14.6 C
Cegléd
2024. április 29. hétfő
spot_img

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong az ipari terület

Egészen elképesztők azok az események, amelyek a ceglédi ipari területek bővítése kapcsán történtek az Északi Ipari-Kereskedelmi Övezetben. Ezek szerint annak ellenére, hogy két ízben is hatalmas összeget kapott a város a fejlesztésre, az út kiépítése mellet pár kapavágáson kívül semmi sem történt. Ez egyúttal azt is jelentheti, hogy a 650 millió forintot maradéktalanul vissza kell majd fizetnie a városnak. Mindez nem történhetne meg, ha Csáky András polgármester akár egyszer is személyesen nézte volna meg a beruházás állapotát. Nos, most „megnézheti”: a területen kongó ürességen kívül semmit sem látna. S ez talán a „kisebbik” baj, hiszen érdemi munka ugyan nem történt, de a díját már kiszámlázták, sőt egy esetben fel is markolták. Ez viszont már súlyos bűncselekmény, s többféle büntetőjogi tényállást is kimeríthet a csalástól a hűtlen kezelésig – nem beszélve a felháborító polgármesteri nemtörődömségről.

Az előzményekről

Több évvel ezelőtt 2016. június 23-án a város pályázatot nyújt be a Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Programhoz az Északi Ipari-Kereskedelmi Övezet bővítésére. A projekt szempontjából elszámolható költségek összege 500 millió forint volt, ráadásul 100 százalékos intenzitással, azaz önerőt sem igényelt. A lehetőség tehát mindenképpen kiaknázandó volt, az előző városvezetés élt is vele.
Milyen beruházásokat vállaltak?
Az ipari terület könnyű közúti megközelíthetőségének biztosítását infrastrukturális fejlesztések révén, teljesen közművesített telkek kialakítását, valamint szolgáltatóház építését és működtetését vállalták a beadott pályázatban, de nem „csupán” ennyi lett volna a haszon, mivel a tervekben az Ipartelepi út egy részének megújítása, illetve mintegy 800 méter hosszban a Keleti feltáró út megépülése, sőt több ipari út elkészítése is szerepelt. Mindemellett a terület közművesítése, az infrastruktúra kiépítése, ivóvízellátása, csapadékvíz-elvezetése, valamint a telekommunikációs közmű kiépítése is a projekt része volt, s ezzel együtt egy új adminisztratív szolgáltató központ kialakítása is. A pályázatot Cegléd 100 %-os önkormányzati tulajdonában lévő gazdasági társaság, a Ceglédi Városfejlesztési Kft. előkészítésében nyújtotta be.

Az előző városvezetés sikere

2017-ben remek hírt kapott a ceglédi önkormányzat, hiszen a pályázat nyert, így elkezdődhetett a tervezési szakasz.

Minden nehézség ellenére – egyebek mellett az építőipari árak megemelkedése, a közmű cégek adatszolgáltatásának elhúzódása – mindezzel együtt a projekt tervezési fázisa elindult: az útépítés, a magasépítés, az ivóvíz, a szennyvíz, a csapadékvíz-hálózat, a hírközlési alépítmények és az elektromos kiváltások tervei, tervezői költségvetései 2019 év második felére elkészültek és rendelkezésre álltak. A piaci ár pontos feltérképezése érdekében a ceglédi önkormányzat elkészítette a közbeszerzési eljárás lefolytatásához szükséges dokumentációját, amit az Európai Uniós források felhasználásáról szóló jogszabályoknak megfelelően a közreműködő szervezet részére megküldte, amely azt jóváhagyta és engedélyezte annak közzétételét.

Mi történt Csáky András regnálása alatt és miként segített Földi László?

A közbeszerzést 2019 év végén írták ki, de csak az útépítésre érkezett be érvényes ajánlat, a többi munka esetében 2020. január hónapban újabb eljárás indult. Az útépítést a Colas Út Építőipari Zrt. nyerte el, amely meg is kezdte a beruházást 2020 nyarán.
Az építőipari árak ekkorra már olyan mértékben elszálltak, hogy a projekt sikeres megvalósulása ellehetetlenült volna, ezért Földi László országgyűlési képviselő közbenjárására is szükség volt a projekt megmentése érdekében. Ennek eredményeként sikerült elérni, hogy újabb támogatás érkezzen: 2020 júliusában további 150 millió forinttal, 650 millió forintra emelkedett a beruházás teljes költségvetése. Az egyeztetések során végül módosult a műszaki tartalom is: a zökkenőmentes megvalósítás érdekében kikerült belőle a szolgáltatóház megépítése, aminek 50 millió forintos betervezett költsége csökkentette a projekt összköltségvetését.

Ami ezután jött, az messziről bűzlik

2021 és 2023 között a beruházással kapcsolatban semmiféle érdemi lépés nem történt: a Csáky András polgármester csak a határidők meghosszabbítását kérte az Irányító Hatóságtól, de azt folyamatosan.
A többször módosított – és jelenleg is érvényes – támogatási okirat alapján a projekt fizikai befejezésének határideje 2023. június 30-án, az elszámolásé pedig 2023. szeptember 30-án járt le, amit persze ismét módosítani szeretet volna, de azt már dokumentumokkal nem volt képes alátámasztani. Az Irányító Hatóság hiánypótlást kért, amire azóta sem kapott választ, így maradt az eredeti határidő, azaz 2023. június 30-a. A Hatóság továbbá jelezte, hogy a 2014-2020-as uniós programozási időszak hamarosan lezárul, ezért legkésőbb 2024. március 31-ig el kell fogadniuk a záró kifizetési igénylést. Csáky András polgármester azzal is szembesült az Irányító Hatóság leveléből, hogy 2024. március 31-ig szükség lesz a projektben érintett létesítmények jogerős használati engedélyére, valamint azok fenntartását is meg kell kezdeni. Ezenkívül az önkormányzatot figyelmeztették: ha a fenti határidőig továbbra sem érkeznek meg a megfelelő dokumentumok, akkor a megítélt támogatási összeget vissza kell fizetni.

A semmiért kifizetett pénz

A viharos botrány árnyékában érvényes és eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le tavaly ősszel, ahol három részre bontva építették volna ki a közműveket: a szennyvizet az ivóvizet és a csapadékvizet két cég nyerte el. Információink szerint a szerződéseket 2023. december közepén mindkét céggel alá is írták.
Alapos gyanúra ad okot, hogy a hozzánk befutott hírek alapján – 2023. december 29-én készre jelentették a szennyvízhálózat kiépítését. Ezt követően a befogadott számla információink szerint Csáky András polgármester jóváhagyásával és aláírásával kifizetésre került. Tette mindezt annak ellenére, hogy a projekt ezen szakasza mind a mai napig nem készült el, ahogyan a másik két közmű kiépítése sem.
A legmegdöbbentőbb és egyúttal komoly bűncselekményre utaló jel az, hogy információink szerint a végszámlát mindkét cég kiállította, sőt – mint már írtuk – egy esetben már a kifizetés is megtörtént. Nagyon könnyen elképzelhető, hogy a fentiek miatt nem pusztán súlyos százmilliókat fog bukni Cegléd, hanem óriási botrány kerekedik az ügyből, amelyről még biztosan hallani fogunk néhány dolgot: akár a bilincs kattanását is.

És ha ez még nem lenne elég

A vonatkozó jogszabályi passzus miatt ugyanis ez a „bebukó projekt” nagyon lecsökkenti a későbbi városi pályázatok sikerességének esélyét. Ez hatalmas felelőtlenség Csáky András polgármester részéről, mivel Cegléd a TOP+ keretében az Ipari Park III. ütemére is pályázott, ahol 2022. december 13-án sikeresen nyert 314 millió forintot. A fentiekben feltárt fejlesztési anomália ezt veszélyezteti, azaz nem fog megvalósulni, holott már előleget is fizettek ki. Ezen projekt befejezésének végső határideje 2025.szeptember 30. Mindez tovább hizlalja a visszafizetendő összegeket, hiszen az itt elköltött pénzek is ebbe a kategóriába tartoznak.

Összeségében elmondható, hogy a polgármester felelőtlensége, illetve bármilyen kontrollt nélkülöző munkavégzése rendkívül nehéz helyzetbe hozta Cegléd Város költségvetését, melyben feltételezhetően 800 millió forintot is meghaladó „lyuk” keletkezett.

Ki fizeti meg az okozott kárt?

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Mivel a Polgármester a munkáltatója az Önkormányzat összes intézményének és KFT-jének és ezek igazgatóinak is, ezért egyértelműen ő a felelős a történtekért. A fent megemlített Cegléd várost érő kár nagyságára való tekintettel, akár még a “hűtlen kezelés” büntett is megállhat!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...