18.8 C
Cegléd
2024. április 12. péntek
spot_img

Mit kell tudni a kéz- és felületfertőtlenítőkről?

 

 

 

Az eszközök és a kéz fertőtlenítése sok betegségtől óvhat meg bennünket. A gyakori kézmosás is hasznos lehet, de sajnos nem mindig elegendő. Ráadásul előfordulhatnak olyan esetek, amikor nincs kéznél víz és szappan, viszont a higiéniára erősen törekedni kell. 

 

A tárgyak, amikhez hozzáérünk, szintén lehetnek fertőzöttek, úgyhogy hiába a kézmosás, ha a szennyezett eszközt megfogtuk a kezünkkel. A Patikatt.hu fertőtlenítőszerei között találhatunk kézre, bőrre, eszközökre, különféle felületekre alkalmas termékeket is. 

 

Ám nem mindegyik jó mindenre, így felmerül néhány kérdés. Lehet-e a felületfertőtlenítő folyadékot kézfertőtlenítésre használni? És fordítva? Mi a különbség a kettő között? Melyiket mire alkalmazhatjuk? Következő írásunkban ezeket a kérdéseket szeretnénk megválaszolni. 

 

A kézfertőtlenítő helyes használata

 

A kézfertőtlenítőket a bőrünkön alkalmazzuk, tehát a baktériummentesítés mellett van még egy funkciója. Bőrünket is védenie kell, hiszen ez a szervünk rendkívül érzékeny, és finoman kell bánni vele. 

 

A kézfertőtlenítők tehát bőrvédő adalékot is tartalmaznak, ami nem engedi kiszáradni a kezünk bőrét. A jó minőségű kézfertőtlenítők nem ártalmasak a bőrre, de ha túlságosan szenzitív a bőrünk, akkor használjunk tápláló krémet is. 

 

Ez a bőrvédő adalék azonban zsírossá tenné a felületet, ha például a konyhapultot fertőtlenítenénk a szerrel. Az üvegen sem mutatnak jól a zsíros foltok, úgyhogy ha lehet, akkor a kézfertőtlenítőket csak a kezünkre használjuk. 

 

A felületfertőtlenítőkről

 

A felületfertőtlenítők többnyire alkoholt is tartalmaznak, így ezek nemhogy nem védik a bőrt, de még nagyon könnyen ki is szárítják azt. Ezért nem ajánlott a felületfertőtlenítőket kézre használni. Más miatt megengedhető lenne, de biztosan nem kellemes senkinek, ha túlságosan kiszárad a kezén a bőre. 

 

Arról nem is beszélve, hogy előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor egymás után többször kezet kell mosni, illetve sterilizálni. Ha mindig a cseppet sem kíméletes felületfertőtlenítőt használnánk, az nagyon nem tenne jót a bőrnek. 

 

Mikor kell a kezet fertőtleníteni? 

 

Ha valaki fertőző betegségben szenved, és érintkeztünk vele, utána fertőtlenítsük a kezünket. Ez fordítva is igaz, de a beteg már az érintkezés előtt sterilizáljon. Ha gyenge immunrendszerű vagy krónikus sebbel kezelt hozzátartozót, beteget gondozunk, szintén szükséges a kezünk csírátlanítása. 

 

Minden olyan esetben, amikor fennáll a veszélye annak, hogy kórokozókkal érintkezünk, és nincs lehetőség a kézmosásra, szintén lényeges a sterilizálás. Például tömegközlekedést veszünk igénybe vagy bevásárolni megyünk. A munkahelyünkön közösen használjuk ugyanazt a számítógépet, klaviatúrát vagy egyéb eszközöket. Ezeknek a tárgyaknak a csírátlanítása is fontos, ezért ezt rendszeresen el kell végezni. A saját magunk és a többi ember védelme és biztonsága érdekében is lényeges, hogy mindig tiszta és baktériummentes legyen a kezünk. 

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...

15 éves a Nia játékbolt

Idén 15 éves a Nia játékbolt Cegléden, ahol csaknem...

Válogatottságért küzdöttek

Hétvégén rendezték az U17-es korosztály második válogató versenyét. Szombaton...