2.1 C
Cegléd
2025. december 20. szombat
spot_img

Az ételcsomagolás nagyágyúja: a műanyag doboz

 

 

A műanyag ételszállító doboz az egyik legnépszerűbb csomagolóanyag, ami nem véletlen. Gondolj csak arra, hogy mennyi mindenre felhasználhatjuk, milyen sokféle választékot találhatunk belőle, mind az alapanyag, mind a forma, mind pedig a méret tekintetében.

 

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a vásárlók is igen kedvelik, hiszen, bár használat után egyszerűen ki lehet dobni, vagy kimosva a szelektív gyűjtőbe helyezni, azonban elmosva akár többször is használható, így hasznossá tehetik magukat a háztartásban is.

 

Milyen műanyagokból készülhet ételcsomagolás?

 

Az indepack.hu műanyag főételes dobozait többféle műanyagból készítik. Egy azonban közös bennük, mégpedig az, hogy ezek a csomagolóanyagok kifejezetten ételcsomagolásra készültek, ezáltal biztos lehetsz abban, hogy teljes mértékben biztonságosak, ha a funkciójuknak megfelelő használatnak teszed ki őket.

 

Ezeket a műanyagokat olyan körülmények között tesztelik, amilyen ételhez megfelelőek, tehát a meleg ételek csomagolására szánt dobozokat meleg körülmények között, a savanyúságnak szánt műanyagokat savas közegben, és erről megfelelőségi nyilatkozat készül, melyet a NÉBIH folyamatos teszteléssel ellenőriz.

 

Mióta használunk műanyag csomagolást?

 

Bár az első szintetikus polimert már 1869-ben feltalálták, csak a huszadik század közepén indult el a tömegtermelés és vált pillanatok alatt slágertermékké. Először a PVC-t majd a PET-et használták, ezek azonban nem hőállók.

 

Folyamatosan fejlesztettek, kutatták az újabb verziókat, így született a PE, valamint a PP és a PS, melyek napjainkban a legnépszerűbbek, hiszen hőállóak és mikrózhatók. A polisztirol -5 és +70 fok között használható, a polipropilén pedig -20 és +110 fok között. A habosított polisztirol szintén bírja a hőt és mikrózható is.

 

Hogyan érdemes kiválasztani a műanyag dobozt?

 

  1. Tudni kell, milyen hőmérsékletű étel számára keresel dobozt. Más a követelmény akkor, ha forró ételek és más, ha hidegtálas termékek vagy savanyúságok fognak belekerülni.

 

2.El kell döntened, hogy szükség van-e arra, hogy átlátszó legyen a csomagolás, vagyis számít-e a külleme. Ha desszertről vagy egy mutatós salátáról, pohárkrémről vagy szendvicsről van szó, akkor létfontosságú a látvány, így víztiszta csomagolást kell keresni.

 

3.Szükség van-e tökéletes zárásra? A folyékony ételeknél nem szabad kicsöpögnie az ételnek, de egy egytálételnél nem szükséges a szivárgásmentes csomagolás.

 

4.Tartalmazzon-e a csomagolás tetőt? Az egybefedeles csomagolások praktikusak, hiszen megkímélnek a tető keresgélésétől.

 

5.Szeretnél-e valamilyen dizájnos megjelenést? Egyes termékek logózhatóak, így egyedivé tehetők, de léteznek fekete vagy más színű műanyag termékek, mellyel modern megjelenést adhatsz az ételnek.

 

6.Milyen méretre van szükséged? A legtöbb műanyag edény többféle méretben és alakban kapható, ezáltal be tudod szerezni azokat, amelyekre szükséged van.

 

A fenti szempontok gondos mérlegelése után a számodra ideális műanyag dobozokat könnyen megtalálhatod.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Miért elengedhetetlen a napi folyadékbevitel?

Valószínűleg már hallottad, hogy a víz az egyik legfontosabb...

Eső elleni védelem a teraszon

Az őszi-téli időjárás beköszöntével gyakran hűvös esőket tapasztalunk, amelyek...

Mik a jellemző trendek manapság az álláshirdetések terén?

Ha ma megnézünk egy álláshirdetést, és összehasonlítjuk azt egy...

Az előmelegített csésze szerepe az eszpresszó élvezetében

Gondoltál már arra, hogy miért is fontos az eszpresszó...

A webshopok sikerei a kereskedelemben

    Az irodaszerek internetes beszerzése ma már alapvető része a...