22.9 C
Cegléd
2024. július 15. hétfő
spot_img

Cegléd (volt) az 5. legtöbbet fejlődő város

Elkészült az Egyensúly Intézet településindexe. Cegléd az 5. legtöbbet fejlődő város a 15 ezer főnél nagyobb lakosságszámú települések között. A településindex adatalapon, különböző indikátorok használatával méri fel a települések fejlettségi szintjét, valamint a 2014 óta látott fejlődésüket 2021-ig. A településindex kidolgozásához nyilvános adatokat használtak a Központi Statisztikai Hivataltól, az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszerből, valamint a GeoX Kft.-től. Az intézet igazgatója Boros Tamás elmondta, mostantól minden évben kiadják a településindexet, hogy ne csak a fejlettségi alaphelyzet, hanem a fejlődés üteme is látható legyen. Az Egyensúly Intézet igazgatója tisztázta, hogy nem szeretnének politikai sorrendharcot, rengeteg oka lehet egy település sikerességének, vagy épp sikertelenségének, miközben egy polgármester megítélése nem csak az adatokon múlik.

A felmérést 53 indikátor alapján végezték, ezek között szerepelt például: a lakások átlagos négyzetméterára, az egy lakosra jutó nettó belföldi jövedelem, az egy főre eső iparűzési adó mértéke, a helyi önkormányzatok összes költségvetési bevétele egy főre, a gimnáziumi tanulók száma a nappali oktatásban ezer főre, a közüzemi ivóvízvezeték-hálózatba bekapcsolt lakások aránya, vagy a bűncselekmények száma ezer főre.
A települések 0–100 közötti pontszámot kaptak a változókhoz, egyes indikátorok fontossága között különbséget tettek, így súlyoztak. A kutatásban öt kategóriát állítottak fel: fővárosi kerületek, megyeszékhelyek, városok, kisvárosok, valamint községek.
„Bár Cegléden csökkentek a lakosságarányos önkormányzati bevételek, a város – ellensúlyozva a költségvetési mozgástér viszonylagos szűkülését – az indikátorok felében növekedést könyvelhetett el.” – írta az Egyensúly Intézet elemzése városunkról a 2014-2021 közötti időszakról.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...