17.2 C
Cegléd
2024. május 8. szerda
spot_img

Szép testben szép lélek

Zavart a zavarom a téma, illetve a beszélgetőtárs kiválasztásakor. Mégiscsak egy szuper sportolónővel, egy fitnessvilágbajnokkal találkozom. Ám szerény és mosolygós megjelenése, társalgásunk alatti közvetlensége és nyitottsága, a szobát betöltő derűs kisugárzása könnyen születő szavakat ihletett. PÜSPÖKI PETRA testi és lelki karaktere vonzó harmóniát alkot.

Kávéval és narancslével kínáltam. „Köszönöm, nem…” Kikosarazott, illetve kipoharazott.

– Elkezdtem a versenyfelkészülést – mondta a felmentő érvet. – Ebben az időszakban minden szigorúan ki van mérve: mit, mikor, mennyit lehet enni, inni. Egyébként ilyenkor sem kínzom magam az éhezéssel, jó és egészséges, de grammra kimért dolgokat fogyasztok. Csak ez az út vezet céljaim eléréséhez, s ráadásul így jól is érzem magam.

– Bikinifitness Petra fő sikerkategóriája. Mit jelent ez?

– Bikiniben kell a zsűri és a közönség előtt megmutatni magukat. Magunkat, tehát nemcsak a testünket, hanem egyéniségünket, a formából kisugárzó belső értékeinket is. Ezért is a legnehezebb ezt a sportágat pontozni.

– A bikinijéről olvastam: „2500-2600 nagyon jó minőségű, 20 SS méretű kristály (Crystal) kövekkel van díszítve”. Nem az alakjának kell „villogni”?

– Az összkép a fontos.  A tartalom és a forma harmóniája. Képzelje el azt a színpadi látványt, amikor ránk zúdulnak a reflektorok. Még az ékköves bikini színárnyalatának is a versenyző egyéniségéhez kell illenie.

– Hogyan lett ilyen fitt? (Ezt a szót sokan – tévesen! – beleírják a fitnessbe.)

– Mint mindennek, ennek is vannak családi előzményei. Anyukám és Apukám is sportolgatott, elsősorban a játék és az egészséges életmód érdekében. Nővérem, Melitta velem edz, hogy vigyázzon az alakjára és jó legyen a lelkének is. Én gyermekkoromban atletizáltam, s mindig nyertem, tehát már akkor is erős volt bennem a versenyszellem.

– Mi vezette a fitnesshez?

– Egy lelki sérülés. Bántottak, mert kissé pufi voltam. Ilyen súlyú, mint most, de az nem izomból állt. Utána átestem a ló, illetve a normális állapot másik oldalára: nagyon vékony lettem. A testépítő szomszédlány elvitt az edzőterembe, majd elmentem a versenyére is. Amikor megláttam a színpadon a nőket a csillogó bikiniben…, elvarázsolt ez a sportág.

– Ekkor tizenhét éves volt, – nem késői kezdés ez?

– Á! Épp időben elkaptam. Már az első két évben második lettem a világbajnokságon. S van ilyen kategória is: 50+, tehát enyém a jövő.

– Emelje ki a sok közül a legjobb eredményeit!

– WABBA Hungary Shape kategória: világbajnok 2021 őszén, sportmodell; HBPF Perfectbody Classic abszolút bajnok 2022 ősze; Superbody bikini kategória győztes 2022 őszén.

– A győztes alakítás a jó testalakítás eredménye?

– A Black Quad csapatban Fekete Balázs az edzőm. Ő jól látja, hogyan kell felépíteni a testformámat, mit kell alakítani rajta.

– Ez nem testszobrászat? Pedig: „A női test Istennek a legszebb alkotása”. (A. Renoir francia szobrász és festő)

– Mindenki igyekszik csinosítani alakját. Mi ezt edzőteremben, trénerrel tesszük, nagyon kemény és „kicentizett” munkával. De feltétlen megőrzöm természetes nőiességemet.

– Mi a véleménye az ugyancsak testformáló plasztikázásról?

– Az külső beavatkozás a passzív alanynak. Mi aktív testgyakorlással és egészséges életmóddal érjük el a kívánt formát. Ha valaki nem elégedett azzal, amit Isten adott neki, és a plasztikai beavatkozástól jobban érzi magát, ám tegye, az szíve joga. Testrészekből vagyunk „összerakva”, ki ezt, ki azt korrigálja. De legjobb, ha edzőteremben végzi azt. Az persze igaz, hogy a kondizástól nem lesz nagyobb a cicije…

– A szépség korfüggő. Nemcsak életévekben, hanem történelmileg is. A barokk kor nőideálja például a puttó típus, a telt és húsos idom. Milyen a mai?

– Nincs egységes divat, mint az öltözködésben sem. Az a lényeg, hogy érezzük jól magunkat a bőrünkben – szó szerint is. Én nem szeretek a tömeg után menni, de egy kicsit kitűnni igen. Ha mindenki egyforma lenne, a divathullám elsodorná az egyéniséget.

– Vagy ahogyan az író (Déry Tibor) fogalmazott: „Ha mindenkit ugyanarra a formára öntenének, nem is lenne szépség”. De talán nincs is olyan, hogy szép, csak az, hogy tetszik.

– Mert a megítélés szubjektív. A szállóige szerint: Szép az, ami/aki tetszik. Tehát mindenki szép a maga módján valakinek. Ezért látom én a legszebb nőnek Anyukámat.

– Petra páratlan nő. S páros is?

Eddig gyakran felkacagott, kitörő nevetése forrás felbuzogó hangjaként hatott. Most mintha sötétlő ködbe értünk volna, amely elhalványította tekintetének a fényét.

– Véget ért a kapcsolat… Egy folyamat következménye. Sajnos van ilyen: szerettük egymást, de nem ment együtt. Ami nagyon nehéz lesz ezután: ő az edzőm – a legjobb, büszke is vagyok rá -, vele akarok felkészülni a következő versenyekre is. Megbeszéltük az egyébként nem szakmai konfliktust intelligens emberek módjára. Az érzelem – mint lemenő napban a fát az árnyéka – kísér még. De velem nem lesz baj.

– Hogyan kezeli a konfliktusokat?

– Megbeszéléssel legyen a görbe gond kiegyenesítve, így kerülhet az ember a másikkal egyenesbe. Nem szeretek puffogni.  Bár ragaszkodom a véleményemhez – kissé akaratos vagyok -, de tudok engedni is. A konfliktusok megoldásából sokat tanulhat az ember.

– S hogyan dolgozza fel a kudarcot?

– A sport testi, lelki és mentális próbatétel, amely megtanít a kitartó küzdelemre, önmagunk legyőzésére is. Amikor például elveszítettem az imádott Dédimet, edzeni mentem. A nagypapám temetése másnapján versenyre indultam. Tudom, nem látszik rajtam, de nagyon „befordulós és lelkis” vagyok. De van egy fantasztikus családom (velük élek), mindent meg tudunk beszélni, ők mindenben mellettem vannak.

– A férfiak általában megriadnak a sikeres „bomba nőktől”.

– Vannak ilyenek is. De én mindenkivel szót értek, szeretek beszélgetni.

– Milyen lesz az „új igazi”?

– Gondolkodom ezen.

– Mondja el!

– Legyen sportoló? De ha ennyire fanatikus, mint én, talán együtt nem… Nem sportoló? Akkor nem ért meg engem. Ami viszont alapfeltételem: fel tudjak nézni rá belső értékei alapján. S amikor „kell”, úgyis jön.

– Személyi edző is az OpenFitness Ceglédnél. Elvégezte a Weider Professional Fitness Trainer képzést. Sok munkája mellett mit csinál szabadidejében?

– Szeretek kirándulni és túrázni a barátokkal, s ha belefér: bulizni, táncolni. Akár hiszi, akár nem: főzök, sütök. Bár nem akarom elcsábítani a családomat, de már ők is igyekeznek egészségesebben étkezni. Az én saját menüm: lazac, édesburgonya, grillzöldség.

– Melyik lesz az idei legfontosabb versenye?

– A világbajnokság Szöulban. Az elvem vezérel: Ha hiszek valamiben és teszek is érte, az meghozza az eredményt. Sors, Isten, véletlen?  Hiszek ezekben, de abban is, hogy minden okkal történik. Van okom reménykedni…

Koltói Ádám

 

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Czeróczki Pál képviseli hazánkat

A legjobbak képviselik hazánkat a ŠKODA Challenge nemzetközi döntőjében A...

Megszólalt a 100 éves iskola csengője

Egy régi családtörténet folytatódott a Ceglédi Evangélikus Gyülekezeti házban....

A cserecsapat tagjait is elfogták

Két évvel ezelőtt 7 gyanúsítottal szemben fejezték be vádemelési...

Csodálatos Erdély

A "Határtalanul!" program célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyarországi...

Baleset a 4-es úton

Két gyermek életveszélyesen megsérült egy közlekedési balesetben Ceglédnél vasárnap...