20.3 C
Cegléd
2024. július 20. szombat
spot_img

A magas páratartalom könnyen penészedést okozhat

 

 

Akár régebbi, akár új építésű házban vagy lakásban élünk, gyakori jelenség a falakon vagy az ablakkereten megjelenő penész. Ebben az esetben érdemes gyanakodnunk arra, hogy magas a levegő páratartalma, amit egy egyszerű mérőeszközzel, egy higrosztáttal meg tudunk mérni.

 

Hogyan tudjuk megszüntetni a magas páratartalmat?

 

A magas páratartalmat többféle módszerrel is megszüntethetjük. Száraz idő esetén sokat segít, ha alaposan kiszellőztetjük a lakást. Esősebb időjárás esetén azonban ez nem lesz elegendő, hiszen a kinti levegő is nedves. Télen pedig a szellőztetés nem túl kedvező az energiahatékonyság szempontjából. Ilyenkor tudnak hasznosak lenni a Trotec – LPV páramentesítő készülékei, amelyeket kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki. A cég a páramentesítőkön kívül fűtő- és légkondicionáló berendezéseket, légtisztítókat, ventilátorokat, szerszámgépeket és mérőműszereket is forgalmaz. 

 

Miért nem elég az, ha letakarítjuk a penészt a falról?

 

A penész elleni küzdelem évekig is eltartó kellemetlenségeket tud okozni, hiszen nagyon gyakori, hogy rendszeresen visszatérő probléma. Hiába takarítjuk le, ha nem változtatunk a körülményeken, a magas páratartalmon, újból meg fog jelenni. Ráadásul ha megjelenik, nagyon gyorsan elszaporodik, és nagy falfelületet tesz tönkre. 

 

Súlyosabb esetben nemcsak a falakon, hanem az ablaküvegen, ablakkereten, a csempén, a bútorokon, a bútorokban lévő ruhákon is kialakulhat. Ezekről pedig még nehezebb maradandó nyom nélkül eltüntetni.

 

Régi és új épületek esetében egyaránt jelentkezhet

 

A régebbi építésű családi házak külső szigetelése energiahatékonyság szempontjából hasznos, ugyanakkor gyakran előfordul, hogy hozzájárul a hőhidak kialakulásához a ház különböző pontjain. Itt a levegőben lévő pára lecsapódik, és ideális körülményeket teremt a penészgombák szaporodásának. Azonban ne higgyük azt, hogy csak a régebbi házak problémája a penész, hiszen az új építésű lakásokban is megjelenhet, ha adottak a feltételek hozzá. 

 

Hogyan szabadulhatunk meg a penésztől?

 

A penész letakarításának számos módszere létezik, a természetes szerekkel való kezeléstől az erős, penészölő vegyszerekkel való lemosásig. A természetes megoldások közül van, aki a szódabikarbónára, van, aki az ecettel való lemosásra esküszik. A vegyszerek ideiglenesen ugyan eltüntetik a penészt, miközben elég kellemetlen szagot árasztanak, de nem jelentenek végleges megoldást. 

 

Vannak, akik a festékbe kevert penészgátló vegyszerekkel próbálják megelőzni a gombásodást, de sok esetben ez is hatástalannak bizonyul. A gombatelepek hőlégfúvóval való leégetése is a házi módszerek egyike, azonban egyrészt könnyen megégetjük a festéket is, másrészt ez is csak ideig-óráig hat. Az ózonnal való tisztítás is sajnos csak egy időre pusztítja el a mikroorganizmusokat, hosszú távon még nem elegendő.

 

A legjobb, ha a penész kialakulását párátlanító készülék beüzemelésével megelőzzük, amivel elkerülhetjük a folytonos kellemetlenségeket.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...