21.6 C
Cegléd
2023. október 3. kedd
spot_img

332 milliót foglaltak le a nagykőrösi ortopéd orvostól

Újabb öt emberrel bővült a KR NNI-nél indult költségvetési csalási ügyekben a gyanúsítottak köre. A héten a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság akciózott. A rendőrség tájékoztatása szerint egy orvost, egy cégvezetőt, két ügyintézőt és egy asszisztenst fogtak el. A gyanúsítottaktól, valamint a hozzájuk köthető cégektől összesen több mint 332 millió forint értékben zároltak számlákat, és foglaltak le vagyontárgyakat.

Bár ez az eljárás Debrecenben folyik, az ebben érintettek köre Pest, Bács-Kiskun és Békés vármegyékhez kötődik. Az általuk okozott kár már meghaladja az egymilliárd forintot.

A hajdú-bihari nyomozócsoport egy békéscsabai cég ügyében vizsgálódik, amely gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A bizonyítékok szerint a kft. ügyvezetője a vállalkozását felhasználva 2018 és 2022 között egy olyan anyagi függőségen alapuló, többszintes hálózatot működtetett, aminek célja az volt, hogy minél több állami támogatást tudjanak visszaigényelni a NEAK-tól.

Ezek többsége azonban jogosulatlanul történt, és ehhez kellett a hierarchikusan felépített rendszer, melyben a tagok mindegyike anyagi haszonért cserében vállalta az illegális bizniszben való részvételt. A cég területi képviselői megszervezték a különböző idősotthonok lakóinak az orvosi vizsgálatait, amire ortopéd szakembereket kértek fel. Azok pedig az érintettek egészségi állapotától függetlenül vényeken gyógyászati segédeszközöket írtak fel nekik.

A közgyógyellátásban részesülő személyeknek pedig még a jogszabályban meghatározott önrészt sem, vagy csak annak töredékét kellett kifizetniük. Ezek többségében C2 ortopéd cipők, Boston gerincortézisek és ülőkorzettek voltak. Az eszközöket általában silány minőségben gyártották le, és adták át az érintetteknek. Míg a támogatási összegeket a termékek után a cég visszaigényelte. Ezen békéscsabai cég esetében az öt év alatt a jogosulatlanul visszaigényelt összeg meghaladta az egymilliárd forintot.

Ennek a hálózatnak a felszámolására összehangolt akciót szerveztek március 28-ára a hatóságok, 70 rendőr részvételével. Egyszerre egyidőben hét helyszínen tartottak kutatásokat, és öt elkövetőt fogtak el. A békéscsabai cég ügyvezetőjét, két ügyintézőjét, a kft.-vel kapcsolatban álló nagykőrösi orvost, és az ő asszisztensét.

Az öt nő mindegyikét jelentős értékre, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsították meg, majd mindegyiküket bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatásukat.

A gyanúsítottaktól és a hozzájuk köthető cégektől vagyonvisszaszerzési eljárás keretében összesen több mint 332 millió forint értékben zároltak számlákat, és foglaltak le különböző vagyontárgyakat. Ezek között volt 2 ingatlan, 20 gépkocsi, valamint egy milliós értékű elektromos kerékpár is.

Police.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Egymilliót csaltak ki egy 80 éves nőtől

Egymilliót csaltak ki „óvadékra” a 80 éves nőtől azzal,...

Nemzetközi konferencia – ceglédi előadóval

Az alföld: Petőfi 200 konferenciát szerveztek a Vajdaságban szeptember...

Fűrészláncok, melyek kimagasló tulajdonságokkal rendelkeznek

    Ahhoz, hogy a különböző kerti munkákat gyorsan, hatékonyan és...

Halálfejes lepke Cegléden

Különleges rovar pihent meg Cegléden az Alszegi úton, az...

Hamarosan elkészül a futókör

Folyamatos fejlesztések zajlanak az Újváros szívében, a Vörösmarty téren,...