24.7 C
Cegléd
2024. április 28. vasárnap
spot_img

Tervezzük meg a kertünk kialakítását még az év elején!

 

 

Az év eleje a legjobb időszak arra, hogy még idejében át tudjuk gondolni, milyen kertet, udvart szeretnénk magunknak a tavaszi, nyári időszakra. A terasz és a kert kialakítása gondos előkészülési folyamatokat igényel, hiszen hiába szépek a növények, ha nem tudjuk azt semmilyen formában kiélvezni. Mindenekelőtt lehetőséget kell teremteni a pihenésre, a napozásra, a családi és baráti beszélgetésekre.

 

Használjuk ki a kertünk adottságait!

 

A kert átalakításának első és talán a legfontosabb lépése, hogy alaposan átgondoljuk, mit lehet kihozni egy udvarból. A rendelkezésre álló tér megfelelő kihasználása segít, hogy mindennek meglegyen a helye, akadjon hol pihenni, beszélgetni, enni, grillezni, vagy éppen medencézni. A Kulteributorok.hu kerti garnitúráinak a segítségével könnyedén kialakíthatjuk azt a bizonyos kerti oázist, amire már olyan régóta vágyunk.

 

Fontoljuk meg, hogy mit enged meg a kertünk mérete és alakja. Eközben vegyük figyelembe a fényviszonyokat, hogy melyek azok a részek, amelyek a legtöbb fényt kapják, hol tudunk esetleg napozni és árnyékba vonulni. Hiába van otthon egy kényelmes kültéri kanapénk, ha egész nap annyira meleg van körülötte, hogy ember nincs, aki szívesen pihenne rajta.

 

Növények esetén az sem mindegy, hogy milyen a talaj típusa, annak minősége. Nem minden virág és bokor szereti a napfényt, az ilyen-olyan szeleket, vagy éppen a lejtős területet. Kertrendezés során tehát fektessünk hangsúlyt a kerti elemekre, díszekre, dekorációkra.

 

Teremtsük meg az egységes stílust a kertben is

 

Következő lépés, hogy átgondoljuk, milyen környezetet szeretnénk magunknak. Ahogy beltéren, úgy kültéren is megvannak a modern, a vintage, a bohókás, valamint a romantikus elemek, amiket érdemes használni az adott stílusban. 

 

Mindegy, hogy melyiket választjuk, de fontos, hogy mindig legyen meg az összhang a kert és az otthonunk belső kialakítása között! Egy stílusosan megtervezett udvar vagy terasz esztétikailag vonzó lehet a szem számára, jobban illeszkedik az adott környezetbe.

 

Gondoljunk a fenntarthatóságra

 

A kertrendezés során legalább ugyanolyan fontossá vált a fenntarthatóság, mint a mindennapos életben. Válasszunk olyan növényeket, amelyek könnyen alkalmazkodnak a változó éghajlati viszonyokhoz, amikkel nem kell túl sokat törődni, amelyek nem igényelnek sok esőt vagy napsütést. Emellett gondoljunk időben az esővíz gyűjtésére, a komposztálásra, hiszen ezek szintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az udvar minden szeglete fenntartható megoldásokkal legyen tele.

 

A kikapcsolódás színtere

 

A kert sosem volt és sosem lesz az a hely, ahol sok stressz és bosszúság éri az embert. Itt főleg kikapcsolódni és pihenni szoktunk, mindegy, hogy éppen kertészkedünk vagy a teraszon olvasunk. Itt nem csupán a növényekről van szó, hanem a szórakozásról, az együtt töltött időről, valamint a szabad levegőről. Egy kényelmes ülőhely, egy hintaágy, egy kerti tűzrakó mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egész évben szívesen töltsünk időt odakint.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...