17.5 C
Cegléd
2024. május 24. péntek
spot_img

Ideális páratartalom a penész ellen páramentesítő készülékkel

 

 

Lakóhelyünk otthonosságát nemcsak a hangulatos berendezés, a jól megválasztott színek garantálják, hanem a megfelelő páratartalommal rendelkező helyiségek is. Az ideális páratartalom fenntartásával megelőzhető néhány megbetegedés és komfortérzetünk szintén jobbá válik általa.

 

A magas és az alacsony páratartalom egyaránt kedvezőtlen az emberi szervezet számára, így feltétlenül szükséges a megfelelő érték beállítása. Cikkünkben a magas páratartalom okozta ártalmakról és azok elkerüléséről írunk bővebben.

 

Optimális páratartalom

 

Egy átlagos élettér ideális páratartalma 40-60% közötti. Mérőműszerek nélkül is érzékelhető, ha túl magas a helyiség páratartalma, hiszen a nedves falak, a “könnyező” ablakok és a penész egyaránt jelzi a túl vizes levegőt.

 

Az Airfresh páramentesítéshez használható készülékek többféle változatát kínálja, melyek segítségével az optimális páratartalom egyszerűen biztosítható otthonunkban. A páramentesítő készülék asztmás és légúti megbetegedésben szenvedők számára szinte kötelező tartozék, hiszen a nyálkahártya irritációja nem következik be az ideális páratartalmú közegben.

 

Páramentesítés előtt

 

A túlzott páratartalom csökkentésére vannak házi praktikák, melyek egy ideig beválhatnak, de hosszú távon a gépi páramentesítés javasolt. A gyakori szellőztetés és a kevesebb vízhasználat segíthet, de amikor már a penészfoltok is megjelennek a helyiségben, gyors beavatkozásra van szükség.

 

A páramentesítő készülék beüzemelése előtt mindenképpen szükséges a penészgombákat a helyiségből eltávolítani. Ennek oka, hogy a kiszáradt gombák spórái könnyebben jutnak a levegőbe, ezáltal még károsabb hatást gyakorolva szervezetünkre. A penész asztma és más légúti megbetegedések kialakulását okozza, így biztonságos eltávolítása elsődleges. Bár napjainkban korszerű vegyszerekkel magunk is eltávolíthatjuk a penészes felületeket, inkább forduljunk szakemberhez, nehogy nagyobb kárt tegyünk.

 

A modern páramentesítésről

 

A legtöbb modern páramentesítő készülék digitális kijelzővel rendelkezik, így tökéletesen és egyszerűen tudjuk beállítani és nyomon követni a helyiség páratartalmának változásait. Egyes modellek már távolról, wifi hálózaton keresztül is beállíthatóak, így akár munkahelyünkön ülvel is beállíthatjuk lakásunk ideális nedvességtartalmát. 

 

A páramentesítő készülék kiválasztásakor vegyük figyelembe a párátlanítani kívánt helyiség méreteit, és ehhez igazodva döntsünk a berendezésről. A gyakran automata üzemmódban, folyamatosan is működtethető berendezések alacsony költséggel végzik feladatukat.

 

A kondenzvíz tartályban felgyülemlett összegyűjtött nedvességet időközönként el kell távolítani, de némelyik berendezés a csatornahálózatra köthető, így állandóan üzemeltethető. Fontos, hogy a készülékek megfelelő karbantartását folyamatosan elvégezzük, hiszen a nedves közegben a baktériumok és a penész könnyen elszaporodhat, így a víztartályt és a szűrőbetéteket időközönként tisztítsuk meg.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...