményt 2000-ben építették, és az egykori cserépi kőfaragóknak állít emléket. Itt egy újabb csoportképet készítettünk rájuk és a szuper kilátásra is emlékezve.

A kilátóból lefelé haladó ösvényen vettük célba, a növényekkel is megküzdve a Kisamerikának nevezett barlanglakásokat. A környékről ugyanis sokan vándoroltak ki Amerikába az 1929-33-as nagy gazdasági világválság alatt, de a legszegényebbek csak a falu szélén falba vájt lyukakig jutottak. Így keletkezett Kisamerika.

A lakásoktól a Cserépfalui Református Templom felé vettük az irányt. Laza séta után értünk le a buszunkhoz és egy rövid kitérő, a bolti vásárlás után, kissé fáradtan, de a közös élményekkel feltöltődve indultunk haza.

A szuper kirándulás igazán emlékezetes marad. Köszönjük a szervezést és a túravezetést Kovácsné Csipkó Anikó tanárnőnek és Falusi Róbert tanár úrnak és természetesen a lépésszámlálóknak a kb. 12000 lépés számlálását!

(9. SG tanulói és osztályfőnöke)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...