16.1 C
Cegléd
2024. május 23. csütörtök
spot_img

Alapvető kellék minden kertben: egy minőségi ásó

 

 

Talán nem mondunk újdonságot azzal, hogy a kerttel rendelkezők számára afféle kötelező szerszám az ásó. Amennyiben úgy érzi, hogy ideje lecserélni a meglévőt, vagy most tervez először ásót vásárolni, az alábbi cikkel segítünk, hogy könnyebb legyen a kiválasztás.

 

Mire való az ásó igazából?

 

A legtöbbünknek a hagyományos fanyelű, háromszög formájú, vas kerti felszerelés jut eszébe, ám ennél jóval több lehetőség kínálkozik, például az M Tools kertészeti áruház ásó választékában. A Spear & Jackson termékek között elérhet rozsdamentes acél, szénacél változatot, kertészásót egyaránt. 

 

Az egyes típusok természetesen más-más kialakításúak, többféle funkcióval rendelkeznek, szerencsére nem olyan nehéz a célnak megfelelőt kiválasztani, ha ismeri a legfontosabb szempontokat.

 

A legtöbben sajnos minden földi munkát az ásóval próbálnak megoldani, pedig az igazság az, hogy ez a kerti szerszám a talaj lazítására, a lyukak, sávok ásására lett tervezve. Emellett a talaj keverésénél is remekül megállja a helyét. Tehát a kertművelés leghatékonyabb eszköze. Sokan alkalmazzák lapátként is az említetteken túl.

 

Mire ügyeljen a választás során?

 

Egyesek talán úgy vélik, hogy mindegy milyen az ásó, hiszen egyre megy, ugyanazt a célt szolgálják. Az igazság az, hogy a munkavégzés gördülékenysége, eredményessége és persze a kényelem sem elhanyagolandó szempont. S éppen ezért kell figyelembe venni az alábbiakat.

 

Ez a szerszám arra való, hogy földet mozgassunk vele, ami eleve egy megterhelő feladat, pláne ha egy nagyon nehéz példánnyal végezzük a munkát. Érdemes kisebb súlyú változat mellett dönteni, hiszen így könnyebbé válik a használata és jóval precízebben végezhetőek el a teendők.

 

Az ásó rendelkezik rálépővel? Ez azt a célt szolgálja, hogy mélyebben hatolhassunk a földbe, ugyanakkor stabil alátámasztást biztosít a lábunknak. 

 

Milyen a nyél hosszúsága? Döntő a kiválasztásnál, ugyanis ha mélyre kell hajolni, a folyamatos görnyedés nagyon fárasztó, másrészt nem tesz jót a gerincünknek, derekunknak sem. Ha pedig túl hosszú nyéllel rendelkezik, ugyanúgy romlik a hatékonyság, hiszen kényelmetlen a vele történő munka. Annak ellenére, hogy a többség tökéletesen lecsiszolt, szálkamentes, nem árt kesztyűt húzni.

 

A fej mérete igen megosztó, mivel egy nagyobb jelentősen gyorsítja a folyamatot azáltal, hogy nagyobb léptékben lehet vele haladni, míg egy kisebb fejű ásóval könnyebb dolgozni, de hosszabb ideig tart a folyamat.

 

Időtálló, tartós alapanyagú eszköz

 

A minőséget illetően semmiképp se alkudjon meg, válasszon olyan kerti szerszámot, amelynek a feje kovácsolt, polírozott vagy szénacél, ez esetben nem fog csalódni! Persze itt még nem ér véget a feladat: időszakosan célszerű megélezni az ásót, különösen gyakori használat mellett, amikor jelentősebb mértékű a kopás.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...