11.4 C
Cegléd
2024. április 29. hétfő
spot_img

Alapvető kellék minden kertben: egy minőségi ásó

 

 

Talán nem mondunk újdonságot azzal, hogy a kerttel rendelkezők számára afféle kötelező szerszám az ásó. Amennyiben úgy érzi, hogy ideje lecserélni a meglévőt, vagy most tervez először ásót vásárolni, az alábbi cikkel segítünk, hogy könnyebb legyen a kiválasztás.

 

Mire való az ásó igazából?

 

A legtöbbünknek a hagyományos fanyelű, háromszög formájú, vas kerti felszerelés jut eszébe, ám ennél jóval több lehetőség kínálkozik, például az M Tools kertészeti áruház ásó választékában. A Spear & Jackson termékek között elérhet rozsdamentes acél, szénacél változatot, kertészásót egyaránt. 

 

Az egyes típusok természetesen más-más kialakításúak, többféle funkcióval rendelkeznek, szerencsére nem olyan nehéz a célnak megfelelőt kiválasztani, ha ismeri a legfontosabb szempontokat.

 

A legtöbben sajnos minden földi munkát az ásóval próbálnak megoldani, pedig az igazság az, hogy ez a kerti szerszám a talaj lazítására, a lyukak, sávok ásására lett tervezve. Emellett a talaj keverésénél is remekül megállja a helyét. Tehát a kertművelés leghatékonyabb eszköze. Sokan alkalmazzák lapátként is az említetteken túl.

 

Mire ügyeljen a választás során?

 

Egyesek talán úgy vélik, hogy mindegy milyen az ásó, hiszen egyre megy, ugyanazt a célt szolgálják. Az igazság az, hogy a munkavégzés gördülékenysége, eredményessége és persze a kényelem sem elhanyagolandó szempont. S éppen ezért kell figyelembe venni az alábbiakat.

 

Ez a szerszám arra való, hogy földet mozgassunk vele, ami eleve egy megterhelő feladat, pláne ha egy nagyon nehéz példánnyal végezzük a munkát. Érdemes kisebb súlyú változat mellett dönteni, hiszen így könnyebbé válik a használata és jóval precízebben végezhetőek el a teendők.

 

Az ásó rendelkezik rálépővel? Ez azt a célt szolgálja, hogy mélyebben hatolhassunk a földbe, ugyanakkor stabil alátámasztást biztosít a lábunknak. 

 

Milyen a nyél hosszúsága? Döntő a kiválasztásnál, ugyanis ha mélyre kell hajolni, a folyamatos görnyedés nagyon fárasztó, másrészt nem tesz jót a gerincünknek, derekunknak sem. Ha pedig túl hosszú nyéllel rendelkezik, ugyanúgy romlik a hatékonyság, hiszen kényelmetlen a vele történő munka. Annak ellenére, hogy a többség tökéletesen lecsiszolt, szálkamentes, nem árt kesztyűt húzni.

 

A fej mérete igen megosztó, mivel egy nagyobb jelentősen gyorsítja a folyamatot azáltal, hogy nagyobb léptékben lehet vele haladni, míg egy kisebb fejű ásóval könnyebb dolgozni, de hosszabb ideig tart a folyamat.

 

Időtálló, tartós alapanyagú eszköz

 

A minőséget illetően semmiképp se alkudjon meg, válasszon olyan kerti szerszámot, amelynek a feje kovácsolt, polírozott vagy szénacél, ez esetben nem fog csalódni! Persze itt még nem ér véget a feladat: időszakosan célszerű megélezni az ásót, különösen gyakori használat mellett, amikor jelentősebb mértékű a kopás.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...