16.8 C
Cegléd
2024. június 16. vasárnap
spot_img

Igényes zenehallgatás a 21. században 

 

 

A zene már egészen az őskortól kezdve elkíséri az emberiséget, és a mai világban is a mindennapjaink szerves része. 

 

Persze a készítésére és hallgatására alkalmas eszközök terén hatalmas változások történtek az évezredek alatt, mire a fából és csontból készült kezdetleges hangszerektől ejutottunk a modern digitális audio munkaállomásokig. 

 

Ugyanígy a zenehallgatási szokások is átalakultak: ma már kevesen használnak vinyl vagy akár CD-lemezeket, helyettük a digitális zenefájlok és a streaming került előtérbe. Természetesen az sem mindegy, hogy ezeket honnan szerezzük be, és miképp szólaltatjuk meg, ezért is van létjogosultsága az audiofilek körében az olyan termékeknek, mint a Stream Audiónál kapható Lindemann Audio hálózati zenelejátszók. 

 

A digitális hangfájlok mind jó minőségűek?

 

Általános vélekedés, hogy a régi vinyl hanglemezektől és az audio CD-ktől nem várhatunk kiemelkedő hangminőséget, mert ezek elavult eszközöknek számítanak, ellenben az interneten fellelhető digitális hangfájlokkal. Ennél viszont sokkal árnyaltabb a kép.

 

A világhálón elérhető, ingyenes portálokra feltöltött zenék ugyanis többnyire ismeretlen eredetűek, azaz nem tudni, hogy milyen készülékről, milyen szoftver használatával lettek feltöltve. Ám az bizonyos, hogy valószínűleg jelentős tömörítésen estek át, ami egyben minőségromlással is jár. Jó példa erre a YouTube, ahová lényegében bárki feltölthet szinte bármit, így sok dal meglehetősen borzalmas hangminőségben kerül fel. 

 

A stúdióminőségű mesterfelvételek viszont a kiadók birtokában vannak, akik érthető módon nem adják ki őket a kezükből csak úgy, ingyenesen, hiszen nekik az jelenti a bevételi forrást, hogy ezeket különféle analóg és digitális formákban értékesítik. 

 

Persze aki megvásárolt egy ilyet, az utána gyakran készít róla másolatot, amit feltölt az internetre, ám ha az átmentés nem audiofil eszközökkel történik, akkor jelentős minőségromlás következik be. Tehát közel sem igaz, hogy a világhálón minden hangfájl kifogástalan minőségű. 

 

High-end hangrendszer hálózati lejátszóval

 

Ma már csak a “konzervatívabb” zenerajongók hallgatnak zenét analóg hangforrásból, a többség itt is a digitális fájlokat részesíti előnyben. Ezek megszólaltatásához pedig a legjobb eszköz egy hálózati lejátszó. 

 

A Lindemann Audio készüléke például alkalmas arra, hogy a legnépszerűbb zenei streamingszolgátatók kínálatából vagy az otthoni adattárolókról játssza le a hangfájlokat. Rengetegféle formátumot kezel, és elérhető hozzá egy okostelefonos applikáció is, amivel az összes funkciót és beállítást szabályozni tudjuk. Talán mondani sem kell, hogy sokkal több lehetőséget kínál, mint egy analóg lemezjátszó. 

 

Digitális hangforrások jó minőségben

 

Aki beruház egy ilyen eszközbe és egy profi hangrendszerbe, az nyilván nem a lebutított és agyontömörített zenefájlokat akarja hallgatni rajta. A kiadóktól viszont meg lehet vásárolni a mesterfelvételeket, illetve a Tidal prémium előfizetésével is hozzáférhetünk számos stúdióminőségű hangfájlhoz.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

274 milliót ad a kormány a kórház vizesblokkjaira

A kormány 274,5 millió forint támogatást ad a ceglédi...

Kamerával vadásztak

Többek között Cegléden tartotta akcióját a rendőrség – a...

Életmű díj

Nagy megtiszteltetés érte a ceglédi fotóséletet: a Magyar Fotóművészek...

Egy ceglédi vagon életútja

Az élet néha érdekes meglepetéseket produkál, olykor olyan helyeken...

Jakab István Csáky Andrásról

Sajtótájékoztatót tartott a Városházán Jakab István, a Ceglédi Roma...