24.9 C
Cegléd
2024. május 28. kedd
spot_img

Érdemes élni a kétlépcsős azonosítás lehetőségével

 

 

A modern kor embere számos online alkalmazást használ. Ennek következtében aztán rengeteg különböző felhasználói fiókot kell kezelnie mindenkinek.

 

A kiberbűnözők célja az, hogy megszerezzék a gyanútlan személyek adatait, majd vissza is éljenek azokkal. A kétlépcsős azonosítással azonban alaposan meg lehet nehezíteni a dolgukat.

 

A kétlépcsős azonosítás lényege

 

Ahhoz, hogy biztonsággal használhasd az infokommunikációs eszközeidet otthon vagy a munkahelyeden, fontos az IT biztonsági lehetőségekkel legalább alapszinten képben lenni. Ezzel kapcsolatban hasznos tudnivalókat olvashatsz a Sybell oldalán is! 

 

A különféle alkalmazásokba, online fiókokba történő belépés esetén mindenképpen célszerű egylépcsős helyett kétlépcsős azonosítást igénybe venni, ha van rá lehetőség.

 

Ez azt jelenti, hogy nem elegendő tudni a felhasználónév/jelszó párost. Ezenfelül még egy másfajta módon is azonosítania kell magát annak, aki az adott fiókba be szeretne lépni.

 

Jellemzően kétlépcsős azonosítás alkalmával a felhasználó kap egy generált kódot is SMS-ben. Csak ezt pontosan begépelve fog tudni belépni az adott rendszerbe. Ha valaki fel akar törni tehát egy kétlépcsős azonosítással rendelkező fiókot, akkor a felhasználónevem és a jelszaván kívül még a mobiltelefonját is meg kell szereznie az illetőnek, legalábbis átmenetileg.

 

Egyre több helyen lehet kétlépcsős azonosítást használni

 

Azok, akik netbankot használnak, egészen biztos, hogy találkoztak már ezzel a megoldással. A pénzintézetek így tudják megvédeni az ügyfeleiket a hackerektől. Értelemszerűen a bankok az átlagosnál nagyobb támadásnak vannak kitéve.

 

Érdemes azonban a Gmail vagy a Facebook fiókodat is védeni kétlépcsős azonosítással. Gondolj csak bele, mennyi fontos kapcsolattal rendelkezel ezeken a felületeken, amelyeket nagyon nehezen tudnál pótolni, ha elvesznének. És akkor az elektronikus számlákról, szerződésekről még nem is beszéltünk!

 

Így tudod bekapcsolni a kétlépcsős azonosítást

 

Ma már többségben vannak azok az online szolgáltatások, ahol elérhető a kétfaktoros azonosítás, azokkal szemben, ahol nem. Ezt azonban jellemzően maguknak a felhasználóknak kell aktiválni, a dolog nem megy automatikusan.

 

A Facebook esetében fel kell keresni a Beállítások menüpontot, azon belül az adatvédelem opciót kell választani. A Google fiókoknál a Biztonság fül alatt található ez a beállítás. Kiemelten fontos ez utóbbinál megtenni ezt a lépést, mivel sok alkalmazásba be lehet lépni a Google fiókkal is.

 

Fontos tudni, hogy ha a hackerek be tudnak lépni valakinek a Google fiókjába, akkor számos érzékeny adathoz hozzáférhetnek a leveleken kívül. Ilyenek a Chrome böngészőben tárolt jelszavak és a böngészési előzmények is. Érdemes értesítéseket kérni arról is, ha valaki egy új, korábban nem használt eszközről vagy böngészőből kísérel meg bejelentkezni a fiókunkba.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...