19.2 C
Cegléd
2023. szeptember 23. szombat
spot_img

3 fontos tudnivaló, ha lakásban szeretnél kutyát tartani

 

 

 

Kutyát tartani ma már nemcsak azoknak a kiváltsága, akik kertes házban élnek, ugyanis városi lakásukat is sokan szeretnék megosztani egy házikedvenccel. Ennek többnyire nincs is akadálya, sőt sok gazdi szerint a bent tartott ebeknek sokkal komfortosabb életük van, mint a kertben élő sorstársaiknak.

 

Ha viszont most először szeretnél kutyát venni magadhoz egy lakásba, akkor érdemes alaposan átgondolni a dolgot, mielőtt végleges döntést hozol. Többek között figyelembe kell venni az alábbiakat.

 

Eltérő etetési igények

 

A lakásban élő kutyáknak kisebb a mozgástere, hiszen a sétákat leszámítva alapvetően 30-60 négyzetméteren élik a mindennapjaikat. Mivel a gazdi távollétében általában lustálkodással töltik az időt, ezért nagyon oda kell figyelni az étel mennyiségére.

 

Először is célszerű prémiumminőségű eledelt, például a Petgurunál kapható Brit tápok valamelyikét választani. Ezekben ugyanis nincsenek “üres kalóriák”, hanem kizárólag értékes tápanyagok, amiket az állat szervezete hasznosít. Viszont a mennyiségre még így is oda kell figyelni, ugyanis még a legjobb eledel esetén is fennáll a túletetés veszélye, amennyiben a gazdi nem ügyel a megfelelő adagolásra.

 

Kövesd a csomagoláson feltüntetett utasításokat, és azt tartsd szem előtt, hogy mivel egy lakásban tartott kutya átlagban keveset mozog, ezért nincs is szüksége annyi táplálékra, mint egy olyan ebnek, akinek egy nagyméretű udvar a rendelkezésére áll! Mindemellett az állat korát és testméretét sem szabad figyelmen kívül hagyni. Az etetés lehetőleg a napnak ugyanabban a szakaszában történjen, hiszen a kutyák szeretik a kiszámítható napirendet.

 

Mindennapos séták, kisebb és nagyobb dolgok

 

Remélhetőleg azzal nem mondunk újdonságot, hogy a szobatisztaság a kutyák esetében mást jelent, mint a macskáknál. Ők ugyanis soha nem fogják alomba végezni a dolgukat, viszont bizonyos ideig vissza tudják tartani, így nem piszkítanak a lakásba.

 

A hagsúly azonban ezen a “bizonyos időn” van. Gazdiként ugyanis az egyik fő feladatod lesz, hogy naponta többször is levidd az állatot, aki így nemcsak átmozgathatja magát, hanem a természet hívó szavának is engedelmeskedhet. 

 

Egy jól nevelt, szobatiszta kutya tudja, hogy ilyenkor kell elvégeznie a dolgát, a felelős gazdi pedig nem hagyja ott a “végterméket”, hanem felszedi és a szemetesbe helyezi. Viszont jobb, ha tudatosítod magadban, hogy ez mindennapos teendő lesz, függetlenül attól, hogy milyen az időjárás és mennyire vagy elfoglalt.

 

Kutyaszőr a lakásban

 

Ahogy az emberek fején a hajszálak, úgy a kutyák bundájában a szőrszálak is folyamatosan cserélődnek, azaz a régiek kihullanak, hogy a helyükre újak nőhessenek. Tavasszal és ősszel intenzívebb vedlés tapasztalható, de emellett is állandó jelenség lesz a szőrhullás.

 

Ami együtt jár azzal, hogy gyakrabban kell takarítani, hacsak nem akarod, hogy mindent vastagon beborítson a szőr. A porszívózás napi szintű feladat lesz, hosszabb szőrű kutyánál a vedlés időszakában akár naponta kétszer is sort kell keríteni rá. Készen állsz ezekre a teendőkre?

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kávézás Ceglédért

Nagykövete lett Swimathon  adománygyűjtő kampánynak Kottes Anikó a FECSKE...

Ceglédi férfit keres a rendőrség

"Rendkívül szimpatikus arcú" ceglédi férfit keres lopás miatt a...

Mindennapi fényvédelmünk

  Tudtad, hogy a nap ultraviola, más néven UV-sugárzása igen...

Az épületek hőszigetelése elengedhetetlen

    A növekvő energiaárak és rezsiköltségek, illetve az otthonok komfortja...

Napi hírek egy helyen: ezt az oldalt elég követned a maximális tájékozottsághoz

    Bár már lecsengőben a klasszikus nyaralós szezon, de még...