20.9 C
Cegléd
2024. június 20. csütörtök
spot_img

Digitális fogászat Cegléden

A közelmúltban a ceglédi Dombi Dental fogászati rendelő – a folyamatos fejlesztések révén – a régió legkorszerűbben felszerelt fogászati szolgáltatójává vált. A 2007-ben alapított rendelő vezető fogorvosával Dr. Dombi Ábellel és Toscano Marco digitális tervező fogtechnikussal beszélgettünk a digitális fogászatról.
– Ahogy az életben mindenhol, az egészségügyben is zajlik a digitalizáció folyamata, amely érinti a fogászatot is, technikailag mostanra ért olyan szintre, hogy képes a mindennapi folyamatok elvégzésére. Ma már a nagyteljesítményű eszközök képesek olyan képalkotási rendszereket alkotni, ami felülmúlja pontosságban a hagyományos fogászati munkafázisokat. – fejtette ki a rendelő vezető főorvosa dr. Dombi Ábel.
– Pontosan mit jelent ez a fejlesztés egy páciens nézőpontjából? És milyen előnyökkel jár?
– Fogpótlás esetén például a teljes munkafolyamat digitalizációja megvalósult. Nemcsak saját fog, hanem foghiány esetén is lehetséges, hogy akár reggel bejön a páciens, megkapja az érzéstelenítőt, csiszolunk, vagy mű-gyökeret implantálunk és kis idő múlva, látványos ideiglenes fogpótlással távozhat.
Előny az is, hogy minden egy helyszínen, egy rendszerben, tehát térben és időben egy helyen történik. Nincs szükség külön utánajárásra, különböző orvosok, team-ek egyeztetésére, több cég közti kommunikációra. A fogszabályozást, fogsebészeti beavatkozásokat is meg tudjuk oldani, nem kell több szakemberhez, több intézményben, akár 4-5 helyszínen, napokig-hetekig, orvostól orvosig járni, hanem egy egységes rendszerben tudunk gondolkodni. Lerövidül a kezelés időtartama, a munkafolyamat tervezhetővé válik, egyszerűsödik a kommunikáció. Ez sok problémától, időveszteségtől kíméli meg a pácienseket és pontosabb, precízebb végeredményt tesz lehetővé. A „házon belüli” együttműködéssel az orvosi team és fogtechnika között a betegérdekek jobban érvényesülnek.


További előny az is, hogy a digitális fogászat a közbelső munkafolyamatokhoz (3D nyomtatott minta) biológiailag lebomló anyagokat használ. Ezzel szemben a hagyományos fogpótlás rengeteg szemetet termel.
– Hogyan zajlik konkrétan a digitális fogpótlás? – kérdeztem Toscano Marco digitális tervező fogtechnikust.
– Már az első pillanattól kezdve a legmodernebb technológiával találkozik a páciens.
Megkíméljük a pácienseket a hagyományos fizikai lenyomatvétel kellemetlenségeitől, mert egy digitális lenyomatvétel zajlik, egy kis méretű intraorális szkennerrel, amely másodpercek alatt képek százait készíti el. Ez alapján egy 3 D-s virtuális kép készül. Erre készül el a fogpótlás, amit kinyomtathatunk 3D-ben vagy kimarhatjuk a legmodernebb CAD-CAM technológiával. A digitális tervek később is elérhetők bármilyen más fogászati beavatkozásra. Pár percre rá a fogtechnikus már tervezheti a fogpótlást a számítógépen. Az eredmény: pontosabb és precízebb végeredmény és ami legalább ilyen fontos a páciens elégedetten távozik.


– Folyamatos fejlesztésekkel élvonalbeli fogászattá vált a Dombi Dental. Milyen szakmai célokat lehet még kitűzni? – fordultam újra a vezető fogorvoshoz.
– Rendelőnk által kínált szolgáltatások között kizárólag olyan esztétikai és preventív fogászati beavatkozások, vizsgálati lehetőségek szerepelnek, melyek a kiemelkedően magas igényeknek is megfelelnek. Célunk, hogy komplett fogászati szolgáltatást nyújtsunk „A-Z”-ig, a fogászat területének teljes spektrumát át tudjuk fogni, a traumatológián és onkológián kívül. Nagyon sok jövőbemutató lehetőség van még, például a robotika, a mesterséges intelligencia területén a fogászatban. Figyelemmel kísérjük a 2-3 éves tapasztalatokkal rendelkező, már bevált innovatív tudományos fejlesztéseket. Törekszünk arra, hogy a jelenleg elérhető legmodernebb eszközöket használjuk, így a legpontosabb munkát végezzük el.
A realitás oldaláról nézve azonban elmondható, sajnos, a magyar társadalomban még mindig jelen van az a rossz beidegződés, hogy csak akkor megyünk fogorvoshoz, amikor fáj a fogunk, és nem a teljes szájszervünk oldaláról közelítjük meg a fogászatot. A holisztikus megoldások a jövőbeli kellemetlenségek megelőzésére szolgálnak. A rendszeres ellenőrzés sok problémát még a megjelenése előtt megoldana. A szájüreg az emésztőrendszer behatolási kapuja. Ha rossz a szájhigiéné, később gyulladás, foghiány alakul ki, ezzel veszélybe kerül az emésztőrendszer is. Részleges, vagy teljes fogveszteség esetén ugyanis megváltozik fogsorunk terhelhetősége, rágóképességünk csökken, megváltoznak étkezési szokásaink, de akár hangképzési és beszédzavaraink is lehetnek.
Egészségügyi szempontból nem az esztétikai, hanem a fogazat funkcionális működése a fontosabb. Rendelőnkben szakmai oldalról igyekszünk ötvözni a két területet, amely így komplexen kiszolgálja mindkét igényt.

Hasonló hírek

2 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Hogyan válasszunk áramláskapcsolót a szivattyúhoz?

    Az áramláskapcsolók meghatározó szerepet játszanak a szivattyúk hatékony működésében,...

A nyelvi nehézségek leküzdése társasjátékkal

    A társasjátékok önmagukban izgalmas élményt adnak a közös játékon...

Asztalkultúra – milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

  Az asztalkultúra jelentőségét nem kell a vendéglátásban dolgozók részére...

Betörőt keresnek!

A Ceglédi nyomozók a lakosság segítségét kérik az azonosításához....

Etédi Zoltán az év tesitanára

A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére először került sor az...