17.7 C
Cegléd
2024. május 2. csütörtök
spot_img

Napenergia Plusz Program Cegléden

A Magyar Közlönyben 2023. október 5-én kormányhatározat jelent meg a Napenergia Plusz Programról. A pályázati támogatás zöldenergia tárolására is alkalmas háztartási méretű kiserőművek létesítését fogja elősegíteni. A 75,8 milliárd forint keretösszegű pályázatban a családok vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek, amely várhatóan a napelem és energiatároló telepítési költségének maximum 65%-át fedezi majd.
A Cegléd térségében pályázatírásban és a kivitelezésben is közreműködő ZEN Energy Kft. tájékoztatta lapunkat arról, hogy a pályázat keretén belül maximálisan 5kW teljesítményű napelemes rendszerre és a hozzá tartozó 10kWh-ás akkumulátorra lehet pályázni.

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője, és a korszerű, tiszta technológiák alkalmazása erősíti a magyar gazdaság versenyképességét, Magyarország energiaszuverenitását. A környezetkímélő módon megtermelt energia helyi felhasználása hozzájárul a klímacélok eléréséhez, tehermentesíti az áramhálózatot.
A tárolási megoldások térnyerését mindezekért a kormány lakossági és vállalati támogatási programmal, az ipari energiatárolók számára biztosított kedvezményes rendszerhasználati és csatlakozási díjakkal is előmozdítja. – hangsúlyozta az Energiaügyi Minisztérium közleménye. A magyar családokat a januárban induló Napenergia Plusz Program segíti a zöldenergia termelésében, tárolásában és felhasználásában. A 75 milliárd forintos keretösszegű kiírás modern napelemes rendszerek és energiatárolók együttes telepítéséhez nyújt állami hozzájárulást – tették hozzá, azzal együtt, hogy az elnyerhető pályázati forrás a háztartások kiadásainak mintegy kétharmadát fedezheti. A bruttó elszámolásba kerülő családok a nappal megtermelt zöldenergiát este vagy hajnalban használhatják fel például világításra, mosógép üzemeltetésére, vízmelegítésre – írták.

Közölték azt is, hogy a vállalkozások a 62 milliárd forintos, úgynevezett Metároló Programban kaphatnak vissza nem térítendő beruházási támogatást és bevételkompenzációt energiatárolók létesítésére és legalább tízéves üzemben tartására. A gazdasági társaságok támogatási kérelmeiket a palyazat.gov.hu oldalon elérhető online felületen nyújthatják be jövő január 15. és február 5. között. A nyerteseket a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján választják ki – olvasható a közleményben. Hozzáfűzték: a támogatott ipari létesítmények a tervezett ütemezés szerint legkésőbb 2026 április végéig kiépülnek. Az új zöldenergia-tárolókkal több mint hússzorosára nő a jelenleg összesen mintegy 20 megawattos hazai kapacitás – emelték ki.

Azok, akiket érdekelnek a fenti pályázati lehetőségek, az alábbi email címen tudják felvenni a kapcsolatot a ZEN Energy Kft-vel:

ZEN Energy Kft.
2700 Cegléd, Viola u. 1.
e-mail: palyazat2@zenenergy.hu
www.zenenergy.hu
Aszódi Zoltán, projektmenedzser +36 30 271 6112 Magyarné Benkő Brigitta, projekt adminisztrátor +36 30 139 2599

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...

Mi a hosszú élettartamú mosógép titka?

    Ahhoz, hogy a mosógép élettartama a lehető leghosszabb lehessen,...