21.3 C
Cegléd
2024. május 9. csütörtök
spot_img

15. Örökségvédő tábor Cegléden

Július 3-8. között zajlott le az Örökségvédő tábor, amely másfél évtizede minden évben az egyesület partnerszervezetével, a Sümegi Városvédő és Szépítő Egyesülettel karöltve kerül megrendezésre. Idén Cegléd adott otthont a tábornak 6 sümegi fiatal és kísérő tanáruk, Bókkon Gyula, valamint 15 ceglédi fiatal és a ceglédi egyesület részéről az elnökség és lelkes tagok részvételével.

Hétfő délelőtt a tábor megnyitását követően a ceglédiek az Ipartestület székházának kertjét szépítették meg. A sümegi diákok dél körül érkeztek Ceglédre, közöttük voltak rutinos táborozók is, akiket már számos élmény fűz a ceglédi városvédőkhöz. Rég nemlátott barátok találkoztak ismét, akik ugyanott folytatták, ahol egy éve Sümegen abbahagyták. Akadtak viszont olyanok is, akik először jártak Cegléden, azonban két város fiataljai hamar megtalálták a közös hangot. A sümegi fiatalok szívélyes fogadtatását, valamint a Kossuth Étteremben elfogyasztott ízletes ebédet követően a résztvevők Dobos Ferenc, a ceglédi korház első igazgatójának emléktábláját koszorúzták meg. A koszorúzáson részt vett Dr. Túri József és Dr. Pusztai Dezső, a Ceglédi Toldy Ferenc Korház főigazgatója is.

Délután Zakar József, a Kossuth Múzeum igazgatója tartott a belvárosban izgalmas előadást Cegléd épületeiről és történetéről. A tartalmas idegenvezetést követően a városháza felé folytattuk utunkat, ahol Dr. Csáky András polgármester köszöntötte a táborozókat, ezt követően Márkus János, a Ceglédi Városvédő és Szépítő Egyesület alapítójának emléktábláját koszorúztuk meg a Pantheonban. A napot Gachal-Kovács Zoltán történelemtanár által összeállított interaktív városismereti kvíz zárta, amelyen háromfős csapatokba verődve járták be a várost, fedezték fel értékeit és mérettették meg magukat.
A keddi napot Kovács József levendulásában töltöttük, ahol délelőtt kertészkedtünk, a nap második felében pedig a jól megérdemelt játéké volt a főszerep, amelyet a tábor kedvenc játékával, métával töltöttünk el.

Szerdán a csapat a Ceglédi Termálfürdő és Aquaparkban töltötte a napot. A strand szabadtéri sakk készletének bábuit töltötték fel homokkal, hogy a fürdőzőknek szellemi kikapcsolódásra is legyen lehetőségük. A munka után néhánySzerdán a táborozó csapat a Ceglédi Termálfürdő és Aquaparkban töltötte a napot. A strand szabadtéri sakk készletének bábuit töltöttük fel homokkal, hogy a fürdőzők szellemi kikapcsolódással is feltöltődjenek. A munka után néhány játszmával fel is avattuk a pályát. Majd az Aquaparkban kalandoztunk és az Admirál étterem ízletes ebédje után folytatódott a vizes felfrissülés a medencékben és a csúszdákon. A strand után ínycsiklandó és laktató pincepörkölttel várta a csapatot Kiss Béláné Ibolya, és Kocsis István a hobbi telkükön, Dr. Túri Judit a főzésben segédkezett.

Csütörtökön a Török János Református Mezőgazdasági és Egészségügyi Technikum által felajánlott autóbusszal reggel Farmosra utazott a társaság. Szarvas Angéla és Bozóki Balázs, a helyi vezetők rugalmas szervezésében élménydús tárlatvezetésben volt részük a résztvevőknek. Megnézték az Oktatóközpont Múzeumot, a Helytörténeti Gyűjteményt és az Őshonos Állatok Parkját. Majd a kirándulás egy erőt próbáló izgalmas métával zárult. Ceglédre visszatérve az Oszlánczi család fogadta a táborozókat kiadós vacsorával. Meglepetésként pedig Hernádi Péter, régi városvédős teremtett igazi tábortűz körüli hangulatot.

Pénteken a csapat két terepen dolgozott: a lányok Cegléd nagy embereinek sírjait tették rendbe Nagy Irén segítségével, ezzel tiszteletünket leróva az ősök munkája előtt. A fiúk pedig Zakar József vezetésével a Kossuth Múzeumban szereltek polcokat, ezáltal betekintést nyerve a kultúrtörténeti emlékek rendezésével kapcsolatos gyakorlati feladatokba. A Kossuth Étteremben elfogyasztott finom ebéd után Varga Erzsébet ‘Babó’ által összeállított Tábori Totóban mérték össze a fiatalok a héten szerzett tudásukat csapatokban. Az Ipartestület nevében Spindelbauer Attila felajánlásával, egyéni vetélkedőben pedig kaland élményutalványért folyt a küzdelem. A búcsúest Kórházból rendelt finom vacsorája alatt kötetlen beszélgetéssel és kellemes hangulatban zárult a hét. Az egyéni felajánlásoknak köszönhetően a sok desszert pedig további helyi kulináris élményeket nyújtott.

Ezúton is köszönjük mindenkinek a táborhoz, programokhoz való szervezeti, egyesületi, vállakozói felajánlásokat és az egyéni hozzájárulásokat. A sümegi és ceglédi fiatalok Cegléd és térségének közreműködésével, a program szervezőinek (a Ceglédi Városvédő és -szépítő Egyesület elnökségének és tagjainak) fáradtságos és szorgos munkájával élménydúsan és változatosan töltötték a hetet. Szoros barátságok kötődtek, felejthetetlen emlékek maradtak és hasznos természetismereti, kultúrtörténeti információkkal gazdagodtak.

Bíró Beáta, Plangár Sándor táborvezetők

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Czeróczki Pál képviseli hazánkat

A legjobbak képviselik hazánkat a ŠKODA Challenge nemzetközi döntőjében A...

Megszólalt a 100 éves iskola csengője

Egy régi családtörténet folytatódott a Ceglédi Evangélikus Gyülekezeti házban....

A cserecsapat tagjait is elfogták

Két évvel ezelőtt 7 gyanúsítottal szemben fejezték be vádemelési...

Csodálatos Erdély

A "Határtalanul!" program célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyarországi...

Baleset a 4-es úton

Két gyermek életveszélyesen megsérült egy közlekedési balesetben Ceglédnél vasárnap...