18.2 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Mit érdemes tudni a fogászati CT röntgenfelvétel kapcsán?

 

 

A CT röntgenfelvétellel egy 3D-s képet kaphatunk az állcsontunkról, amely nagy segítség a fogorvosunk számára. Egyrészt a pontosabb diagnózis felállításához, másrészt a legkorszerűbb eljárások nulladik lépéseként alapvető fontosságú.

 

Az alábbiakban arról írunk, hogy milyen esetekben javasolt a 3D fogászati CT vizsgálat.

 

Mikor ajánlott?

 

Elsősorban góckutatásnál, amikor a korábban gyökérkezelt fogak gondos feltérképezése a cél. Elengedhetetlen szájsebészeti műtéteket megelőzően, valamint fogbeültetés előtt, meglévő implantátumok állapotának ellenőrzése végett. Szintén kikerülhetetlen lépés mikroszkópos gyökérkezelés előtt.

 

Amennyiben szükségünk lenne az eljárásra, jó, ha tudjuk, hogy a  Budapest Dentalnál fogászati CBCT röntgenfelvételre is van lehetőség, az ott dolgozó szakemberek készséggel segítenek.

 

A szolgáltatás ára természetesen a besugárzott állcsontterület nagyságának függvénye, eszerint a kis térfogatú fog CT esetében alacsonyabb költséggel, míg nagy térfogatú CT-felvétel készítésénél magasabb árral kell számolni. Előbbivel 1-3 fog vizsgálatára nyílik lehetőség, utóbbival egy vagy mindkét állcsont teljes átvizsgálása megoldható. 

 

A kis térfogatú CT a mikroszkópos gyökérkezeléseknél létfontosságú, mivel rendkívül pontos, kiváló képminőség érhető el, amely által a gyökércsatorna anatómia is feltérképezhető.

 

Ellenben a nagy térfogatú fogászati CT fogbeültetések, szájsebészeti beavatkozások előtt elengedhetetlen, illetve az utánkövetéshez is nélkülözhetetlen. Ez utóbbi nem ad ugyanolyan pontos képet, mint a másik röntgenfelvétel-típus.

 

2D panoráma röntgen vagy 3D fogászati CT?

 

Bár számos esetben kevésnek bizonyul a 2D panorámaröntgen, alapvető ellenőrzésekhez a tömések előtt, valamint általános állapotvizsgálat során nem kell feltétlenül a 3D-s megoldás mellett dönteni.

 

Bőven van létjogosultsága a 2D-s felvételnek is, természetesen ennek meghatározását mindig bízzuk a szakemberre! Nem véletlenül dolgoztak ki erre konkrét irányelveket, az ALARA elvet, amely kimondja, hogy kizárólag akkor végezhető 3D CT, ha az egyértelműen szükséges. Ugyanis a legkisebb sugárterhelés mellett kell nagy értékű információt kinyerni. Amennyiben tehát bizonyítható hasznot kínál a páciensnek, úgy elvégzendő.

 

Van rá mód például, hogy a panorámaröntgen pontatlanságait intraorális röntgennel pótolják, amely minimális sugárterhelés mellett jóval bőségesebb információt nyújt a klasszikus panorámafelvételnél.


Kell-e tartanunk a sugárterheléstől?

 

A válasz egyértelműen az, hogy nem. A 65 µSv nem haladja meg a napi sugárzásdózis értékét, ami azt jelenti, hogy a természetesen előforduló terhelésnek napi dózisától nem magasabb. Ettől függetlenül egy szimpla éves ellenőrzés során nem szükséges elvégeztetni a röntgenvizsgálatot.

 

Bízzuk tehát a fogorvosunkra a döntést, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy kizárólag a legszükségesebb helyzetekben kerül sor a CT-re, olyankor viszont valóban elengedhetetlen.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...