12.7 C
Cegléd
2024. február 22. csütörtök
spot_img

Router kisokos: így üzemeld be helyesen!

 

 

Hacsak nincs némi műszaki affinitásunk, szinte biztos, hogy nem szeretünk túl sokat eszközeink szerelésével, beállításával foglalkozni. Mutatunk néhány praktikát, melyekkel könnyebb lesz beüzemelni routerünket, és még biztonságosabbá tehetjük lakásunk internetelérését!

 

A titok az elhelyezésben rejlik

 

Ahhoz, hogy a lakás minden helyiségéből egyformán jó legyen a sávszélesség, egy központi helyet kell választanunk a hálózati elosztónknak. Ez a hely ne egy szekrény belseje legyen, de ne is a falak mellett vagy a mikrohullámú sütők közelében! Ha ezeket betartva mégis gondunk adódna az interneteléréssel, esetleg gépünkben gyanítunk csatlakozási hibát, vegyük igénybe a Datatrans szerviz szolgáltatását!

 

Miután megbizonyosodtunk róla, hogy messzire helyeztük minden potenciális árnyékolási lehetőségtől a routerünket, következhet az izgalmasabb rész: a technikai beállítás.

 

A fő attrakció: a router beállítása

 

Már előre megnyugtatnánk mindenkit: a beüzemelés nem egy bonyolult dolog. Mindössze egy laptopra/asztali számítógépre, és egy utp (vezetékes) kapcsolatra van hozzá szükségünk. Az elosztónk beállításának menete pedig a következő:

 

  1. A kábelt először a laptopunkhoz, majd a routerünk egyik LAN-portjához csatlakoztatjuk.
  2. Megnyitjuk kedvenc böngészőnket a gépünkön.
  3. Az URL cím helyére beírjuk a router alapértelmezett IP-címét. Ezt az eszköz használati utasításában fogjuk megtalálni.
  4. Miután bejön a belépési felület, beírjuk a gyári belépési adatokat, melyeket szintén a leírásban találunk meg.
  5. Ha van bármilyen egyedi igényünk, a használati utasításnak megfelelően ekkortól már átállíthatjuk – azonban a gyári beállítások általában elegendőek. Egyedül a gyári felhasználónevet és jelszót célszerű minél előbb megváltoztatnunk.
  6. Amennyiben wifi-alapú routerünk van, keressük meg a WLAN-menüpontot, és végezzük el a jelszó módosítását! Adunk is néhány tippet, hogy a kód minél feltörhetetlenebb legyen:
  • Legyen valami vicces/fura, amire elsőre senki sem gondolna!
  • Ha teletűzdeljük a jelszót speciális karakterekkel, számokkal vagy nagy betűkkel is, az még jobb.
  • Nem szeretnénk, hogy gyerkőceink állandóan a neten lógjanak? Erre is van megoldás: routerünkön időkorláthoz köthetjük vagy teljesen ki is zárhatjuk gyermekeink IP-címét. De csak magát az internetszolgáltatást is köthetjük egy bizonyos időtartamhoz.
  • Ha pedig okosotthont vezérlünk az adatelosztóval, a kétlépcsős azonosítás és a biztonsági szoftverek telepítése is erősen ajánlott.

 

Az utolsó simítások

 

Ha már a router minden beállítása kész, jöhet a puding tényleges próbája: az internet sebességének tesztelése. Egy internetsebesség-mérővel nézzük meg, mennyit kell várnunk egy oldal betöltésére, a fel- és letöltésre, valamint ellenőrizzük a válaszadás gyorsaságát is! Ha ezek is stimmelnek, elmondhatjuk: mostantól egy stabil, gyors internetkapcsolat áll a rendelkezésünkre. Indulhat is az esti mozimaraton!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...

A játékosok szerint nincsenek tartozások

A Sportal.hu szerint a Ceglédi Kézilabda Klub SE „károsultjai”...

Ki lesz 2023 legnépszerűbb ceglédi sportolója?

Idén is a cegledisport.hu facebook oldalán lehet szavazni, hogy...

Milyen egy jó biztonsági őr?

    Egy intézmény, szervezet vagy telephely biztonságának fenntartásában nem elegendő...