24.9 C
Cegléd
2024. május 28. kedd
spot_img

Hogyan lehet házilag kicserélni a redőnyzsinórt?

 

 

Legyen szó egy reluxáról, egy fényzáró rolóról, egy szalagfüggönyről vagy egy praktikus redőnyről, ma már nem találni olyan háztartást, ahol ne lenne valamilyen árnyékoló. 

 

Ahhoz viszont, hogy ezeket minél tovább használni lehessen, szükség van arra, hogy figyeljünk a rendeltetésszerű használatukra és az esetleges meghibásodások azonnali kijavítására, bármilyen kaliberű problémáról is legyen szó.

 

Az egyik leggyakoribb az alkatrészek elöregedése, amelyek közül egy-két egyszerűbb kialakítású tartozékot akár saját kezűleg is ki lehet cserélni. Ilyen például a Lakberbazár szúnyogháló és redőny tartozékainak kínálatában is kapható gurtni vagy zsinór cseréje is. 

 

Kivéve a külső tokos redőnyök esetében. Ezeknél ugyanis ahhoz, hogy ki tudd cserélni a gurtnit vagy a zsinórt, az ablakon kívülre kell felállnod. Ez pedig eléggé veszélyes művelet, így érdemes inkább egy szakértőre bízni.

 

Válaszd inkább a zsinóros kivitelt!

 

Gyakran előfordul az, hogy túlságosan rávakolnak a nyílászáró tokjára, ami a gurtni felhelyezését eléggé meg tudja nehezíteni, mivel csak ferdén lehet betenni a felhúzót. Ennek a következménye pedig általában az, hogy a redőnyt nem lehet rendeltetésszerűen működtetni. Így a zsinóros kivitel sokkal jobb választásnak minősül.

 

Hogyan történik a redőnyzsinór cseréje?

 

Első lépésként húzd be a redőnyt óvatosan a tokba, és miután a záróléc is kijött a sínekből, kösd össze szorosan a tengelyre feltekeredett redőnypalástot, hogy a tengely már szabadon tudjon forogni, és semmi akadálya ne legyen a zsinór eltávolításának.

 

Majd kezdd el húzni a zsinórt addig, amíg az összes le nem tekeredik a tárcsáról, és oldd fel a zsinór tárcsához való rögzítését! Ezt követően pedig húzd ki a hibás zsinórt a tárcsából és a rugós zsinórbevezetőből!

 

Végső lépések

 

Vágj le a régi zsinórral megegyező hosszúságú darabot a fentebb is említett webáruházban beszerzett új zsinórból, és ezt ugyanazon a helyen, ahol a régi zsinór volt bevezetve, fűzd be, és rögzítsd a végét a tárcsához! Máris elkészültél!

 

Mind ezek után tekerj fel még egy-két menetet a tárcsára, és ha ezzel megvagy, akkor bontsd ki és tedd vissza a redőnypalástot a lefutó sínbe! Majd teljesen engedd le a redőnyt, hogy a zsinór feltekeredjen a tárcsára!

 

Ha mindent az utasítások szerint végeztél, akkor kb. 40-50 centiméter fog túllógni. Ennek az eltüntetéséhez le kell csavarozni a zsinórcsévélő oldalát, mindeközben pedig a zsinórt feszesen kell tartani. Majd miután sikerült leemelni, meg kell fogni a rugóházat, és a zsinór végén lévő rögzítőhurkot meglazítani, illetve a csomót levágni.

 

Következő lépésként fűzd be a csévélőbe az új zsinórt ugyanott, ahol a régit kihúztad, és köss egy csomót a végére! Ezután pedig már csak annyi dolgod maradt, hogy miközben a zsinórt megfeszíted visszacsavarozod a csévélő oldalát, illetve visszateszed azt az eredeti helyére.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...