12.1 C
Cegléd
2024. április 27. szombat
spot_img

Hasznos tippek a megfelelő autógumi kiválasztásához

 

Az új autógumi vásárlása során a legtöbb sofőr két dolgot tart szem előtt. Egyrészt azt, hogy a választott abroncs ne legyen drága, másrészt pedig azt, hogy a minőség tekintetében se kelljen kompromisszumot kötni.

Most mutatunk néhány tippet azzal kapcsolatban, hogy ez hogyan lehetséges. És hogy hogyan választhatunk olyan autógumit, hogy az egész biztosan hosszú életű és megbízható legyen.

Az első lépések a tökéletes autógumi kiválasztásához

Manapság abroncsot akár az interneten is rendelhetünk, például személyautóra, SUV-ra és kisteherautóra is megtalálhatjuk Olcsobbgumi.hu oldalán az ideális autógumit. A választás azonban sokszor épp a nagy kínálat miatt nem egyszerű.

Ha szeretnénk jól dönteni, első lépésként gondoljuk át, mire szeretnénk használni az abroncsot. Milyen gyakorisággal, milyen távokon és milyen vezetési stílus mellett kell annak jól teljesítenie? Fontos lehet továbbá az évszak, hiszen márciustól októberig a nyári, novembertől februárig a téli, köztes megoldásként pedig négyévszakos garnitúrát érdemes választani.

Ha mindezt már tisztáztuk magunkban, jöhet a következő lépés, az autó típusának és a vele kompatibilis gumiabroncs optimális méretének meghatározása. Ezeket az adatokat a jármű szervizkönyvét vagy a vezető oldalán, az ajtón található matricán találhatjuk meg.

Mire érdemes fokozottan figyelni?

Legyen szó bármilyen abroncsról, a kopásállóság szintén döntő szempont. Ez a tulajdonság az, ami megmutatja, hogy a gumi mennyire lesz ellenálló az elhasználódással szemben. Hasonlóan lényeges tulajdonság a tapadás nedves úton, főként abban az esetben, ha esős-csapadékos időben is gyakran ülünk a volán mögé.

Érdemes továbbá figyelembe venni a gördülési ellenállást is. Ez a paraméter ugyanis nagyban befolyásolhatja a gépkocsi üzemanyag-fogyasztását. Számításba vehetjük a zajszintet is, hiszen minél zajosabb az abroncs, annál zavaróbb lehet, különösen akkor, ha gyakran vezetünk hosszabb távokon. 

Végül a sebességindex és terhelési kapacitás is sok mindent meghatározhat. Ezeknek a paramétereknek az autógyártó által meghatározott értékeknek kell megfelelnie.

Milyen árkategóriában gondolkodjunk?

Az autógumi ára fontos tényező, azonban nem minden. Nem tanácsos csupán erre alapozni a döntést, mert az olcsó gumik rövid távon ugyan spórolást jelentenek, hosszabb távon viszont komoly ráfizetést is okozhatnak. Egyrészt azért, mert gyorsabban kopnak, így gyakrabban kell cserélnünk őket. Másrészt pedig azért, mert a jobb minőségű, drágább gumikhoz képest a gyengébb tapadás miatt akár balesetveszélyesek is lehetnek.

A választás során tehát először is az igényeinket tartsuk szem előtt, és próbáljunk meg a minőség és az ár egyensúlyára koncentrálni. Biztosak lehetünk abban, hogy a befektetés hosszú távon meg fog térülni.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...