16.7 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Miért olvassunk gyermekünknek minden nap mesét?

 

 

Lázár Ervintől származik az a híres gondolt, hogy a mese által a gyermek és a neki mesélő szülő között olyan kapcsolat teremtődik, ami nélkül nem érdemes élni. A mese valóban kialakít egy közös világot gyermek és szülő között, és segíti a gyermeket a világ megértésében.

 

A kisgyermek még minden iránt érdeklődik, ezért bátran olvashatunk neki sokféle mesét. A klasszikus meséket a Mai-Könyv.hu webáruházban éppúgy megtalálhatjuk, mint a modern meséket. Bármelyiket is választjuk a gyermeknek, a közös olvasás öröme nem fog elmaradni. 

 

Miért fontosak a mesék a gyermek számára?

 

A mesebeli szereplők vagy jók vagy rosszak, így a gyermek számára egyszerű, egyértelmű világ jelenik meg bennük, amit meg tud érteni. Bár ezek a szereplők nem valóságosak, mégis a mesékben már megismer olyan fogalmakat, amelyekkel a valóságban is találkozni fog. Ilyenek például a szegénység, a gazdagság, a barátság, a jóság, az okosság, az öröm, a harag, amelyekkel egy óvodáskorú gyermek valamilyen módon már találkozik. 

 

A mesék erkölcsi történetek, amelyekből megtanulja, hogy a jóság jutalmat, a gonoszság büntetést érdemel. A saját képzelőerejére támaszkodva követi a mesét, alakítja ki a helyszíneket és a szereplőket. Egyszerre szórakoztatja és neveli a gyermeket, alakítja az énképét. Segíti a szókincs bővülését, a még olvasni nem tudó óvodás érdeklődését felkelti a könyvek, az olvasás iránt.

 

A saját mese egy életre megmarad

 

A kisebb gyerekek a mesék közül leginkább azokat szeretik, amelyikbe bele tudják magukat is képzelni. Így különösen kedvelik, ha a szülő olyan mesét mond, amelyikben a főhős maga a kisgyermek, s az általa ismert világ alakjai, eseményei, tárgyai jelennek meg benne. Ehhez nem kell a szülőnek szépírói tehetséggel rendelkeznie, hiszen a gyermek nem az esztétikai minőséget fogja figyelni. A kedves kis történetek, amelyek róla és a kiskutyájáról, cicájáról, kedvenc autójáról, stb. szólnak, egy életre emlékezetesek maradnak a számára. Mindezt le is írhatjuk, bevonva a mesélés örömébe magát a gyermeket is.

 

Ehhez kapunk mintát Kécza Árpád – Mesél a család – Anya! Írjunk együtt mesekönyvet! című kiadványából, amelyben a szerző egy háromgyermekes család mindennapjait meséli el. A könyv első felében aranyos történeteket olvashatunk, a második felében pedig nekiállhatunk annak, hogy megírjuk együtt a család saját meséjét. A gyermek aktívan részt vehet ebben a tevékenységben, hiszen nemcsak kiegészítheti a történeteket, hanem a saját rajzaival illusztrálhatja is azokat. Így elkészül az első saját mesekönyve, aminek ráadásul ő a főszereplője. 

 

Micimackó, mindenki kedvence

 

Alan Alexander Milne sikerkönyvét minden gyermek szereti, hiszen a mese főszereplői, a Százholdas Pagony állatai belopják a gyermek szívébe magukat. Egyedül az író fia, akiről Róbert Gidát mintázta, küzdött – a mese kapcsán – a híressé válás nehézségeivel. 

 

A mesék által tehát a kisgyermek képzelőereje tágul, intellektusa, kommunikációs készsége fejlődik, és képes lesz az érzelmeiben eligazodni, problémáira megoldást találni.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...