9.6 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

A stressz rossz hatással van a szexuális életre 

 

 

Modern, rohanó világunk sajátos velejárója a stressz. Sokan sok oldalról megközelítették már ezt a témát. Mi most kifejezetten a párkapcsolatban élő emberek szexuális életére gyakorolt hatását fogjuk vizsgálni. Vajon milyen negatív hatásai vannak, s hogyan tudjuk eredményesen kezelni?

 

Gyengül a libidó

 

A stressz egyik igencsak kellemetlen következménye lehet a szexuális vágy csökkenése. Magyarán a pár szexuális élete szegényebbé válik, súlyosabb esetben meg is szűnhet. Ha ugyanis az embert munkahelyi problémák, családi drámák vagy egyéb kellemetlenségek sújtják, gyakran megesik, hogy nincs türelme vagy kedve a párjával az intimitáshoz.

 

Ennek hormonális okai is vannak, hiszen a hosszabb ideje fennálló stressz serkenti a kortizol termelését, ez pedig a szexuális funkciók alulműködését eredményezheti. Sajnos az orgazmusra és az erekcióra is rossz hatással lehet. A libidó szintjének fenntartásában, sőt fokozásában nagy segítség lehet a Bohéma Games saját fejlesztésű erotikus társasjátéka, a Hancúr Párbaj.

 

Kommunikációs nehézségek

 

Problémát okozhat még a párok közötti kommunikáció terén is. Egy szorongó, a napi teendőiben elvesző ember nehezebben tud a párjára empatikusan figyelni, és saját szükségleteinek kifejezésében is gondjai adódhatnak. Magyarán a stresszes párok nem tudják normálisan megbeszélni az intimitással kapcsolatos alapvető igényeiket.

 

Kevesebb idő

 

Nemcsak rengeteg mentális energiát, de sok időt is elvisz, ha túlságosan stresszes életet élünk. A stressz igazi időgyilkos. Márpedig egy kiegyensúlyozott és egészséges párkapcsolat egyik legfontosabb alapja az egymással töltött minőségi idő. Messzemenő következményei lehetnek, akár a kapcsolat végét is jelentheti, ha a stressz áttevődik a hálószobába is. 

 

A stressz kezelésének néhány hatékony módja

 

Az első és legfontosabb, hogy a párok őszintén beszéljenek arról, milyen negatív hatással van a stressz a szexuális életükre. Az érzések, szorongások, szükségletek és igények nyílt kommunikációja már egy komoly lépés lehet a stressz kezelésében. 

 

Ezen túlmenően számtalan eredményes stresszkezelési módszer létezik, melyek közül mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. A tudatos jelenlét (mindfulness) gyakorlatok, a meditáció, a futás és egyéb testmozgás, de akár szakember is segíthet visszaszerezni a mentális egyensúlyunkat. Szánjatok egymásra több időt, hogy az érzelmi kötelkéket és az intimitást megerősítsétek. Ne feledkezzetek el a romantikáról, menjetek el egy meghitt hétvégére valamilyen nyugodt, nyüzsgéstől távoli helyre. Az is segíthet, ha valamely közeli baráttal beszélitek meg a felmerülő problémákat.

 

Láthattuk, hogy a stressz akár végzetes is lehet egy párkapcsolat szempontjából, így érdemes minél előbb kezelni ennek negatív hatásait. Az intimitás, az érzelmi kiegyensúlyozottság, a rendszeres, mély beszélgetések erőt adhatnak a mindennapok sodrásában. Figyeljünk oda egymásra és támogassuk kölcsönösen egymást, s így megelőzhetjük szexuális életünk hanyatlását.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...