10.9 C
Cegléd
2024. május 9. csütörtök
spot_img

A faépítészet izgalmas újításai

Melyek a modern faépítészet innovatív vívmányai? Miért jelenthet komoly lépést ez a technológiai irány abból a szempontból, hogy az építészeti megoldások a bolygó védelmét is tartósan szolgálni tudják?

Kifejezetten érdekes kérdésekről van szó, már csak ezért is gondoltunk arra, hogy külön bejegyzésben szeretnénk foglalkozni velük. Úgyhogy a cikkben meg is nevezzük az előremutató vívmányokat, amelyek egyértelműen bizakodásra adnak okot a jövőt tekintve.

Hogyan segítheti a fa építészeti hasznosítása az ökológiai lábnyom csökkentését?

Először is le kell szögezni, hogy a fa egy újratermelődő alapanyagnak számít. Óriási hozzáadott érték vele kapcsolatban, hogy emberi beavatkozás nélkül is képes növekedni, ráadásul könnyen hozzáférhető.

Ez már eleve olyan tényezők csoportja, amelyek alapján a Naturica Group Steico szigetelések kategóriájában elérhető termékei egyértelműen a jövőbe mutatnak. De vannak egyéb faktorok is az ökologikus jelleg alátámasztása végett. Például az, hogy fák levelei képesek megszűrni a levegőből a CO2-ot. 

Az innovatív faépítészet generációkon átívelő megoldást jelenthet

Köszönhetően az anyag ökologikus jellegének. Ahogy fentebb már részleteztük, a fa a fizikai tulajdonságainak köszönhetően képes növekedni, vagyis az építészet céljából felhasznált fák helyén idővel újabbak nőhetnek.

A természetes alapanyag ráadásul mentes azoktól az egészségkárosító hatásoktól, ami az alternatív megoldásként szolgáló műanyagok esetében nem feltétlenül mondható el. Vagyis a célzott alkalmazás valóban a jövő generációit is segítheti.

Egyrészt mikroszinten, hiszen az életterünket körülvevő természetes anyagok jótékony hatást tudnak gyakorolni az emberi szervezetre. Közben pedig az ökológiai lábnyom csökkentéséhez is nagymértékben hozzájárulhatunk.

Milyen alkalmazási lehetőségei lehetnek a fának a modern építészetben?

Érdemes még megemlíteni az úgynevezett ökologikus hőszigetelések alkalmazását. Vagyis a modern faépítészet vívmányainak köszönhetően egy épület hőmegtartó képessége fával is elősegíthető.

Méghozzá úgy, hogy az innovatív tartószerkezeti elemek egymást kiegészítik. Előnynek számít, hogy a hőszigetelések és tartószerkezeti elemek integrálása által a teljes épületburok egy komplett rendszerben válik elérhetővé.

Hogy konkrétabban is megnevezzük az innovatív tartószerkezeti elemeket, közéjük sorolható a rétegragasztott fa furnér, vagy a tartógerendák egy-egy változata. Csupa olyan megoldás, ami az ökologikus modern építészet egy-egy előremutató vívmánya.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Czeróczki Pál képviseli hazánkat

A legjobbak képviselik hazánkat a ŠKODA Challenge nemzetközi döntőjében A...

Megszólalt a 100 éves iskola csengője

Egy régi családtörténet folytatódott a Ceglédi Evangélikus Gyülekezeti házban....

A cserecsapat tagjait is elfogták

Két évvel ezelőtt 7 gyanúsítottal szemben fejezték be vádemelési...

Csodálatos Erdély

A "Határtalanul!" program célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyarországi...

Baleset a 4-es úton

Két gyermek életveszélyesen megsérült egy közlekedési balesetben Ceglédnél vasárnap...