15.5 C
Cegléd
2023. szeptember 24. vasárnap
spot_img

A vihar utóélete

Június 23-a péntek éjszaka hatalmas vihar csapott le Ceglédre és környékére, ahol fák dőltek az utakra, de az elektromos hálózatban is kár keletkezett többezer háztartás marad, akár napokra áram nélkül. Cegléden még hétfőn délelőtt sem volt minden háztartásban áramellátás.

A Budai úti termálfürdő a hétvégén korlátozottan tudta megnyitni kapuit. A vihar „fürdőnkben is komoly pusztításokat okozott. Ezenfelül gépházaink víz alá kerültek, egy napig nem volt áram, nem működtek szervereink, így honlapunk sem. Közösségi oldalainkon minden információt közzétettünk, hogy tájékoztassuk Önöket.
Kollégáink erőn felüli munkával megkezdték a romeltakarítást és helyreállítást. A Csúszdaparkot sikerült üzemképes állapotba hoznunk.” – írták a fürdő honlapján. Vasárnap ugyan kinyitottak, de a termálfürdő részt nem tudták megnyitni, csak az aquaparkot, ott sem üzemelt minden csúszda.

A tomboló vihar nem kímélte a nagykőrösi szafari parkot sem. Rengeteg fa dőlt az állatsimogató területére, alig megközelíthetővé téve azt. A cirkuszi sátrat is lerombolta a szélvihar. A 32 hektáron elterülő parkban a villamos felsővezetékeket is megszaggatta a szél, így áramuk sem volt − derült ki Richter József, a szafaripark vezetője által a közösségi oldalon közzétett videóból. A mintegy 300 állat többsége épségben átvészelte a tomboló vihart, de sajnos egy lámacsikót és három kismalacot megöltek a kidőlő fák. Az elefántok és a zsiráfok istállóban voltak, a kengurukat pedig fedett helyre menekítették, illetve a tigrisek is zárt helyen tartózkodtak, így nekik nem esett bajuk és szökés sem történt. Az alapító szerint a terület teljes megtisztítása napokig, de inkább hetekig is eltarthat.

Az áramellátás zavarai Cegléden és a környező településeken is súlyos gondokat okoztak. Jelenleg is 200-an dolgoznak az elektromos hálózaton, hétfőn délelőtt Csemő és Cegléd területén sok háztartásban még mindig nincs elektromos áram.
„A péntek esti vihar komoly károkat okozott az elektromos hálózatban a környező településeken is. Mostanra az úgynevezett “középfeszültség” alatt lévő szakadásokat javarészt sikerült helyreállítani. Hálával gondolok az áramszolgáltató éjjel-nappal talpon lévő munkatársaira és a tűzoltók erőfeszítéseire, akiknek szombat reggelig elsőként a dűlőutak járhatóságát kellett helyreállítani. Ez az Ugyerban különösen nagy feladatot jelentett.

Szombat estére Újszilvás visszakapta az elektromos áramot és mostantól Ceglédbercel javarészén is folyamatos az ellátás. A legnagyobb gond Csemőben van, ahol 1024 háztartás áramellátását kell még helyreállítani. Cegléden még 68 háztartás ellátatlan.” – számolt be vasárnap este dr. Ferenczi Norbert önkormányzati képviselő, aki később arról írt, hogy hétfőre ígérték, hogy Cegléd teljes területén lesz áramszolgáltatás.

Dr. Csáky András polgármester közösségi oldalán arról írt: a Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint több mint 50 “esemény” történt városunkban, illetve a környéken, a károk elhárítása folyamatos. Személyi sérülés nem történt. “Minden érintett személy és szervezet megfeszített erővel dolgozik a károk felszámolásán. Az MVM illetékesét is kértem, hogy minél előbb állítsa helyre a Budai úton az áramszolgáltatást. Sajnos, Nagykőrös környékén több kisebb település maradt áram nélkül, előbb azt kell helyreállítaniuk, így nem tudtak még hozzávetőleges időpontot mondani, mikor érnek el hozzánk. Türelmünket kérik. Kérem, hogy környezetükben – amennyiben módjukban áll – legyenek segítségünkre a tisztaság helyreállításában.”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kávézás Ceglédért

Nagykövete lett Swimathon  adománygyűjtő kampánynak Kottes Anikó a FECSKE...

Ceglédi férfit keres a rendőrség

"Rendkívül szimpatikus arcú" ceglédi férfit keres lopás miatt a...

Mindennapi fényvédelmünk

  Tudtad, hogy a nap ultraviola, más néven UV-sugárzása igen...

Az épületek hőszigetelése elengedhetetlen

    A növekvő energiaárak és rezsiköltségek, illetve az otthonok komfortja...

Napi hírek egy helyen: ezt az oldalt elég követned a maximális tájékozottsághoz

    Bár már lecsengőben a klasszikus nyaralós szezon, de még...