15.8 C
Cegléd
2024. április 27. szombat
spot_img

Ami a matracot védi: vízhatlan lepedő

 

 

A betegápolás területén megkerülhetetlen szempont, hogy az ágyat és a matracot tisztán tartsuk. Ez nem csak a beteg kényelmét szolgálja, de csökkenti a különböző fertőzések kialakulásának esélyét is. A higiénia biztosításának egyik fontos összetevője, hogy a matracot megvédjük a különböző testnedvektől. Ezt a feladatot a vízhatlan lepedők látják el.

 

Vízhatlan lepedőt, de milyet?

 

Az Értéksziget számos ilyen terméket kínál. A gyártók gumi, PVC vagy impregnált frottír anyagból készítik a vízhatlan lepedőket. Ezek közül a legnagyobb komfortot az impregnált frottír lepedő biztosítja a használóknak.

 

A gumi- és PVC-termékekhez képest az ágyvédő gumifüles vagy körgumis matracvédő lepedő amellett, hogy kényelmes, biztosítja a megfelelő higiéniát is. Ezek a lepedők két rétegből állnak. Az egyik egy többnyire frottír vagy pamut anyag, alatta pedig egy másik, víztaszító réteg található. Ez utóbbinak az a szerepe, hogy csak egy irányban engedje át a nedvességet, biztosítva így a nagyfokú szellőzést is.

 

Az egész lepedő sterilizálható és könnyen mosható, valamint fertőtleníthető is. Itt is érvényes az a szabály, hogy általában a drágább termékek jobb minőséget takarnak.

 

Összefoglalva, az ideális vízhatlan lepedő légáteresztő anyagból készül, ami kényelmes és csökkenti a felfekvés kialakulásának lehetőségét. Gyűrődésmentesen ágyazható és fixen rögzíthető a matrachoz. Erős, nem deformálható anyagból készül és nem zörög. Könnyen mosható, fertőtleníthető és többször is használható.

 

Vízhatlan lepedők a gyermekápolásban

 

A körgumis vízhatlan lepedő előnye, hogy jól rögzül a matracon. Mivel a gyerekek alvás közben hajlamosak többet mozogni, ennek ellenére sem gyűrődik vagy csúszik el a lepedő.

 

Jól alkalmazható gyermekágyakban is, ahol mindennapos problémát okozhat a nedvességgel küszködés. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy a matracot is kétnaponta tisztítani kell, vagy egyszerűen csak elég a lepedőt lecserélni.

 

Rendkívül nagy segítség egy ilyen termék a szülőknek a pelenkáról való leszoktatás időszakában. A vízhatlan lepedők bőrbarát anyagból készülnek (egyes típusok antiallergének), így egyáltalán nem irritálják a gyermekek érzékenyebb bőrét sem.

 

Tisztítás és fertőtlenítés

 

Mivel ezek a termékek rendszeresen ki vannak téve a különböző testnedvek és egyéb anyagok által okozta szennyeződéseknek, fontos, hogy könnyen moshatóak legyenek.

 

Vízlepergető hatásuknak hála, nagyon egyszerűen tisztíthatóak egy semleges mosószerrel. Mosás után és egy alapos öblítést követően már könnyedén szárazra törölhetőek.

 

Amire oda kell figyelni, hogy a magas hőnek és az oldószerek hatásának te tegyük ki a vízhatlan lepedőket, mert az az anyagukat roncsolja. Az otthoni betegápolásban és a kórházakban használt lepedők sok használat után, szükség esetén sterilizálhatóak is.

 

Akármelyik lepedőfajtát választjuk is, érdemes a minőségibb termékek irányába elmozdulni, mivel azok magasabb komfortérzetet biztosítanak a lepedő használójának, és megkönnyítik az ápolószemélyzet vagy családtag munkáját is.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...