25.4 C
Cegléd
2024. május 6. hétfő
spot_img

Turistacsoport 87 tagja rekedt Izraelben Ceglédiekkel

Ceglédi, Hodászi és a Kótai gyülekezet 120 fős roma turistacsoportjának 87 tagja rekedt Izraelben, a tel-avivi Ben-Gurion repülőtéren – a terrorcselekmények miatt. Az érintettek több tagja a Ceglédi Hit Gyülekezet tagja, akik egy izraeli nemzeti ünnepre, a sátoros ünnepre érkeztek a Szentföldre, a keresztények felvonulására. Ifj. Rostás-Farkas György, a Roma Szeretetszolgálat elnöke arról beszélt az rtl.hu-nak, hogy 20-30 turista még pénteken hazatért, de 87-en Izraelben ragadtak, esti járatukat törölték és nem tudni, mikor juthatnak haza Magyarországra. Sokan nem tudnak már élelmet és vizet sem venni maguknak, mert elfogyott a pénzük. A konzulátus munkatársa azt mondta a bajbajutottaknak, hogy saját magukról kell gondoskodniuk, holott sokan már a repülőjegyüket sem tudják megvásárolni.

Rostás-Farkas azonnal hívásokat kapott kollégáitól, amikor eszkalálódott a konfliktus, hiszen nem tudták, hogy mit tegyenek: a szállodában kellett maradniuk, nem mehettek ki az utcára sem. Ezután felvette a kapcsolatot a tel-aviv-i magyar nagykövetséggel, hogy minél előbb védelmet biztosítsanak a bajbajutott turistáknak, és hogy minél előbb hazaszállíthassák őket. A konzulátus képviselője kiment hozzájuk a helyszínre, ahonnan rendőri-katonai kísérettel elvitték őket a reptérre. Hozzátette, a konzulátus szállást próbál biztosítani számukra. Mint mondta, jelenleg mindannyian a reptéren tartózkodnak, – biztonságban – azonban az esti járatukat törölték, emiatt sokan kétségbeestek. Arról is beszélt, hogy nemcsak cigány származásúak, hanem kisebb számban magyarok is vannak köztük.


Szijjártó Péter miniszter szombaton közölte: a szóban forgó repülőtér egyelőre nem zárt be, de egyes légitársaságok törölnek járatokat, ezért tervezett utazás esetén fokozott tájékozódás szükséges. Információink szerint a reptéren arról tájékoztatták a csoportot, hogy szerdán nyitják meg lehamarabb a repteret.
Mint ismert szombaton rakétaeső zúdult Izraelre Gázából, a szárazföldi támadással párhuzamosan a Hamász fegyveresei az övezetből több mint 2500 rakétát lőttek ki. Izrael teljes mozgósítást rendelt el a bombázás után, Benjámín Netanjáhu miniszterelnök pedig kijelentette: Izrael háborúban áll. A magyar kormány is elítélte a terrortámadást, Szijjártó Péter szerint a tel-avivi magyar nagykövetség munkatársai épségben vannak, folyamatosan tartják velük a kapcsolatot.

FRISSÍTÉS:

Vasárnap éjjel a kormány két kormányzati repülőgéppel kimenekítette az Izraelben rekedt magyarokat, köztük a majd százfős roma csoportot. A magyar légierő két repülőgépe 215 emberrel a fedélzetén hagyta el az izraeli légteret és immár biztonságos légtérben haladnak Magyarország felé – ezt Szijjártó Péter közölte vasárnap éjjel, valamivel fél tizenkettő után a közösségi oldalán.

Azóta a kormányzati repülőgépek a nyilvánosan elérhető léginavigációs adatok, illetve a budapesti repülőtérről bejelentkező, kimenekített utasok beszámolói szerint is rendben földet értek Magyarországon: valamennyi, a jeruzsálemi reptéren rekedt magyart sikeresen kimenekítették a háborúban álló Izraelből. Ezt egy későbbi, hétfő reggeli posztjában a külgazdasági és külügyminiszter is megerősítette.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

A vártnál is sikeresebb volt a 660 perc sport

Cegléd 660 éve város. Az évforduló alkalmából megrendezett ünnepség...

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...