18.3 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Hogyan használd a mobilodat biztonságosan vezetés közben?

 

 

Ma már nincs olyan ember, aki hosszabb időre el tudna szakadni a mobiljától: az okostelefonunkkal kelünk és fekszük, de velünk van a munkahelyen, utazás alatt, edzés közben, sőt valaki még a fürdőszobába vagy épp a mellékhelyiségbe is magával viszi. Ez mindenkinek szíve joga, az autóvezetés közbeni mobilozás azonban már egészen más téma.

 

Most akkor szabad-e vezetés közben mobilozni vagy sem?

 

Ez a kérdés a mai napig heves vitákat generál, és sokan nincsenek is tisztában vele, hogy miképp szól a pontos jogszabály. A KRESZ a következőképpen fogalmaz: “A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.” 

 

Még egyszer: hangsúly itt azon van, hogy KÉZBEN TARTVA tilos használni a készüléket, tehát itt jönnek képbe az olyan kiegészítők, mint a Tok-Shop.hu autós telefontartói. A törvény ugyanis nem magát a telefonhívásokat tiltja meg, hanem a mobil kézben tartását vezetés közben. 

 

Azaz ha a készülék egy autós tartóba rögzítve hever a műszerfalon, és még rá is csatlakozik az jármű audiórendszerére, akkor nem követünk el semmiféle szabálytalanságot azzal, ha menet közben hívásokat fogadunk vagy kezdeményezünk. 

 

Milyen autós telefontartók léteznek?

 

Szerencsére ezekből a termékekből is kismillió típus létezik, így a mobilod és a járműved kialakítása, valamint a saját igényeid szerint választhatod ki a megfelelőt. Léteznek olyan eszközök, amiket az autó szélvédőjére kell rögzíteni, de olyanok is, amiket a szellőzőrácsra vagy a műszerfalra kell felszerelni.

 

Egyes tartók három oldalt kis “füleket” tartalmaznak, ezek rászorulnak a mobilra, így tartják a helyén, míg akadnak olyanok is, amik mágneses elven működnek. Illetve ne feledkezzünk meg a többfunkciós tartókról sem, amik nemcsak rögzítik, hanem töltik is egyben a telefont, akár kábellel vagy vezeték nélküli technológiával.

 

Valamint kaphatóak fejtámlára szerelhető tartók is, ezek akkor hasznosak, ha hátul ülnek a gyerkőcök és a hosszú úton szeretnéd lefoglalni őket mesenézéssel. 

 

A legjobb, hogy a tartók többsége univerzális, azaz nemcsak egy-egy konkrét típushoz jó, hanem szinte bármilyen készülékhez használható.

 

Fő a biztonság!

 

Igaz, hogy a tartóban lévő mobil használatát a KRESZ nem tiltja, mégis sok baleset történik azon okból kifolyólag, hogy a sofőr épp a mobilját nyomkodja ahelyett, hogy az útra figyelne. Ne feledd, hogy elég csupán a másodperc törtrésze ahhoz, hogy ne észlelj időben egy veszélyhelyzetet és ennek baleset legyen a vége!

 

Ezért még ha tartóban is van a telefonod, akkor se a képernyőt, hanem az utat nézd! Érdemes beállítani egy olyan fókuszmódot, ami akkor aktiválódik, ha a telefonod rácsatlakozik az autó audiórendszerére, és automatikusan némítja a kevésbé fontos értesítéseket.

 

Ezzel elkerülheted, hogy vezetés közben elvonják a figyelmed a közösségi médiás appok pittyegései, hisz tudjuk, hogy nagyon nehéz ellenállni annak, hogy ne csekkold le rögtön, hogy vajon miről kaptál értesítést. Ezek a dolgok viszont mind ráérnek addig, amíg biztonságban le nem parkolsz.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...