13.9 C
Cegléd
2023. október 3. kedd
spot_img

Napok óta habzik a Gerje

Fehér hab lepte el a gyalogoshidat Ceglédbercelen. A patak szennyezettsége miatt a gátnál több méteres hab borítja a vizet. A problémát a közeli szennyvíztisztitó okozhatja, melynek csatornája közvetlenül a Gerje-patakba ömlik. A helyiek szerint nagyobb esőzések után gyakori, hogy a telep kapacitása nem bírja a terhelést és a patak vize bűzlik a szennyezéstől.


A gyalogoshidat is belepte a szennyezett patak habzó vize Ceglédbercelen. A Pest megyei Gerje-pataknál a helyi horgászok pénteken vették észre, hogy a duzzasztógátnál fehéren habzik a víz – írja az rtl.hu. „A KÖTIVIZIG igazgatóságát én azonnal felhívtam ahogy a problémát észleltük és azt mondta az ügyeletes, hogy már a pénteki napon kint jártak is és vízmintát vettek és várják a laborvizsgálat eredményét” – mondta az LMP-s Földi Áron az RTL Híradónak.

A patak habzása viszont azóta sem állt meg. Az LMP helyi képviselője szerint a közeli szennyvíztisztító okozza a problémát. Földi Áron azt mondja, gyakran előfordul, hogy nagyobb esőzések után a telep nem bírja a terhelést, és ilyenkor a szennyezett víz egyenesen a patakba ömlik. “A legfőbb probléma az, hogy amikor túlterhelődik az albertirsai szennyvíz telep, akkor mindent kisodor a plusz víz, mindenféle szennyeződést. A szennyvíz iszapot is, és ez a szennyvíz iszap itt marad velünk, eljut egészen Ceglédig is, ahol egyébként egy turistaútvonalat tervezünk pályázati pénzből megvalósítani, de hát ki az a turista, aki egy pöcegödör szagú folyó mellett szeretne sétálni” – mondta az LMP helyi képviselője.

 

A ceglédberceli lakosok is többször panaszkodtak már a patakból eredő bűzre. A szennyezés az élővilágra is komoly hatással van. Szalai Zoltán a környezettudományok doktoraként 20 éve figyeli a Gerje-patak változását és a szennyezés mértékét.

„A problémát az jelenti, hogy a környező településeknek a szennyvízkezelői olyan vízjogi engedéllyel rendelkeznek, ami azt írja elő, hogy a tisztított szennyvizet a Gerjébe vezessék bele. Ugye a szennyvízkezelés hatásfoka az változó, arról nem is beszélve, hogy gyakran vannak műszaki hibák, és erre vezethető vissza az, hogy sok esetben tisztítatlanul ömlik a településeknek vagy egy bizonyos településnek a szennyvize a Gerjébe” – mondta Szalai Zoltán.

A habzó szennyvíz jelenleg is a Gerje-patakba folyik. Az ügyben az RTL Híradó megkereste a szennyvíztisztitó telep üzemeltetőjét, az albertirsai polgármesteri hivatalt és a katasztrófavédelmet is, de válasz nem érkezett.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Egymilliót csaltak ki egy 80 éves nőtől

Egymilliót csaltak ki „óvadékra” a 80 éves nőtől azzal,...

Nemzetközi konferencia – ceglédi előadóval

Az alföld: Petőfi 200 konferenciát szerveztek a Vajdaságban szeptember...

Fűrészláncok, melyek kimagasló tulajdonságokkal rendelkeznek

    Ahhoz, hogy a különböző kerti munkákat gyorsan, hatékonyan és...

Halálfejes lepke Cegléden

Különleges rovar pihent meg Cegléden az Alszegi úton, az...

Hamarosan elkészül a futókör

Folyamatos fejlesztések zajlanak az Újváros szívében, a Vörösmarty téren,...