13.9 C
Cegléd
2024. május 2. csütörtök
spot_img

A füstgátló ajtók beépítésével életeket menthetünk vészhelyzetben

 

 

A biztonság és a hatékony tűzvédelem bármely épülettípus esetében nélkülözhetetlen. A speciálisan kialakított bejárati és átjáró ajtók fontos szerepet játszanak a tűz- és füstvédelemben, legyen szó lakóházról, ipari területről vagy akár egy bevásárlóközpontról.

 

A különleges kialakítású füstgátló ajtók beépítésével könnyebbé válik az épület elhagyása vészhelyzet esetén. Emellett természetesen szükség van más funkciókkal rendelkező bejáratokra is, melyek megtalálhatóak felhasználási mód szerinti bontásban a FAAC Hungary Kft. honlapján is.

 

Biztos védelem

 

A legtöbb ember elsősorban a tűz kialakulásától tart, pedig az éghető anyagok által kibocsátott füst még ennél is nagyobb veszélyt jelenthet számunkra. A mérgező gázok belélegzésével egyre kevesebb oxigén jut a szervezetbe, ami rövid időn belül fulladást okozhat. Sajnos a menekülést is nehezíti a füst terjedése, mivel szinte teljesen ellehetetleníti a látást a helyiségekben.

 

A füstgátló ajtók beszerelésével időlegesen megakadályozható a füst és a tűz továbbterjedése is, ezzel pedig lehetőség nyílik a menekülésre. A tűzgátló és a füstgátló nyílászárók között azonban találunk némi különbséget, funkciójuk nem megegyező.

 

Füst- és tűzgátló ajtók különbségei

 

A modern épületek nem nélkülözhetik a tűzgátló ajtókat, melyek elsősorban a lángok és a füst terjedését akadályozzák meg. Hosszú távon képesek az erős hőhatásnak ellenállva visszatartani a tűz továbbhaladását. Ezzel szemben a füstgátló bejáratok a mérgező gázok és gőzök megfékezésére szolgálnak, ezzel biztosítva, hogy biztonságosan elhagyható legyen a menekülési útvonalon keresztül az épület.

 

A régebbi épületek tulajdonosainak is van lehetősége utólagosan beszereltetni ezeket a nyílászárókat. A tűzgátló ajtók esetében többféle időtartamú védelemre kialakított modell közül választhatunk. Így 30 perctől akár 90 percig terjedő intervallumban is kaphatóak egyes típusok. Az automata ajtók körében is választható, univerzálisan alkalmazható rendszer szintén képes akár egy órán keresztül védeni az ajtó mögötti teret a tűz terjedésétől.

 

A jogi szabályozásról

 

A hazai szabályozás szigorú, melyben meghatározásra kerültek többek között a füstgátló ajtók karbantartásának kritériumai is. Ezen bejáratok a füstszakaszhatárokon belül gátat szabnak a füst és mérgező gázok terjedésének. Ahhoz, hogy feladatukat biztonsággal tudják elvégezni, félévente szükséges a működést szakember által ellenőriztetni. Valamennyi vizsgálatot szigorúan dokumentálni kell. A füstgátló ajtókra fix feliratok kerülnek, amelyek felhívják a figyelmet a bejárat funkciójára, illetve arra, hogy az ajtó önműködő záródását biztosítani szükséges. 

 

Összességében elmondhatjuk, ahhoz, hogy biztonságban tudjuk az épület használóit, mindenképpen szükséges olyan védelemmel ellátni a bejáratokat, melyek megakadályozzák a füst és a tűz terjedését. Nemcsak a szabályozás miatt, hanem mert emberéleteket menthetünk az ilyen típusú nyílászárók használatával.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...

Mi a hosszú élettartamú mosógép titka?

    Ahhoz, hogy a mosógép élettartama a lehető leghosszabb lehessen,...