12.1 C
Cegléd
2024. május 19. vasárnap
spot_img

Hogyan lehet talpon maradni egy vállalkozásnak a 21. században?

 

 

Talán nem árulunk el nagy meglepetést azzal, hogy aki a harmadik évezred hajnalán vállalkozásra adja a fejét, az bizony jó nagy terhet vesz a vállára. Mást jelentett ugyanis vállalkozni az 1980-as, az 1990-es, sőt még a 2000-es évek elején is. Persze minden érának megvolt a maga nehézsége, ám ennyire felgyorsult világot még soha nem éltünk.

 

És épp ez a gyorsaság adja a fő kihívást is: tudni kell alkalmazkodni a változásokhoz, képesnek kell lenni arra, hogy reagáljunk a megváltozott igényekre, feltételekre és körülményekre. Mindez persze a vezetőtől kell, hogy induljon, így ha ő képtelen a változásra, az alkalmazkodásra, akkor sajnos a vállalkozására sem túl sok jó vár.

 

A folyamatos változás nem rossz!

 

Először is tudatosítani kell önmagunkban, hogy a változás nem rossz, sőt, általában jót hoz a számunkra. Ha a Szinergia Kft. projektmenedzsment képzései mellett elsajátítjuk a Lean szemléletet is, akkor bizony sikerre lesz ítélve a cégünk.

 

De ne rohanjuk ennyire előre! A projektek, a projektmenedzsment, mint olyan már nem is olyan ismeretlen a legtöbb ember számára, hiszen egyre jobban kezd elterjedni ez a fajta működési mód. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy az erőforrásokat minél optimálisabban felhasználva jussunk el a kívánt végeredményig. Itt sem szabad azonban azt gondolni, hogy amit a projekt elején elterveztünk, az változatlanul érvényben marad a projekt végéig. Közhellyel élve egy dolog lesz állandó, a változás.

 

Nem cél, hanem szemlélet!

 

Ha szeretnénk igazán az élmezőnybe tartozni, ahhoz a szemléletmódon kell változtatni, hiszen ez fogja magával hozni az összes többi változást. A Lean szemlélet honosodott meg az üzleti életben, amely a vezetők és a munkavállalók fejlődését tartja szem előtt. Eszerint, ha a folyamatban részt vevő emberek fejlődnek, akkor a termék és/vagy szolgáltatás minősége is előnyére fog változni. Ez pedig magával hozza azt, hogy a vevők és ügyfelek is elégedettebbek lesznek.

 

Sokan úgy vélik, hogy a Lean szemléletet be kell vezetni. A Szinergia Kft. szakemberei viszont arra hívják fel a cégvezetők figyelmét, hogy ez nem olyasvalami, amit be lehet vezetni, hanem sokkal inkább egy olyasvalami, amivel érdemes minél mélyrehatóbban megismerkedni.

 

Nem ördögtől való az sem, ha más vállalkozásoknál megfigyeljük, hogyan működik ez a fajta gondolkodásmód, hogy aztán “hazatérve” saját pályán elkezdjük beépíteni a folyamatokba a látottakat. Persze nem szabad azt hinni, hogy ami máshol működik, az majd nálunk is fog. El kell kezdeni, és a tapasztalatokat leszűrve módosíthatunk, változtathatunk.

 

A vezetőn múlik minden!

 

Avagy fejétől bűzlik a hal, hiszen ha a vezető csak a hagyományos, tekintélyelvű vezetési módot ismeri és ismeri el, és nem hajlandó változni, akkor bármennyire is innovatívak a csapattagok, érdemi előrelépést nem fog semmi sem hozni.

 

Így aztán, ha úgy érezzük, hogy ránk fér egy kis továbbképzés, hogy nyitottak vagyunk, és készen állunk a fejlődésre, akkor mindenképp érdemes a fentebb említett tanácsadó- és képzőcég szakembereit felkeresni!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...

Számos extra utólag is beszerelhető egy autóba

    Sokan ragaszkodnak régi, jól bevált autójukhoz. Lehet, hogy csak...

Növeljük az állóképességünket étrend-kiegészítővel!

    Az, hogy mekkora teljesítményre vagyunk képesek egy adott intervallumban,...

Allergiás a kutyád? Ezekből a jelekből ismerheted fel!

    Az allergia a szervezet túlzott mértékű reakciója bizonyos anyagokkal,...

Egy központi elem a nappaliban: a dohányzóasztal

  Lábtartó, italtartó, íróasztal vagy éppen egy műalkotás. A dohányzóasztal...