25.6 C
Cegléd
2024. április 28. vasárnap
spot_img

Az ételcsomagolás nagyágyúja: a műanyag doboz

 

 

A műanyag ételszállító doboz az egyik legnépszerűbb csomagolóanyag, ami nem véletlen. Gondolj csak arra, hogy mennyi mindenre felhasználhatjuk, milyen sokféle választékot találhatunk belőle, mind az alapanyag, mind a forma, mind pedig a méret tekintetében.

 

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a vásárlók is igen kedvelik, hiszen, bár használat után egyszerűen ki lehet dobni, vagy kimosva a szelektív gyűjtőbe helyezni, azonban elmosva akár többször is használható, így hasznossá tehetik magukat a háztartásban is.

 

Milyen műanyagokból készülhet ételcsomagolás?

 

Az indepack.hu műanyag főételes dobozait többféle műanyagból készítik. Egy azonban közös bennük, mégpedig az, hogy ezek a csomagolóanyagok kifejezetten ételcsomagolásra készültek, ezáltal biztos lehetsz abban, hogy teljes mértékben biztonságosak, ha a funkciójuknak megfelelő használatnak teszed ki őket.

 

Ezeket a műanyagokat olyan körülmények között tesztelik, amilyen ételhez megfelelőek, tehát a meleg ételek csomagolására szánt dobozokat meleg körülmények között, a savanyúságnak szánt műanyagokat savas közegben, és erről megfelelőségi nyilatkozat készül, melyet a NÉBIH folyamatos teszteléssel ellenőriz.

 

Mióta használunk műanyag csomagolást?

 

Bár az első szintetikus polimert már 1869-ben feltalálták, csak a huszadik század közepén indult el a tömegtermelés és vált pillanatok alatt slágertermékké. Először a PVC-t majd a PET-et használták, ezek azonban nem hőállók.

 

Folyamatosan fejlesztettek, kutatták az újabb verziókat, így született a PE, valamint a PP és a PS, melyek napjainkban a legnépszerűbbek, hiszen hőállóak és mikrózhatók. A polisztirol -5 és +70 fok között használható, a polipropilén pedig -20 és +110 fok között. A habosított polisztirol szintén bírja a hőt és mikrózható is.

 

Hogyan érdemes kiválasztani a műanyag dobozt?

 

  1. Tudni kell, milyen hőmérsékletű étel számára keresel dobozt. Más a követelmény akkor, ha forró ételek és más, ha hidegtálas termékek vagy savanyúságok fognak belekerülni.

 

2.El kell döntened, hogy szükség van-e arra, hogy átlátszó legyen a csomagolás, vagyis számít-e a külleme. Ha desszertről vagy egy mutatós salátáról, pohárkrémről vagy szendvicsről van szó, akkor létfontosságú a látvány, így víztiszta csomagolást kell keresni.

 

3.Szükség van-e tökéletes zárásra? A folyékony ételeknél nem szabad kicsöpögnie az ételnek, de egy egytálételnél nem szükséges a szivárgásmentes csomagolás.

 

4.Tartalmazzon-e a csomagolás tetőt? Az egybefedeles csomagolások praktikusak, hiszen megkímélnek a tető keresgélésétől.

 

5.Szeretnél-e valamilyen dizájnos megjelenést? Egyes termékek logózhatóak, így egyedivé tehetők, de léteznek fekete vagy más színű műanyag termékek, mellyel modern megjelenést adhatsz az ételnek.

 

6.Milyen méretre van szükséged? A legtöbb műanyag edény többféle méretben és alakban kapható, ezáltal be tudod szerezni azokat, amelyekre szükséged van.

 

A fenti szempontok gondos mérlegelése után a számodra ideális műanyag dobozokat könnyen megtalálhatod.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...