12.7 C
Cegléd
2024. június 14. péntek
spot_img

Melyik a jobb, a kemény vagy puha sekli?

 

Mikor járhat jobban az ember, a kemény vagy puha sekli alkalmazása lehet-e a hatékonyabb megoldás terepen? Melyik változatnak mik lehetnek az előnyei, és kell-e számolni lehetséges hátrányokkal bármelyiknél?

Ha az ember éppen a terepjáró, illetve a csörlőzés felszerelésigényét kezdi el mérlegelni, akkor idő kérdése, hogy bele szaladjon ebbe a kérdésbe. Ilyenkor jöhet jól, ha megtörténik ennek a cikknek az elolvasása.

Amit az úgynevezett kemény változatok hasznosulásáról tudni érdemes

Másnéven a fémseklikről van szó, amelyek megalkotását annak a ténye hívta életre, hogy használat közben az eszköznek nagy terhelést kell kibírnia. Márpedig a fém kivitel tényleg elnyűhetetlen és bitangul erős, ezért is használta ezt a típust mindenki évtizedeken át.

Például a Maconwinch elektromos csörlőihez is hatékony megoldást jelenthet egy-egy kemény kivitel. Bármilyen munkához, akár nehéz körülmények között is elvárható a jó teljesítmény, persze a maga hátulütőivel együtt.

Merthogy a fém kivitel nehéz és helyigényes. Emiatt sem tárolni, sem ide-oda cipelni nem a legegyszerűbb feladat. Ráadásul az alkalmazás ideje alatt még sok energiát is elnyel, emiatt sokat veszíthetünk a hatékonyságból.

A kötél vagy puha sekli használatának sajátosságai

Az egészen sokféleképp használható eszköz nagyságrendekkel könnyebb és rugalmasabb. Érdekesség, hogy rendszerint anyagból készítik ezeket a változatokat, mint a szintetikus köteleket. 

Hozzáadott érték, hogy a komoly szakítószilárdság alacsonyabb önsúllyal párosul a fémből készült seklikhez képest. Tényleg kiemelhető a sokoldalúság, a csörlős műveletek döntő többségénél ezek a változatok nem okoznak csalódást.

Sőt, még biztosítótűvel sem kell dolgozni, illetve tekergetni sem szükséges. Az egyszerűség mellett helytakarékos megoldást jelentenek. Persze itt is akadnak hátrányok. Terhelhetőségben és tartós jellegben azért a kemény seklik verik őket, egyúttal a sérülékenység is egy olyan faktor, amivel számolni kell az esetükben.

Mikor melyik kivitel számít jó és kézenfekvő megoldásnak?

A jó hír, hogy ez korántsem egy nehéz kérdés, ha az ember a jó irányból közelíti meg. A kulcs, hogy arra kell előrelátóan gondolni, hogy a munka és a használat várható jellege mit fog majd indokolni.

De talán már előre sejthető is, hogy az úgynevezett kisebb volumenű munkákhoz bőven megteszik a puha, avagy a kötél változatok. Ebbe a kategóriába lehet sorolni a hétköznapi felhasználást erdőben vagy terepen, valamint az alkalmi gépjármű mentésének feladatait.

Más kicsit a helyzet akkor, hogyha tudjuk előre, hogy bizony az extrém helyzetek és mentési feladatok is benne vannak a pakliban. Plusz az sem hátrány, hogyha tároló hely szempontjából is el vagyunk látva. Ilyenkor kétségtelenül hasznos szolgálatot tehet a fémsekli rendelkezésre állása.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

274 milliót ad a kormány a kórház vizesblokkjaira

A kormány 274,5 millió forint támogatást ad a ceglédi...

Kamerával vadásztak

Többek között Cegléden tartotta akcióját a rendőrség – a...

Életmű díj

Nagy megtiszteltetés érte a ceglédi fotóséletet: a Magyar Fotóművészek...

Egy ceglédi vagon életútja

Az élet néha érdekes meglepetéseket produkál, olykor olyan helyeken...

Jakab István Csáky Andrásról

Sajtótájékoztatót tartott a Városházán Jakab István, a Ceglédi Roma...