24.9 C
Cegléd
2024. május 28. kedd
spot_img

Válaszd az innovációt, használj szálerősített betont a betonacél kiváltására!

 

 

Az építőipari gyártók folyamatosan kutatják az új, eddiginél kedvezőbb és hatékonyabb anyagokat, lehetőségeket, így a hagyományos építőanyagok, szerkezetek mellett újabbak jelennek meg.

 

A beton az ókor óta az egyik legnagyobb szilárdságú és legtöbbet használt építőanyag, amely előnyös jellemzőinek, alakíthatóságának köszönhetően sokféle szerkezet építésére használható, azonban a különböző tulajdonságain sokat javítanak a különféle adalékok, módszerek. Olyan megoldást mutatunk most Neked, amely méltán nevezhető a jövő betonjának. Érdekel, mi ez? Tarts velünk!

 

A kompozit anyagok előnyei

 

Az egyes anyagok pozitívumai megsokszorozhatók, ha különböző módszerekkel egyesíthetők a külön-külön előnyös tulajdonságok. A Beton Booster ArmoTec szálerősített beton lényegesen jobb tulajdonságokkal rendelkezik, mint a beton vagy a vasbeton, ugyanis nemcsak tartósabb, zsugorodásra kevésbé hajlamos, ellenálló a korrózióval szemben, hanem előállítása is gyorsabb és olcsóbb.

 

A szálerősítés nem újdonság, hiszen például a karbonerősítésű műanyagok régóta használatosak például a sport világában, de az üvegszál erősítés is alkalmazott technológia például a glettanyagok, műanyag lemezek és idomok esetében, de a népszerű WPC teraszburkoló is kompozit anyag. 

 

Mi az a szálerősítésű beton?

 

A beton nagyszerű és megfelelő kivitelezés esetén rendkívül tartós építőanyag, de megvannak a gyengéi, amelyeket az innovációk segítségével igyekeznek fejleszteni, így nagy jövő előtt áll. Már most gyártanak ún. okosbetont, amely a speciális adalékanyagnak köszönhetően képes a fagyási és felengedési ciklusok okozta mikrorepedések “gyógyítására”.

 

De a különféle fém, üveg- és műanyag szálakkal erősített betonok tartósságban is jobbak, mint a normál beton, illetve az adalékok jelentősen növelik a hajlító- és nyomószilárdságát. 

 

A polipropilénből készült, nagy szakítószilárdsággal rendelkező statikai makroszálakat a betonhoz keverve a normál betonnál erősebb és tartósabb építőanyag jön létre, amelynek repedési hajlandósága miniális. A szálerősítésű betonból készülő szerkezeteket a korrózió sem veszélyezteti.

 

Betonacél háló helyett makroszál

 

A szálerősített betonok a jövő építőanyagai, egyelőre még csak a teherelosztó szerkezeteknél a repedések megelőzésére kiváló, de tartószerkezetek esetén is vizsgálják, hogy kiváltható-e vele a betonacél, illetve már léteznek példák erre is.

 

Kis súlya és mérete miatt az otthoni betonozásnál is tökéletesen használható, nemcsak esztrich és üzemi betonhoz, hanem betonkeverőben is, ezáltal nemcsak egyszerűbbé, gyorsabbá teszi a kivitelezést, hanem olcsóbbá is. Szálerősített betonból készíthető járda, gépkocsibeálló, aljzat- és szerelőbeton, térbeton és könnyűszerkezetes ház lemezalapja. 

 

És az sem elhanyagolható tényező, hogy 40 kg statikai makroszállal erősített beton képes kiváltani 500 kg betonacélt, ami súlya és a gyártás kisebb CO2-kibocsátása miatt környezetvédelmi szempontból is kedvező.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...