18 C
Cegléd
2024. április 27. szombat
spot_img

Tapasztalat és lendület

Újraszerveződött és újra a város életének fontos része szeretne lenni az idén 25 éve alakult Ceglédért Független Egyesület. Néhány éves inaktív tevékenység után új vezetőséggel és a régi-új tagokkal újult meg a szervezet, amely – mint azt bejelentették – a jövő évi önkormányzati választásokon is megméreti magát mind a tíz körzetben és saját polgármester-jelölttel. Bobál István vezetőségi taggal a CFE programjáról beszélgettünk.

– Miért érzik úgy, hogy ringbe kell szállniuk a jövőre esedékes önkormányzati választásokon?

– Az önkormányzati választás lehetőség arra, hogy az a párt, szervezet, egyén, akinek elképzelése van a város jövőjéről, célja, hogy egyénileg, szervezetileg részt vegyen ezek megvalósításában, vállalja azt a munkát, amivel egy választáson sikeres tud lenni, éljen ezzel a lehetőséggel. Az a szervezet – a Ceglédért Független Egyesület –, amelynek a több évtizede a tagja vagyok, rendelkezik megvalósítható, értelmes, a város jelenét és jövőjét szolgáló tervekkel, ezt megfogalmazni és képviselni tudó, elkötelezett tagsággal, szellemi kapacitással és ambícióval az elképzelések megvalósításához. Jónéhány, a korábbi években az önkormányzati munkában kipróbált és bizonyított társunk van, az oktatás, az egészségügy, a vállalkozások, a sport és a kultúra területén magabiztosan mozgó csapattal rendelkezik az Egyesület. Meggyőződésünk, hogy tenni tudunk a városért, ott a helyünk.

– Miben más az újjászervezett CFE, mint a korábbi szervezet és miben követik a hagyományaikat?

Ami nem változik, az az elkötelezettség. Független gondolkodású emberek vagyunk, akik vitákban, beszélgetések során alakítjuk ki a közös véleményünket. Bennünket nem köteleznek pártkongresszusok határozatai, nem kell végrehajtanunk megyei és országos elnökségek utasításait. Kimondhatjuk a véleményünket, nem szükséges hozzá előzetes felsőbb jóváhagyás. Az Egyesület tagságában egészséges egyensúlyban van a tapasztalat és a lendület, a régóta tagok és az utóbbi időszakban csatlakozottak száma. A változást a megjelenésünk frissítésével fogjuk erősíteni. Használjuk azokat a közösségi médiumos eszközöket, amelyek 15-20 évvel ezelőtt nem álltak rendelkezésre. De tudjuk, hogy a meggyőzés legfontosabb módja a hiteles, felkészült, a városért elkötelezett ember.

– Milyen üzenettel szólítják meg a helyi vállalkozókat? Mit üzennek a szociálisan hátrányos helyzetűeknek?

– A korábbi önkormányzati választásokra részletes, nyilvános vitára bocsátott programokkal készültünk. Biztosan sokan emlékeznek még a Van újság című kiadványainkra. Ha valaki fellapozza ezeket, rájön, hogy ma is érvényes elképzelések, tervek fogalmazódtak meg az Egyesület műhelyében. Tagjaink között sok a sikeres vállalkozó. Tudjuk, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy a ceglédi vállalkozók, vállalkozások jól érezzék itt magukat, fejlesszék a vállalkozásaikat. A városnak kiváló a földrajzi elhelyezkedése, sokat javult a megközelíthetősége. A közepes és nagyvállalkozások számára adott a lehetőség az ipari parkba történő betelepülésre, fejlesztésre. Az ipari park területének a bővítése is fontos célja kell legyen az Önkormányzatnak. A helyi kisvállalkozások számára a magyar gazdaság helyzetének a javulása, a kereslet élénkülése, a kiszámíthatóság hozhatja meg a továbblépés lehetőségét. Az Önkormányzat feladata az, hogy nyitott legyen a vállalkozások felé, legyen folyamatos a párbeszéd, vonja be őket a város fejlesztési terveinek az előkészítésébe.

A fiatalok, a szociálisan hátrányos helyzetűek és sajnos egyre nagyobb populáció számára a lakhatás vált az első számú problémává. Az állami támogatások ellenére sok fiatal számára álom a saját tulajdonú ingatlan megszerzése. Az albérletek árait egyre kevesebben tudják megfizetni. Az önkormányzat által meghirdetett egy-egy bérlakásra 20-25 jelentkező van. Az Egyesületnek van programja ennek a helyzetnek a javítására. Meg tudjuk jelölni azokat a forrásokat és azt a módszert, amellyel 3-4 éven belül érezhető változást érhetünk el a lakhatásban.

Reményeink szerint sokak számára lesz hasznos az a kezdeményezésünk, amelyben orvosok válaszolnak a feltett kérdésekre. Az erre vonatkozó kezdeményezésünk már elindult az Egyesület oldalán.

– Megvannak-e már a körzetekben induló jelöltek? Mikor mutatják be őket, hogy megismerhesse programjukat a lakosság?

– A jelöltek nagy része elkezdte a felkészülést, tudja, hogy melyik körzetben fog indulni. Két körzet esetében folynak még egyeztetések az induló személyéről. Bemutatkozni akkor fognak, amikor az Egyesület taggyűlése hivatalosan is döntést hoz. Erre várhatóan a jövő év elején kerül sor.

– Mi a véleményük az elmúlt időszak megosztó sportberuházásairól: beázó sportcsarnok, félbemaradt kosárlabda csarnok, futókörök…

– Nincs az Egyesületnek egységes véleménye a sportberuházásokról, a sajátomat szívesen megosztom az érdeklődőkkel. Nem értek egyet azzal, hogy minden projektet felcímkézzünk a megosztó jelzővel. A régi sportcsarnok rendkívül leromlott állapotban volt. A városnak szüksége van arra a létesítményre, ami átadásra került. A sportesemények, a rendezvények megfelelő körülmények közé kerültek. Számomra öröm, hogy ilyen létesítménnyel gazdagodott Cegléd és biztos vagyok abban, hogy a városlakók döntő többsége egyetért velem. Természetesen a kivitelezés hiányosságait ki kell javítani. A kosárlabda csarnok körül valóban sok a vita már az építkezés megkezdése óta. Én is úgy gondolom, hogy egy félbemaradt csarnokra nincs szükségünk. Azt azonban nem értem, hogy a futókörök miért kerültek bele a Panoráma felsorolásába. Az unokáimmal rendszeresen megfordulok a gyógyfürdőnél, ahol azt látom, hogy nagyon sokan használják a futókört. Biztos vagyok abban, hogy ez nem lesz másként a Vörösmarty téren és a Malomtó szélen sem. Mozogjanak, sportoljanak minél többen, az Önkormányzat pedig teremtse meg ennek a lehetőségeit. Akkor fogjuk egyre többen és egyre jobban érezni magunkat a városban, ha rendezett közterületek, működő infrastruktúra ad teret a magán- és a közösségi életünknek.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...