14.6 C
Cegléd
2024. április 29. hétfő
spot_img

Kossuth Toborzó

Szeptember 22-én délelőtt a város általános iskoláinak közreműködésével, valamint a Ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskola énektagozatának vezetésével csendültek fel a Kossuth nóták dallamai a Szentháromság szobornál. Régi hagyomány, hogy az ifjak előtt hangzik el Kossuth toborzó beszéde, idén is Szabó Antal előadásában. Az eseményen a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület működött közre. A toborzó beszédet követően megkoszorúzták a Kossuth emléktáblát az önkormányzat és a Kossuth Múzeum képviseletében.

Délután a Kossuth Toborzó részeként ismét dísztestületi ülésnek adott otthont a Városháza díszterme. A megjelent vendégeket Dr. Csáky András polgármester köszöntötte, majd Reznák Erzsébet történész mondott ünnepi beszédet. Az ünnepi közgyűlésen adták át a Cegléd Város Díszpolgára elismerést, amit idén Apáti-Tóth Sándor fotóművész kapott. A rendezvényen a Ceglédi Erkel Ferenc Zeneiskola adott műsort. A Képviselő-testület tagjai az ülés előtt csendes főhajtással emlékeztek városunk korábbi díszpolgáraira. A dísztestületi ülés után megkoszorúzták a Szabadság téren a Kossuth szobrot, az önkormányzat, a testvérvárosi küldöttség, valamint az államférfi nevét viselő intézmények közreműködésével.

Este nyílt meg a Kossuth Múzeum új kiállítása, amely apa és fia, Tóth István és Apáti-Tóth Sándor munkáit mutatja be közös tárlaton.

A borús időjárás ellenére szombaton sokan kilátogattak a hagyományőrző felvonulásra. A résztvevők a Városháza elé érkeztek, ahol Szabó Antal előadásában hangzott el Kossuth toborzó beszéde. A Kossuth téren Dr. Csáky András polgármester köszöntötte a megjelenteket. A polgármesteri beszéd után Imregi Tibor, a Cegléd és Vidéke Unghváry László Borrend tagja vehette át a “Pro Vino Érdemérem” idei elismerését.

Vasárnap azonban a rossz idő miatt számos program helyszíne változott, a Gyermektoborzónak a Kossuth Művelődési Központ adott helyet. Tíz csapat mérte össze gasztronómiai tudását “Huszárkonyha-’48-as étkeink” főzőversenyén. Különdíjat kapott a Tápióland 1-es és 2-es csapata. Csányi Sándor különdíját, a 25 éves Gulyásfesztivál kötényt a Cserkészek kapták meg. A legbátrabb étel Juhász Lajos és barátai főztje lett. A legkülönlegesebb ételt a Fecske csapatának ítélték. A legfinomabb étel díját Erdődi Péter és barátai kapták, a vándorkupát idén a Kisméhecske Kifőzde séfje, Wéber Tamás nyerte el.

Az idei Toborzó ünnepségről sem hiányoztak a koncertek. Minden korosztály számára kínáltak a szervezők zenei élményt. Fellépett többek között Keresztes Ildikó, Homonnay Zsolt, és a Csík Zenekar. De többek között a Cegléd Táncegyüttest és a Roma Táncházat is láthatta a közönség.

A programsorozat részeként rajzversenyt is hirdettek: 12 településről 240 pályamunka érkezett 262 alkotó keze nyomán, a “Kossuth Lajos azt üzente” kiállításra. A Kossuth Művelődési Központ második alkalommal kiírt pályázatára érkezett alkotások díjkiosztóját szeptember 21-én tartották a Ceglédi Galériában. Az Ilyés Marianna főépítész, Kozma Attiláné galériavezető és Orosz Fanni képzőművész, tanár alkotta zsűri 50 alkotó munkáját díjazta, 7 korcsoportban. A közönségdíjat Boros Hanna Bíborka, Gyurkó Anita, Hegedűs Dorina és Simó Jázmin kapta a Ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskolából, 438 szavazattal. A díjkiosztón a megjelenteket a művelődési központ ügyvezető-igazgatója, Détári-Lukács Ágnes köszöntötte, a beérkezett műveket a főépítész értékelte szakmailag. A rendezvényen Hacheleva Ludmilla és Solymosi Sebestyén működtek közre. (A díjazottak névsorát az alábbi hivatkozáson találja.)

(Fotó: Szokolai Attila)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hat polgármester jelölt

Átvették az ajánlóíveket a jelölő szervezetek és a jelöltek,...

Diákolimpiai elődöntő sikerek

2024.04.27-én Csongrád adott otthont a FitKid Országos Diákolimpiai "A"...

Nem sokon múlt a tömegbaleset

Ismét egy döbbenetes felvétel került elő a magyar utakról....

Szemkápráztató látvány a ceglédi napnyugtában

Több országos hírportál is beszámolt róla, az Időkép oldalán...

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...